Αυξήσεις τιμών στο 60% των προϊόντων πρώτης ανάγκης κατά τον τελευταίο μήνα

Μεγάλες ανατιμήσεις μέχρι 25% σε αρτοποιήματα, λάδια, λαχανικά, ζυμαρικά και ρύζια


Καλπάζει ανεξέλεγκτα η ακρίβεια σε βασικά αγαθά, λόγω των επιπτώσεων από την κρίση του Ουκρανικού αλλά και την κωλυσιεργία της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων, παρά τις πολλές προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν κυρίως από το ΑΚΕΛ και τους Συνδέσμους Καταναλωτών.

Σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Καταναλωτών, κατά τον τελευταίο μήνα (από τις 9/2/2022 μέχρι τις 9/3/2022) επιβλήθηκαν αυξήσεις τιμών στο 58% των προϊόντων πρώτης ανάγκης που περιλαμβάνονται στο καλάθι των νοικοκυριών. Σημειώνεται μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις αγγίζουν το 25%. Επισημαίνεται επίσης ότι παρόμοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στα προηγούμενα δύο τουλάχιστον Παρατηρητήρια Τιμών. Σαν αποτέλεσμα αυτού, σχεδόν σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης έχουν επιβληθεί αυξήσεις τιμών τους τελευταίους μήνες. Οι ανατιμήσεις του τελευταίου μήνα έχουν ως ακολούθως:

Ρύζια και όσπρια: Επιβλήθηκαν αυξήσεις τιμών σε 14 από τα 25 προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο Τιμών. Οι ανατιμήσεις φτάνουν μέχρι το 13,9%.

Φρέσκο γάλα: Επιβλήθηκαν αυξήσεις σε 4 από τα 8 προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο Τιμών. Οι ανατιμήσεις είναι μικρές και φτάνουν μέχρι το 0,4%. Σημειώνεται ωστόσο ότι αποτελούν συνέχεια προηγούμενων ανατιμήσεων, ενώ αναμένονται και νέες αυξήσεις.

Γιαούρτι: Επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι 9% σε 4 από τα 8 προϊόντα.

Καφές: Επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι 3,9% σε 8 από τα 11 προϊόντα.

Αλεύρι, ζάχαρη, αβγά: Επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι 3,8% σε 3 από τα 7 προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο Τιμών.

Τυριά: Επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι 8,8% σε 5 από τα 12 προϊόντα.

Δημητριακά: Επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι 6,3% σε 3 από τα 8 προϊόντα.

Αλλαντικά: Επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι 3,4% σε 5 από τα 7 προϊόντα.

Κονσέρβες: Επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι 5,6% σε 8 από τα 12 προϊόντα.

Νερά: Επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι 5,1% σε 4 από τα 6 προϊόντα.

Κατεψυγμένα: Επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι 13,2% σε 5 από τα 12 προϊόντα.

Ζυμαρικά: Επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι 9,5% σε 5 από τα 8 προϊόντα.

Λαχανικά: Επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι 24,2% σε 3 από τα 5 προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο Τιμών.

Φρέσκα ντόπια κρέατα: Επιβλήθηκαν αυξήσεις σε 7 από τα 9 προϊόντα. Οι ανατιμήσεις είναι μικρές και φτάνουν μέχρι το 0,9%. Επικρατεί ωστόσο έντονη ανησυχία ότι έρχονται αυξήσεις φωτιά, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές στα καύσιμα και τα σιτηρά.

Φρέσκα ψάρια: Επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι 10,4% σε 2 από τα 8 προϊόντα.

Αρτοποιήματα: Επιβλήθηκαν αυξήσεις τιμών σε όλα τα προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο Τιμών (6/6). Οι ανατιμήσεις φτάνουν μέχρι το 8,3%.

Λάδια/πελτές: Επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι 5% σε 10 από τα 15 προϊόντα.

Κύλινδροι υγραερίου: Η μέση τιμή έχει φτάσει στα 15,95 ευρώ, αφού τον τελευταίο μήνα επιβλήθηκαν νέες αυξήσεις. Σημειώνεται μάλιστα ότι σε πολλά σημεία πώλησης η τιμή έχει φτάσει μέχρι τα  17,00 ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.