Αύξηση των βουλευτών στους 63 ζητά η ΕΔΕΚ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Οι επιπρόσθετες βουλευτικές έδρες θα προέρχονται από όλη την επικράτεια

 

Η ΕΔΕΚ, μέσω πρότασης που κατέθεσε χθες στη Βουλή, ζητά την αύξηση του αριθμού των βουλευτικών εδρών, αρχής γενομένης από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του 2021.

Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΚ καλεί για καθορισμό των βουλευτικών εδρών στις 90, εκ των οποίων οι 63 (70%) θα αφορούν την ε/κ κοινότητα και οι 27 (30%) την τ/κ κοινότητα.

«Οι επιπρόσθετες βουλευτικές έδρες, δεν θα προέρχονται από τις εκλογικές περιφέρειες, αλλά από όλη την επικράτεια», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου.


Κατά τον κ. Ευσταθίου, η πρόταση θα μπορούσε να εφαρμοστεί με δύο διαφορετικούς τρόπους, είτε με τη συνολική εκλογική δύναμη του εκάστοτε κόμματος, είτε με επιπρόσθετο ψηφοδέλτιο επικρατείας, χρησιμοποιώντας οριζόντια ψηφοφορία.

«Η πρότασή μας έχει ως στόχο να εκλέγονται ακόμη εφτά άτομα τα οποία χρήζουν σεβασμού και κύρους ανά το παγκύπριο και όχι μόνο σε μία επαρχία», επισήμανε ο βουλευτής.

Η ΕΔΕΚ κρίνει ότι ο παρών αριθμός των βουλευτικών εδρών είναι ανεπαρκής για την αποτελεσματική ανταπόκριση των βουλευτών στις αυξημένες διεθνείς διακοινοβουλευτικές και άλλες υποχρεώσεις της Βουλής.


Αξίζει να αναφερθεί ότι στην παρούσα φάση το Σύνταγμα καθορίζει τον αριθμό των βουλευτικών εδρών στις 80. Οι 56 έδρες (70%) εκλέγονται από την ε/κ κοινότητα. Οι υπόλοιπες 24 έδρες (30%) αφορούν την τ/κ κοινότητα, αλλά παραμένουν κενές από το 1964, ως αποτέλεσμα των διακοινοτικών ταραχών.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.