Αύξηση της παραοικονομίας βλέπει το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο, στις 50.000 οι “παράνομοι εργάτες”

Παρατηρείται σοβαρή αύξηση στην παραοικονομία, γεγονός που καταδεικνύεται από τη «σοβαρή διαφορά» που υπάρχει ανάμεσα στον ΦΠΑ που εισπράττεται εκ των προτέρων στις «συνοριακές πύλες» και στον ΦΠΑ που εισπράττεται στο εσωτερικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ.

Αναφέροντας ότι πρέπει να χαρακτηριστεί «παρανομία» μια παραοικονομία σε τέτοιο βαθμό, ο Ντενίζ υποστήριξε ότι παράλληλα με τους ελέγχους, πρέπει να επιβάλλονται και αποτρεπτικές ποινές για παρεμπόδιση της παραοικονομίας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι σε δήλωση στον «Μπαϊράκ» χθες ο κ. Ντενίζ σημείωσε ότι χρειάζονται δομικές ρυθμίσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας και πρέπει να περάσουν μια ώρα αρχύτερα από την αρμόδια «κοινοβουλευτική επιτροπή» τα «νομοσχέδια» που αφορούν τη ενέργεια. Χρειάζεται, συνέχισε, ένα «ανώτατο συμβούλιο ενέργειας» που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες έχοντας σε πρώτο πλάνο την αρχή της αμεροληψίας.

Τουλάχιστον 50,000 οι “παράνομοι εργάτες”

Εξάλλου, ο πρόεδρος της «ένωσης υπεργολάβων», Οσμάν Άμτζα δήλωσε ότι ενώ κανονικά οι υπεργολάβοι θα έπρεπε να προσπαθούν να ξεφύγουν από το «κράτος», οι ίδιοι εκλιπαρούν να τύχουν «κρατικού» ελέγχου και όταν αυτό δεν συμβαίνει αυτά τα άτομα μένουν εκτός «ένωσης».

Σε δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Γενί Μπακίς, ο κ. Άμτζα είπε ότι αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν 620 εγγεγραμμένοι υπεργολάβοι και 2,000 μη εγγεγραμμένοι και αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Πρόσθεσε ότι άτομα τα οποία έρχονται στη «χώρα» ως «φοιτητές» δραστηριοποιούνται παράνομα στον εν λόγω τομέα, αφού πληρώσουν την πρώτη δόση των διδάκτρων τους.

Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή “εργάζονται παράνομα” στα κατεχόμενα τουλάχιστον 50,000 άτομα και ότι “υπάρχουν τόσοι παράνομοι όσοι τουλάχιστον είναι και οι νόμιμοι εργαζόμενοι”.

Ο κ. Άμτζα είπε επίσης ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξεύρεσης προσοντούχου εργατικού δυναμικού και ότι τα τελευταία χρόνια έρχεται εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες ενώ προηγουμένως το σύνολο των αναγκών σε εργατικό δυναμικό καλυπτόταν από Τουρκία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy