Αυξήθηκε κατά 100% η τιμή στο λάδι – Τετραπλασιάστηκαν οι τιμές σε οικοδομικά υλικά

Εισαγωγή πλαφόν αλλαγές στο ΦΠΑ ενίσχυση των ανεξάρτητων θεσμών που σχετίζονται με τον καταναλωτή είναι οι εισηγήσεις που κατέθεσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και Συνδέσμοι καταναλωτών καθώς οι αυξήσεις στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών αλλά και οικοδομικών υλικών συνεχίζονται.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΧαρακτηριστικά σύμφωνα με τα στοιχεία που κατετέθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου που εξέτασε το πρόβλημα της ακρίβειας μόνο οι τιμές στο πλαστικό και το ηλιέλαιο αυξήθηκαν κατά 100% από πέρσι, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα προιόντα λόγω του αυξημένου κόστους στη συσκευασία.

Επίσης τετραπλασιάστηκε η τιμή σε σίδηρο και χαλκό, βασικά οικοδομικά υλικά. Παράλληλα το κόστος εισαγωγής στην Κύπρο ενός εμπορευματοκιβωτίου από την Κίνα προ πανδημίας κόστιζε 1400 ευρώ ενώ σήμερα κοστίζει 15.000.
Η ΟΕΒ προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν το λιγότερο ως τα χριστούγεννα ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΚΕΒΕ, η κατάσταση αυτή κρατήσει το επόμενο εξάμηνο.

Η ΣΕΚ επεσήμανε την ανάγκη να επιστρέψει ο ΦΠΑ στα προ του 2011 επίπεδα καθώς ο εκπρόσωπος της υπενθύμισε ότι τότε το συνδικαλιστικό κίνημα συναίνεσε σιωπηρά σε μια προσωρινή αύξηση η οποία δυστυχώς είπε, εννέα χρόνια μετά έχει μονιμοποιηθεί. Την ίδια ώρα υπέδειξε την ανάγκη εισαγωγής πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και εισαγωγή πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι Συνδέσμοι καταναλωτών επέκριναν την κυβέρνηση για τη μη προώθηση του θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτή ενώ έψεξαν το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει συγκληθεί η Συμβουλευτική Επιτροπή Καταναλωτών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Λουκάς Αριστοδήμου υπέδειξε ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ο καταναλωτής τρεις φορές τον ΦΠΑ λόγω μετακύλησης από τους παραγωγούς στις υπεραγορές ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης υποστήριξε ότι το Υπουργείο Εμπορείου δεν ενεργεί προς όφελος των καταναλωτών αλλά υπέρ κάποιων άλλων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.