Αύξηση περιστατικών πνευμονίας στην Κύπρο

Τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται σοβαρά. «Δύσκολο χειμώνα», εκτιμά ο Δρ Αβραάμ Ηλία

Αύξηση των περιστατικών πνευμονίας και βρογχιολίτιδας καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, με τον διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Αβραάμ Ηλία, να εκφράζει την αγωνία του για την έκβαση των εποχικών λοιμώξεων, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), που προσβάλλει κυρίως βρέφη και παιδιά.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Ηλία εξέφρασε την ανησυχία του για τα περιστατικά μικροβιακής πνευμονίας, που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας πως «αυτό προδικάζει ότι θα έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, όσον αφορά τις νοσηλείες των παιδιών με λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου είπε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο Μακάρειο 3 ή 4 παιδιά με οξεία βρογχιολίτιδα, που προκαλείται από τον RSV, για να σημειώσει ότι την τελευταία εβδομάδα νοσηλεύονται και τέσσερα παιδιά κάτω των 3 ετών, με σοβαρή πνευμονία. Όπως είπε, αυτά τα περιστατικά εμφανίζονται κατά κανόνα προς το τέλος του φθινοπώρου και το χειμώνα έως την αρχή της άνοιξης, σημειώνοντας πως καταγράφηκαν νοσηλείες παιδιών με RSV, κυρίως βρέφη και το καλοκαίρι που πέρασε.

Σε ερώτηση πού οφείλεται η έξαρση, ο Δρ Ηλία είπε ότι «για δύο χρόνια ήμασταν περιορισμένοι και οι ιοί αυτοί βρίσκονταν στο παρασκήνιο». «Μετά την άρση των μέτρων και το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται να έχουν βγει στο προσκήνιο αυτοί οι ιοί και να είναι πιο επιθετικοί. Κάτι το οποίο παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι ο RSV μεταδίδεται εύκολα μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος.

Επιπρόσθετα, ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου εξέφρασε και τους φόβους του για μία ενδεχόμενη έξαρση της Γρίπης Α’ το χειμώνα που έπεται. Σε σχέση με το εμβόλιο της Γρίπης, συνέστησε τον καθολικό εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας πέραν των 6 μηνών, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να υπάρξει ένα πιθανό κύμα γρίπης. Εξάλλου, συνέστησε και τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών με το εμβόλιο για την COVID, αφού όπως σημείωσε αναμένονται «αλυσίδες μετάδοσης του ιού μέσα στα σχολεία».

Κληθείς να αναφέρει τι θα γίνει στην περίπτωση έξαρσης της νόσου της COVID στα παιδιά ή μιας ενδεχόμενης έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων, ο Δρ Ηλία είπε ότι έχει ετοιμαστεί σχέδιο σε περίπτωση που αυξηθούν οι νοσηλείες.

Απαιτείται καθολικός εμβολιασμός παιδιών

Ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου εξέφρασε τους φόβους του για μία ενδεχόμενη έξαρση της Γρίπης Α’ τον χειμώνα που έπεται. Σε σχέση με το εμβόλιο της Γρίπης, συνέστησε τον καθολικό εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας πέραν των 6 μηνών, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να υπάρξει ένα πιθανό κύμα γρίπης. Εξάλλου, συνέστησε και τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών με το εμβόλιο για την COVID, αφού όπως σημείωσε αναμένονται «αλυσίδες μετάδοσης του ιού μέσα στα σχολεία».

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.