Η αύξηση της θερµοκρασίας οδηγεί σε «σηµεία καµπής χωρίς επιστροφή»

Εάν η θερµοκρασία στον πλανήτη αυξηθεί πέραν του 1,5 βαθμού Κελσίου, µε άλλα λόγια εάν δεν τηρηθεί ο πιο φιλόδοξος στόχος της Συµφωνίας του Παρισιού για το κλίµα, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές που θα πυροδοτήσουν καταστροφικές αλυσιδωτές αντιδράσεις, προειδοποιεί µελέτη που δηµοσιεύθηκε στην επιστηµονική επιθεώρηση Science.

Αν και οι αρχικές αναλύσεις εκτιµούσαν πως το όριο για τα καταστροφικά σενάρια κυµαινόταν στο φάσµα µεταξύ των 3 και των 5 βαθμών Κελσίου, η πρόοδος στις παρατηρήσεις, στα κλιµατολογικά µοντέλα, καθώς και στην ανασύσταση των παλαιοκλιµατικών συνθηκών µείωσαν δραστικά τον υπολογισµό.

Η µελέτη αποτελεί σύνθεση 200 και πλέον επιστηµονικών δηµοσιεύσεων. ∆ιεξήχθη για να προβλεφθούν µε περισσότερη ακρίβεια τα όρια αυτών των «σηµείων καµπής». Για τα στρώµατα πάγου στη δυτική Ανταρκτική και στη Γροιλανδία, για παράδειγµα, το ξεπέρασµα του σηµείου καµπής, εκτιµούν οι επιστήµονες, θα προκαλέσει αύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά 10 µέτρα! Αυτές οι καταστροφικές συνέπειες εξαρτώνται από τη διάρκεια που θα έχει η αύξηση της θερµοκρασίας, σύµφωνα µε έναν από τους συγγραφείς της µελέτης, τον Ντέιβιντ Άρµστρονγκ Μακέι: αν η αύξησή της 1,5 βαθμό Κελσίου διαρκέσει 50 ή 60 χρόνια, ο πλανήτης θα ζήσει τα χειρότερα.

Ο Γενικός Γραµµατέας του ΟΗΕ, που επισκέφθηκε πρόσφατα το Πακιστάν που µαστίζεται από καταστροφικές πληµµύρες, κάλεσε τους ηγέτες του πλανήτη να δράσουν για να «χαµηλώσουν τη θερµοκρασία» και να αποφύγουν «να πνίξουν» τον κόσµο. «Αν ένα τρίτο των χωρών της G20 βρισκόταν σήµερα κάτω από το νερό, ίσως να πετύχαιναν ευκολότερα να µειώσουν δραστικά τις εκποµπές τους», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.