Αύξηση διδάκτρων και τέλος στα φοιτητικά δάνεια για βρετανικά πανεπιστήμια

Προβλήματα για Κύπριους φοιτητές που κάνουν δεύτερες σκέψειςΤης Ελένης Κωνσταντίνου

Πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους φοιτητές, μεταξύ των οποίων και για τους Κυπρίους, που επιθυμούν ή είχαν σχεδιάσει να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 αποτελεί η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην επιδοτεί πλέον ούτε τα ενοίκια, αλλά ούτε θα παραχωρούνται οποιεσδήποτε διευκολύνσεις για παραχώρηση ευρωπαϊκών ή άλλων δανείων. Οι Ευρωπαίοι φοιτητές θα αντιμετωπίζονται ωσάν φοιτητές από τρίτες χώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα η αρμόδια υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε πως διμερείς συμφωνίες ισχύουν μόνο με την Ιρλανδία μη αφήνοντας έτσι περιθώριο για άλλες συμφωνίες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και τρίτων χωρών.

Το όλο θέμα αναμένεται να απασχολήσει σύντομα και την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, αφού όπως είναι γνωστό χιλιάδες είναι οι Κύπριοι που επιλέγουν τα βρετανικά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους. Μετά από πρόταση της Κ.Ο. του ΑΚΕΛ η Επιτροπή Παιδείας διά του Προέδρου της έχει συμφωνήσει να θέσει το συγκεκριμένο θέμα στην ατζέντα και να ζητήσει ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.

Όπως εξήγησε στη «Χαραυγή» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, έχει ζητηθεί να συζητηθεί θέμα που αφορά «τα προβλήματα που δημιουργούνται στους Κυπρίους που επιλέγουν να σπουδάσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια από το ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022 μετά την τοποθέτηση της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στον τερματισμό της παραχώρησης φοιτητικών δανείων, καθώς και στη διαφοροποίηση του ύψους των διδάκτρων». Όπως τόνισε ο κ. Καυκαλιάς, το θέμα επείγει να συζητηθεί καθώς επηρεάζει τελειόφοιτους, οι οποίοι έχουν κάνει εγγραφή σε βρετανικά πανεπιστήμια, στα οποία θα φοιτήσουν μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και συγκεκριμένα το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022.

Σύμφωνα με δήλωση της αρμόδιας υπουργού για τα βρετανικά πανεπιστήμια, οι Ευρωπαίοι φοιτητές δεν θα λαμβάνουν από το 2021- 2022 το φοιτητικό δάνειο για τα δίδακτρα και ο καθορισμός του ύψους των διδάκτρων δεν θα είναι ίδιος με των Βρετανών φοιτητών.

«Η πιο πάνω δυσμενής εξέλιξη για τους Κυπρίους που επιλέγουν να σπουδάσουν στη Βρετανία δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αναμενόμενη. Παρακαλούμε όπως η κυβέρνηση ενημερώσει τη Βουλή για τα διαβήματα και ενέργειες, στις οποίες έχει προχωρήσει προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα δημιουργούνται».

 

Επιλογή βρετανικών πανεπιστημίων λόγω ποιότητας και όχι λόγω διευκολύνσεων…

Φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι πλέον επιλέξιμοι για το καθεστώς στέγης και τα φοιτητικά δάνεια στην Αγγλία από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της χώρας σύμφωνα και με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο.

Σε γραπτή δήλωσή της η Υπουργός Πανεπιστημίων, Michelle Donelan, δήλωσε ότι η ΕΕ, ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) και οι Ελβετοί φοιτητές που θέλουν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο έτος δεν θα είναι πλέον επιλέξιμοι για το καθεστώς των τελών από τον Αύγουστο του 2021 «μετά την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από την ΕΕ».

Αυτό θα ισχύει για «προπτυχιακή, μεταπτυχιακή και προχωρημένη οικονομική υποστήριξη μαθητών από το αρμόδιο οικονομικό τμήμα για μαθήματα που ξεκινούν από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22», είπε.

Η κα Donelan πρόσθεσε ότι «φοιτητές, προσωπικό και ερευνητές της ΕΕ, ΕΟΧ και Ελβετίας συμβάλλουν σημαντικά στα πανεπιστήμιά μας. Θέλω αυτή η συμβολή να συνεχιστεί και να είμαι βέβαιη -δεδομένης της κορυφαίας ποιότητας στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης- ότι θα το κάνει».

Ο Nick Hillman, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Ανώτατης Εκπαίδευσης, δήλωσε ότι η ανακοίνωση δεν θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από τα πανεπιστήμια.

«Μέχρι σήμερα, οι φοιτητές της ΕΕ έχουν επωφεληθεί από τα χαμηλότερα τέλη και την πρόσβαση σε φοιτητικά δάνεια που επιδοτούνται από τους φορολογούμενους του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε. Τα υψηλότερα τέλη και η πλέον πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση περίπου 60% στον αριθμό των φοιτητών της ΕΕ που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές, είπε. «Εάν συμβεί αυτό, τα πανεπιστήμιά μας θα είναι λιγότερο διαφορετικά και λιγότερο ανοιχτά σε επιρροές από άλλες χώρες».

Ωστόσο, ο κ. Hillman πρόσθεσε ότι η απόφαση «δεν ήταν μια τεράστια έκπληξη» επειδή είναι «ηθικά και νομικά δύσκολο να συνεχίσουμε να χρεώνουμε χαμηλότερα τέλη σε πολίτες της ΕΕ από ό,τι ήδη χρεώνουμε σε ανθρώπους από τον υπόλοιπο κόσμο όταν το Brexit τεθεί σε πλήρη ισχύ».

«Επιπλέον, η ιστορία δείχνει ότι η εκπαίδευση που προσφέρεται στα πανεπιστήμιά μας είναι κάτι που οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν … Πάνω απ’ όλα, πρέπει να το καταστήσουμε σαφές ότι τα πανεπιστήμιά μας παραμένουν ανοιχτά σε όλους», είπε.

 

Ευπρόσδεκτοι οι διεθνείς φοιτητές λένε τα πανεπιστήμια

Σε μια δήλωση, τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν ότι το μήνυμα πρέπει να παραμείνει ότι οι διεθνείς φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ευπρόσδεκτοι.

«Οι υπερπόντιοι φοιτητές -από την ΕΕ και πέραν αυτής- πρέπει να μπορούν να σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ελάχιστα εμπόδια. Οι διεθνείς φοιτητές ενισχύουν το εκπαιδευτικό περιβάλλον στα πανεπιστήμιά μας, ωφελώντας όλους τους φοιτητές και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και του πολιτισμού μας», ανέφερε η δήλωση.

«Τα πανεπιστήμια θα προτιμούσαν να επεκταθεί η βεβαιότητα των τρεχουσών ρυθμίσεων για φοιτητές της ΕΕ στην Αγγλία για εκείνους που ξεκινούν τα μαθήματα το 2021-22. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φοιτητές της ΕΕ που ξεκινούν μαθήματα το φθινόπωρο 2020 θα συνεχίσουν να πληρώνουν αμοιβές κατ’ οίκον κατά τη διάρκεια του κύκλου μαθημάτων τους και θα είναι επιλέξιμοι για το καθεστώς διακανονισμού της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν έφθασαν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», σύμφωνα με τα πανεπιστήμια.

Η δήλωση της κας Donelan εξήγησε ότι η αλλαγή «δεν θα επηρεάσει τους φοιτητές που ξεκινούν μαθήματα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020/21, που επωφελούνται από τα δικαιώματα των πολιτών». «Δεν θα ισχύει επίσης για τους Ιρλανδούς υπηκόους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία των οποίων το δικαίωμα να σπουδάσουν και να έχουν πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες θα διατηρηθούν σε αμοιβαία βάση για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας σύμφωνα με τη ρύθμιση της κοινής περιοχής ταξιδιού», είπε.