Αύξηση της ηλικίας εγγραφής των παιδιών στη δημοτική και προδημοτική εκπαίδευση

Ενδεχομένως την Παρασκευή η Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει σε νόμο το νομοσχέδιο που επεκτείνει το όριο ηλικίας εγγραφής των παιδιών στο δημοτικό στα έξι χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου από το σώμα του οποίου προεδρεύει.

Το νομοσχέδιο διαλαμβάνει αύξηση του ορίου ηλικίας για υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών στη προδημοτική από την ηλικία των 4 χρόνων και 8 μηνών που είναι σήμερα σε 5 χρόνων και για την πρώτη τάξη του δημοτικού από την ηλικία των 5 ετών και 8 μηνών που είναι σήμερα στην ηλικία των 6 ετών.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται επίσης ότι για την προδημοτική η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ για τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 ενώ για την πρώτη τάξη του δημοτικού θα ισχύσει για τη σχολική χρονιά 2020 -2021 και η αύξηση του ορίου ηλικίας θα γίνει σταδιακά για τις επόμενες σχολικές χρονιές αντίστοιχα.


Η ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας είναι η 31 Αυγούστου.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η αύξηση για την πρώτη εγγραφή στο δημοτικό θα αυξηθεί πρώτα από τα 5 έτη και 8 μήνες που είναι σήμερα στα 5 έτη και 10 τη σχολική χρονιά 2019 -2020 και στα 6 έτη τη σχολική χρονιά 2021 – 2022.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι τεκμηριώθηκε με επιστημονικό τρόπο πως ανάλογα με το τετράμηνο που γεννήθηκαν τα παιδιά, έχουν μαθησιακά αποτελέσματα. Εξήγησε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο παρουσιάζουν μαθησιακά προβλήματα, το μεσαίο τετράμηνο λιγότερα μαθησιακά προβλήματα και το πρώτο τετράμηνο παρουσιάζουν τα μεγαλύτρη μαθησιακά προβλήματα.

Ο κ. Χατζηγιάννης πρόσθεσε ότι το ανησυχητικό είναι ότι μεταφέρεται η αδυναμία και στη μέση εκπαίδευση.


Η νέα ρύθμιση θα δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς ανέφερε διατυπώνοντας ταυτόχρονα τη θέση ότι θα γίνει αυτό που είναι παιδαγωγικά ορθό και ότι “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”.

Διευκρινίζοντας πως οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς θα αφορούν κυρίως την προδημοτική εκπαίδευση είπε πως είναι ευχής έργο να επέτρεπαν τα οικονομικά να αρχίζει η προδημοτική, όπως στη Γαλλία, στην ηλικία των 3 ετών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας τόνισε τέλος την απαίτηση της Βουλής να γίνουν αναλυτικά προγράμματα στην προδημοτική για γεφύρωση της εκπαίδευσης από την προδημοτική στη δημοτική.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.