Αύξηση 30% στην τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος από την ερχόμενη Τρίτη

Οι αυξήσεις θα επηρεάσουν τις λιανικές πωλήσεις, αναφέρει ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών

 

Κατά 30% θα αυξηθεί η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος από την ερχόμενη Τρίτη 16 Αυγούστου, λόγω των αυξήσεων στα κόστη παραγωγής. Ωστόσο, η τιμή του αμνοεριφίου δεν θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων, Νίκο Παπακυριακού, λόγω των τεράστιων αυξήσεων στις ζωοτροφές, κυρίως στα καύσιμα, στο ρεύμα, τα υλικά συσκευασιών και τα μεταφορικά, οι παραγωγοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Επεσήμανε ότι το κόστος των μεταφορικών αυξήθηκε κατά 50%.

Πρόσθεσε ότι οι αγελαδοτρόφοι αναγκάζονται να σφάζουν τα ζώα σε πιο μικρή ηλικία και βάρος, αφού δεν μπορούν να τα συντηρούν. Επομένως το κόστος για τη σφαγή γίνεται μεγαλύτερο ανά κιλό.

Ως εκ τούτου, αναγκαστικά θα προχωρήσουν σε αυξήσεις 30% για το μοσχαρίσιο κρέας που διοχετεύεται στα κρεοπωλεία, για τα παράγωγα της αγελάδας θα αυξηθούν κατά 20-25%.

Από την πλευρά του ο αιγοπροβατοτρόφος Παναγιώτης Κωνσταντίνου (ΟΠΑ) ανέφερε ότι δεν θα ακριβύνει το αμνοερίφιο, καθώς σε αντίθεση με τους αγελαδοτρόφους αυτοί εξαρτώνται από τους ζωέμπορες και τους σφάχτες. Όπως εξήγησε, οι αγελαδοτρόφοι έχουν δική τους μονάδα σφαγής και ασχολούνται και οι ίδιοι με την εμπορία. Σημείωσε ότι το αμνοερίφιο έχει ήδη φτηνύνει καθώς οι ζωέμποροι λένε ότι δεν πουλιέται και για αυτό δεν το αγοράζουν.

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών αντιδρά στις αυξήσεις του μοσχαριού. Δεν αμφισβητεί τις αυξήσεις που ανέβασαν το κόστος του παραγωγού κτηνοτρόφου, ωστόσο σημειώνει ότι το εύρος των αυξήσεων στη χονδρική τιμή του βοδινού κρέατος θα επηρεάσει κάθετα και οριζόντια τις λιανικές πωλήσεις, με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους κρεοπώλες όσο και στους καταναλωτές.

Όπως προσθέτουν οι κρεοπώλες, λόγω του έντονου ανταγωνισμού στην αγορά, «υποχρεωθήκαμε τα τελευταία χρόνια να απορροφήσουμε μεγάλο μέρος των αυξήσεων. Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αυξήσεις θα ανεβάσουν σημαντικά και τις λιανικές τιμές».

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι ο κίνδυνος μείωσης της κατανάλωσης και αύξησης των εισαγωγών θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα, τόσο στην κτηνοτροφία, όσο και στη διάθεση του εγχώριου μοσχαρίσιου και αγελαδινού κρέατος.

Σημειώνει ότι ως Σύνδεσμος έχει θέσει διαχρονικά τα προβλήματα στις αρμόδιες Αρχές επισημαίνοντας την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από το κράτος για στήριξη της εγχώριας παραγωγής κρεάτων, της προστασίας της αγοράς από ολιγοπώλιο και μονοπώλιο στο ζήτημα σφαγής των ζώων, και τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών.

«Οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν σε συστηματικούς ελέγχους σε ολόκληρη την αλυσίδα της παραγωγής, της σφαγής και της ποιότητας των κρεάτων στην αγορά. Οι κρεοπώλες θα εφαρμόσουν όπως πάντοτε μια ισορροπημένη, απόλυτα αιτιολογημένη τιμολογιακή πολιτική που να στηρίζει τον κλάδο και παράλληλα τους καταναλωτές», καταλήγει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy