Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου
Το εργαλείο της αύξησης των επιτοκίων, το οποίο χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για συγκράτηση του πληθωρισμού, έχει δύο σημαντικές αδυναμίες για την κοινωνία. Η πρώτη είναι ότι οδηγεί τις χώρες της ευρωζώνης (οι οποίες εφαρμόζουν τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ή ακόμη και σε ύφεση, και η δεύτερη (η οποία είναι συνυφασμένη με τον πρώτη) είναι ότι οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας καθώς και σε πιέσεις σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίες οδηγούν με τη σειρά τους στη μείωση του επιπέδου ζωής των νοικοκυριών.
Στην περίπτωση της Κύπρου η αύξηση των επιτοκίων ενδέχεται να δημιουργήσει ένα ακόμη πρόβλημα: την τροφοδότηση του πληθωρισμού, η οποία θα οδηγήσει σε νέο τσουνάμι ακρίβειας. Και αυτό επειδή οι επιχειρήσεις στην Κύπρο και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, είναι υπερχρεωμένες. Ως εκ τούτου, για να καλύψουν τις αυξημένες δόσεις για εξυπηρέτηση των δανείων τους, κατά πάσα πιθανότητα θα επιχειρήσουν να αυξήσουν τα έσοδά τους. Και αφού αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από την αύξηση της κατανάλωσης, μοιραία θα καταφύγουν στην άλλη οδό που είναι η αύξηση των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.
Δηλαδή όχι μόνο θα υποστούμε τα κακά τα οποία φέρνει μαζί της η αύξηση των επιτοκίων, δηλαδή τη συγκράτηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και τις κοινωνικές επιπτώσεις λόγω ενδεχόμενης αύξησης της ανεργίας και άσκησης πιέσεων σε βάρος των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά δεν θα επιτευχθεί ούτε ο στόχος τον οποίο θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού αντί για συγκράτηση του πληθωρισμού θα έχουν νέο τσουνάμι ακρίβειας.
Οι μόνοι οι οποίοι θα βγούνε κερδισμένοι από την αύξηση των επιτοκίων είναι οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Δηλαδή οι μόνοι οι οποίοι συνεχίζουν να καταγράφουν μεγάλα κέρδη, παρά την κρίση.
Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παρέμβει με μέτρα πολιτικής, προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία και την κοινωνία. Και υπάρχουν εργαλεία για να γίνει αυτό. Για παράδειγμα σε άλλες χώρες συζητείται το ενδεχόμενο φορολόγησης των υπερκερδών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να αποτελεί αντικίνητρο η αύξηση των επιτοκίων. Σημειώνεται επίσης ότι το κράτος επιδοτεί τις τράπεζες, είτε με τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, είτε με τις εγγυήσεις οι οποίες δόθηκαν για τον Συνεργατισμό, είτε με τις επιδοτήσεις επιτοκίων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, είτε με τις νομοθεσίες για τις εκποιήσεις εξπρές κ.τ.λ.
Η απάντηση της κυβέρνησης κατά την προηγούμενη αύξηση των επιτοκίων, ότι δεν μπορεί να επηρεάσει αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν είναι ικανοποιητική. Και κυρίως δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων αφού σε διαφορετική περίπτωση οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι δραματικές.
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.