Αύξηση αιτήσεων στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» μετά το άνοιγμα του Βαρωσίου

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, Πέμπτη 08 Οκτοβρίου 2020. ΚΥΠΕ ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν αίτημα επιστροφής στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου

 

Από 280 αιτήσεις τον Φεβρουάριο του 2020 για την περιοχή του Βαρωσίου, με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης ο αριθμός έφτασε τις 338 και σήμερα είναι στις 410 αιτήσεις, ανέφερε η «πρόεδρος» της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», Νοβμπέρ Φερίτ Βετσχί. Οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν αίτημα επιστροφής στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Σημείωσε ότι προβαίνουν σε εξέταση για το πόσες από αυτές τις αιτήσεις αφορούν το 3,5% της περίκλειστης που άνοιξε πιλοτικά. Παρατήρησε ότι κάποιες αιτήσεις δεν αφορούν μόνο περιουσία μέσα στο Βαρώσι, καθώς και αλλού και χρειάζεται χρόνος για να γίνει η ταυτοποίηση.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΑπό την ίδρυση της «επιτροπής» μέχρι σήμερα, συνέχισε, έχουν δεχθεί 6.999 αιτήσεις από τις οποίες ολοκληρώθηκαν και κατέληξαν οι 1.301. Το ποσό που έχει δοθεί για αποζημιώσεις περιουσιών μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», είπε η «πρόεδρός» της, φτάνει τα 325.416.657 στερλίνες. Η κα Βετσχί μίλησε για 3 αιτήσεις που κατέληξαν με επιστροφή, 2 ανταλλαγή και αποζημίωση, 7 επιστροφή και αποζημίωση, 1 αίτηση αφορά επιστροφή μετά τη λύση και 1 αίτηση που κατέληξε με απόφαση για μερική επιστροφή. Τα άτομα που η περιουσία τους τούς έχει επιστραφεί, έχουν κάθε είδους δικαιώματα στο πλαίσιο των «νόμων» του ψευδοκράτους, σύμφωνα με την κα Βετσχί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αυτοί που θέλουν να χτίσουν ένα σπίτι και να εγκατασταθούν, καθώς και εκείνοι που θέλουν να πουλήσουν τα ακίνητα που τους επιστράφηκαν.

Η «πρόεδρος» ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με το «νόμο» 13/2008 τα μέρη μπορούν με αμοιβαία συμφωνία να προσφεύγουν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» για πώληση συγκεκριμένης περιουσίας ή ακινήτου. «Αυτές οι περιουσίες πρέπει να βρίσκονται ήδη στην κατοχή σας με σύμβαση μίσθωσης άνω των 3 ετών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Τουρκοκύπριος που κατέχει το ακίνητο βρίσκει τον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη, συνάπτει συμφωνία μαζί του και κάνει αίτηση στην ΤΜΚ για άδεια πώλησης», ανέφερε εννοώντας την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας». Με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 24 αιτήσεις στην «επιτροπή», οι 12 ολοκληρώθηκαν και στις 88 δόθηκε άδεια πώλησης.

 

Έγγραφο επιλογών για τα Βαρώσια
Στα τελικά στάδια διαμόρφωσης βρίσκεται το έγγραφο επιλογών (options paper) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) για την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενέργειες της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο. Όπως είχε δηλώσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το τελευταίο ΣΕΥ, θα κατατεθεί στα κράτη-μέλη πριν τα επόμενα βήματα. Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα της διαδικασίας, ο κ. Στάνο επεσήμανε πως καθώς το έγγραφο επιλογών ζητήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών, ο κ. Μπορέλ θα ενημερώσει πρώτα τους Υπουργούς Εξωτερικών και η συζήτησή του θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei