Ενδείξεις για διαρθρωτικά προβλήματα στην αγορά
Αύξηση της ανεργίας και παράλληλη μείωση των κενών θέσεων εργασίας δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες όσον αφορά τα διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται στην αγορά λόγω της αβεβαιότητας και της ακρίβειας.
Συγκεκριμένα, οι άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα γραφεία εξευρέσεως εργασίας αυξήθηκαν τον Αύγουστο στους 14.641, σε σύγκριση με 13.297 τον Ιανουάριο (σ.σ.: εποχικά διορθωμένα στοιχεία). Την ίδια ώρα, οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο στις 11.113, σε σύγκριση με 12.874 το προηγούμενο τρίμηνο. Δηλαδή η τάση στην ανεργία είναι αυξητική, ενώ την ίδια ώρα μειώνονται οι κενές θέσεις εργασίας.
Το φαινόμενο φαίνεται ότι οφείλεται κυρίως στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά λόγω της κρίσης που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και της ακρίβειας η οποία χτυπά αλύπητα τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται πάντως ότι σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (7.397), οι κενές θέσεις εργασίας είναι αυξημένες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν ανάγκες στην οικονομία. Παρά ταύτα, οι θέσεις παραμένουν κενές λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.
Τα επαγγέλματα με τα μεγαλύτερα προβλήματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν 14.961 άνεργοι (σ.σ.: πραγματικά στοιχεία για τον μήνα Αύγουστο χωρίς διόρθωση ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις) και 11.113 κενές θέσεις εργασίας. Δηλαδή για κάθε θέση αντιστοιχούν περίπου 1,3 εγγεγραμμένοι άνεργοι.
Παρά ταύτα, σε πολλά επαγγέλματα η αναλογία είναι πολύ υψηλότερη.
Ενδεικτικά, στις κατασκευές υπάρχουν 985 άνεργοι και μόνο 408 κενές θέσεις εργασίας. Δηλαδή η αναλογία είναι 2,4.
Επίσης, στον άλλοτε περιζήτητο τομέα των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων υπάρχουν 1.117 άνεργοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα γραφεία εξευρέσεως εργασίας, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν μόνο 462 κενές θέσεις. Δηλαδή η αναλογία είναι 2,4.
Ακόμη, στον ευρύ τομέα της δημόσιας διοίκησης και άμυνας υπάρχουν 1.886 εγγεγραμμένοι άνεργοι και μόλις 166 κενές θέσεις εργασίας. Δηλαδή η αναλογία είναι 11,4.
Επιπρόσθετα, στην εκπαίδευση υπάρχουν 2.446 άνεργοι και μόνο 526 κενές θέσεις. Δηλαδή η αναλογία είναι 4,7 άνεργοι για κάθε κενή θέση.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των ανέργων υπάρχουν 982 άτομα, τα οποία θεωρούνται νεοεισερχόμενοι και δεν έχουν καταχωρισθεί από τα γραφεία εξευρέσεως εργασίας σε συγκεκριμένο τομέα.
Έντεκα άνεργοι για κάθε κενή θέση
Συνολικά, στην οικονομία για κάθε θέση αντιστοιχούν περίπου 1,3 άνεργοι. Ωστόσο σε πολλά επαγγέλματα η αναλογία είναι πολύ μεγαλύτερη. Ενδεικτικά, στις κατασκευές είναι 2,4, στον χρηματοπιστωτικό τομέα 2,4, στη δημόσια διοίκηση 11,4 και στην εκπαίδευση 4,7.
Απάντηση από το ΥΠΟΙΚ
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι ανάμεσα στους υψηλότερους της ΕΕ, υποστηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας λόγο για την «ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας» καθώς και την αποτελεσματικότητα, όπως αναφέρει, των κρατικών παρεμβάσεων για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Σε απαντητική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σχετικά με το πιο πάνω, υποστηρίζεται πως τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία και αφορούν τους εγγεγραμμένους ανέργους για τον μήνα Αύγουστο ανέρχονται στα 14.641 άτομα «δηλαδή μείωση της τάξης του 10% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 και όχι αύξηση όπως ισχυρίζεται το εν λόγω δημοσίευμα».
«Το άρθρο της εφημερίδας “Χαραυγή” συγκρίνει τους μήνες Αύγουστο 2022 με Ιανουάριο 2022, εξάγοντας παραπλανητικά συμπεράσματα, καθώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων παρουσιάζει διακύμανση κατά τη διάρκεια ενός έτους που οφείλεται στην εποχικότητα», υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ.
Αναφέρει επίσης ότι «ο Αύγουστος συγκεκριμένα είναι κατεξοχήν μήνας χαμηλής έντασης εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας σε σύγκριση με άλλους μήνες του έτους».
Προσθέτει πως «για αποφυγή εξαγωγής λανθασμένων συμπερασμάτων, οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται σε αντιστοιχία με την ίδια περσινή περίοδο».
Περαιτέρω, όπως υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ, «οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 50,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, σε συνάρτηση και με τη συνεχιζόμενη θετική πορεία της οικονομίας το 2022, όπου καταγράφονται ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 6% και 6,1% για το 1ο και 2ο τρίμηνο του έτους αντίστοιχα».
Επίσης, υποστηρίζει ότι, οι κενές θέσεις εργασίας παρουσιάζουν συνεχή αυξητική τάση από το 2017, αντικατοπτρίζοντας τη δυναμική της κυπριακής οικονομίας παρουσιάζοντας την ισχυρή προσφορά θέσεων εργασίας από επιχειρήσεις.
«Τονίζεται και πάλι ότι, η σύγκριση μεταξύ συνεχόμενων τριμήνων εμπεριέχει τον παράγοντα της εποχικότητας και απαιτεί προσοχή στα συμπεράσματα που εξάγονται, λόγω του ότι ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες (όπως για παράδειγμα ο τουρισμός) έχουν ιδιαίτερη δυναμική σε συγκεκριμένες εποχές του έτους», ισχυρίζεται το ΥΠΟΙΚ.
Υποστηρίζει ότι, «παρόλη την αβεβαιότητα που επικρατεί στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας κατατάσσονται ανάμεσα στους υψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες».
«Αυτό καταδεικνύει την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας και την αποτελεσματικότητα των κρατικών παρεμβάσεων για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για αποσόβηση των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα», προσθέτει.
Διαφορετικές ή άλλες ερμηνείες, ισχυρίζεται το ΥΠΟΙΚ, «που διαστρεβλώνουν τη θετική εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας, με μείωση της ανεργίας και αύξηση των κενών θέσεων εργασίας, αποτελούν αβάσιμους ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
