Αύξηση αριθμού της μεσογειακής φώκιας μετά την αποκατάσταση σπηλιάς στον Αγ.Γεώργιο Αλαμάνου

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τότε που αποκαταστάθηκε σπηλιά στον Άγιο Γεώργιο Αλαμάνου, στην Επαρχία Λεμεσού, για την αύξηση του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας monachus monachus, αλλά και για την επαναφορά στο σημείο της φρουτονυχτερίδας. Την τελευταία χρονιά εντοπίστηκαν 19 φώκιες, ενώ σήμερα φιλοξενούνται τρείς φώκιες και αναμένονται γεννητούρια.

Το πρωί ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, επιθεώρησε την ολοκλήρωση των εργασιών που έγιναν, μεταξύ των οποίων ήταν ο καθαρισμός και η αποκατάσταση μέρους της οροφής της σπηλιάς που είχε καταρρεύσει στο πέρασμα του χρόνου.

Σε δηλώσεις του ο κ.Καδής υπέδειξε ότι αποτελεί μοναδική στο είδος της δράση σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και το πιο σημαντικό και ενθαρρυντικό  είναι ότι, από τις πρώτες μέρες μετά την αποκατάσταση της σπηλιάς,  παρατηρείται δραστηριότητα της μεσογειακής φώκιας, η οποία έχει καταλάβει πλέον όλο το χώρο του σπηλαίου.

«Πρόκειται για την αποκατάσταση ενός σημαντικού βιότοπου, μιας σπηλιάς η οποία έχει βάθος σήμερα 55 μέτρα», είπε, προσθέτοντας πως, πέραν από την αποκατάσταση του συγκεκριμένου βιότοπου και τη διατήρηση στο χώρο της μεσογειακής φώκιας, «θα συμβάλουμε και στη διατήρηση ενός άλλου σημαντικού είδους, της φρουτονυχτερίδας, η οποία επίσης θεωρείται ένα απειλούμενο είδος και προστατεύεται από την εθνική νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις».

Με αυτές τις δράσεις και με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου παρακολούθησης και διατήρησης της μεσογειακής φώκιας από τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου μας, θεωρούμε ότι θα συμβάλουμε στην αναβάθμιση του είδους αυτού, στην αποκατάσταση και στην αύξηση του πληθυσμού, ανέφερε ο Υπουργός.

Σημείωσε δε πως κατά τη χρονιά 2019-2020 παρατηρήθηκαν οι περισσότερες φώκιες του είδους στην Κύπρο από ποτέ, 19 στον αριθμό, υπήρξαν τρεις γέννες, οι περισσότερες που καταγράφηκαν, ενώ αναμένεται και τέταρτη γέννα.

Πάντοτε ο στόχος μας είναι, συνέχισε,  οι δράσεις διατήρησης που εφαρμόζουμε να υποστηρίζονται και από την τοπική κοινωνία και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνεργασία και συναίνεση της κοινότητας Μοναγρουλίου.

«Με τη συνδρομή και τη συνεργασία της κοινότητας θα προχωρήσουμε ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να χαρακτηριστεί ως δασική περιοχή, αποκτώντας ένα ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας», συμπλήρωσε ο κ.Καδής.

Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Μοναγρουλίου, Παρασκευάς Ηρακλέους, εξέφρασε ικανοποίηση για την αποκατάσταση της σπηλιάς και αναφέρθηκε στο θρύλο που θέλει το συγκεκριμένο σημείο να συνδεόταν με την αρχαία Αμαθούντα και να χρησιμοποιείτο για τη διαφυγή των βασιλιάδων της από εισβολείς πειρατές.

Όπως εξάλλου αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο για τις εργασίες αποκατάστασης, αρχικά απομακρύνθηκαν από τη σπηλιά εκατοντάδες κυβικά χώματος, τα οποία είχαν τοποθετηθεί προ ετών, καλύπτοντας την παραλία που υπήρχε εντός της σπηλιάς και μειώνοντας τον ωφέλιμο χώρο που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι φώκιες.  Στις σημαντικότερες εργασίες αποκατάστασης συγκαταλέγονται, επίσης, η διαμόρφωση του χώρου εντός της σπηλιάς, η τοποθέτηση συρμάτινου πλέγματος στο άνοιγμα που υπήρχε στα βράχια και εφαρμογή μονωτικού υλικού, το οποίο δημιουργεί φυσικές συνθήκες, ιδανικές για τα δύο είδη.

Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να μη διαταραχθεί η περιοχή, και έγιναν με τη συνεργασία των τριών κυβερνητικών τμημάτων του Υπουργείου και συγκεκριμένα, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Μετά το τέλος των εργασιών, προστίθεται, τοποθετήθηκε σύστημα παρακολούθησης, με τη βοήθεια του οποίου θα παρατηρείται η δραστηριότητα εντός της σπηλιάς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy