Αύξηση επιτοκίων: Νέο κύκλο αυξήσεων βλέπουν από το 2023 αναλυτές

Συνέχιση του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τις αρχές του 2023 βλέπουν αναλυτές στον απόηχο της χθεσινής αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης, της υψηλότερης στην ιστορία της ΕΚΤ.

Ο Κονσταντίν Βέιτ, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, PIMCΟ, ανέφερε σε σημείωμά του πως εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα στοχεύσει να φέρει τα επιτόκια της σε ουδέτερη περιοχή και ως εκ τούτου αναμένει πρόσθετες αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στις συνεδρίες του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Berenberg, χαρακτήρισε τη χθεσινή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης ως μια τολμηρή κίνηση, προσθέτοντας πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της σημαντικά κατά τις επόμενες συνεδρίες τουλάχιστον ακόμη δυο φορές.

Ωστόσο εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση το 2023, κάτι που δεν είναι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ. «Είναι πιθανόν, είπε, όταν αντιληφθεί το βάθος της ύφεσης, που αναμένουμε να εκτυλιχθεί, η ΕΚΤ να τερματίσει τις αυξήσεις σε κάποιο στάδιο νωρίς το 2023».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy