Αύξηση της φτώχειας για τον μισό τουλάχιστον πληθυσμό της γης από την κλιματική αλλαγή

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ - Αναστασιάδη απέτυχε να εφαρμόσει οποιαδήποτε περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική

Από τον καύσωνα στη Βόρεια Αμερική έως τις πλημμύρες που έσπασαν ρεκόρ στην Ευρώπη και την Ασία, οι καιρικές συνθήκες το 2021, μας έδειξαν πώς μοιάζει να ζεις σε έναν κόσμο που έχει θερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου μέσα στον περασμένο αιώνα. «Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και είναι επικίνδυνη. Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε» επισημαίνει με δήλωσή της η επικεφαλής Τομέα και Περιβάλλοντος ΑΚΕΛ Χριστίνα Νικολάου.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, έχουν ήδη καταστρέψει σπίτια, επιχειρήσεις και στοίχισαν ζωές. Οι πρόσφατες πλημμύρες του Καναδά κόστισαν περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι 18 καιρικές καταστροφές που έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021 στοίχισαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες χώρες σίγουρα θα βιώσουν περισσότερα και χειρότερα κλιματικά φαινόμενα τις επόμενες δεκαετίες. Όλα αυτά τα φαινόμενα συμβάλλουν στην αύξηση της φτώχειας για τον μισό τουλάχιστον πληθυσμό της γης και των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων στον πλανήτη.

Απαίτηση του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ είναι η διαμόρφωση ενός πραγματικού πλάνου διάσωσης του πλανήτη, κυρίως από τις πλούσιες χώρες οι οποίες οφείλουν να συνεισφέρουν με τη διάθεση πόρων και τεχνολογίας.

Ιδιαίτερα ο τόπος μας, όπως αναφέρει η δήλωση, θα επηρεαστεί άμεσα και σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματικές αλλαγές αφού ήδη βρίσκεται στα στάδια της ερημοποίησης. Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε και να προχωρήσουμε σε έγκαιρη προετοιμασία πλάνου για προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές σε όλους τους τομείς.

Καταλήγοντας σημειώνει πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ απέτυχε να εφαρμόσει οποιαδήποτε περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική τα τελευταία χρόνια. Η ολομέτωπη επίθεση στο περιβάλλον από παράνομες αναπτύξεις, καταστροφή προστατευόμενων οικοτόπων και την αποσπασματική εφαρμογή της νομοθεσίας, μαζί με αποτυχία αξιοποίησης και ανάπτυξης των ΑΠΕ, την εξάρτησή μας από τα συμβατικά καύσιμα και πρόστιμα από τους ρύπους αποδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.