Αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Μάλιστα σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία επισημαίνει ότι τον Νοέμβριο η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Νοέμβριο η ανεργία (μετά τη διόρθωση των στοιχείων ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις) αυξήθηκε στο 9,2%, σε σύγκριση με 8,8% τον προηγούμενο μήνα. Μάλιστα είναι ο τέταρτος διαδοχικά μήνας που παρατηρείται αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο.

Ειδικότερα, τον Μάιο η ανεργία μειώθηκε στο 8,4% και παρέμεινε στα ίδια επίπεδα μέχρι τον Ιούλιο. Ωστόσο τον Αύγουστο αυξήθηκε στο 8,5%, τον Σεπτέμβριο στο 8,6%, τον Οκτώβριο στο 8,8% και το Νοέμβριο στο 9,2%. Σε πραγματικούς αριθμούς, τον Μάιο οι άνεργοι ανέρχονταν σε 36 χιλιάδες, ενώ τον Ιούνιο αυξήθηκαν στις 37 χιλιάδες. Επίσης τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν στις 38 χιλιάδες, ενώ τον Οκτώβριο έφτασαν στις 39 χιλιάδες και τον Νοέμβριο αυξήθηκαν περαιτέρω στις 41 χιλιάδες.

Η αύξηση της ανεργίας επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας αφορά μόνο μία μικρή μερίδα του πληθυσμού, ενώ αντίθετα η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν είχε οποιοδήποτε όφελος.

Στην 4η θέση με την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ η Κύπρος

Στο μεταξύ, τον Νοέμβριο η ανεργία στην ΕΕ παρέμεινε αμετάβλητη στο 6,7%, ενώ στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 7,9% σε σύγκριση με 8% τον προηγούμενο μήνα. Η Κύπρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση με την υψηλότερη ανεργία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, πίσω από την Ελλάδα (18,6%), Ισπανία (14,7%) και Ιταλία (10,5%). Ανά φύλο η ανεργία στους άνδρες έφτασε στο 8,9%, σε σύγκριση με 8,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στις γυναίκες αυξήθηκε επίσης στο9,6% σε σύγκριση με 9,3% τον προηγούμενο μήνα

Ένας στους πέντε νέους είναι άνεργος

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ένας στους πέντε νέους στην Κύπρο (κάτω των 25 ετών) είναι άνεργος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανεργία στους νέους ανέρχεται σε 19,3% (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αφορούν το Σεπτέμβριο) και βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (15,2%) αλλά και της ευρωζώνης (16,9%). Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το τρίτο τρίμηνο το ποσοστό των κενών θέσεων στην Κύπρο ανήλθε στο 2,1%, σε σύγκριση με 2,2% στην ΕΕ και 2,1% στην ευρωζώνη. Επίσης το ΑΕΠ της Κύπρου αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 3,7%.

Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ συνοδεύτηκε με αύξηση της ανεργίας, επιβεβαιώνοντας ότι τα οφέλη από την ανάπτυξη δεν κατέληξαν στην πραγματική οικονομία. Σημειώνεται ότι η Κύπρος καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στη διεύρυνση της εισοδηματικής ανισότητας. Αυτό εξηγεί από πού πηγάζει το φαινόμενο της ταυτόχρονης αύξησης του ΑΕΠ αλλά και της ανεργίας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Μας έχεις Like στο Facebook ;