Νέα νομοθεσία τίθεται σύντομα σε ισχύ για τη διατήρηση σκύλων υπό αυστηρές προϋποθέσεις και εξώδικα πρόστιμα για τους παρανομούντες ιδιοκτήτες.

Το σχετικό νομοσχέδιο τέθηκε σήμερα ενώπιον της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Προβλέπει ότι καθίσταται υποχρεωτική η εγγραφή σκύλων και η τοποθέτηση μικροτσίπ αλλά και περιλαίμιου με το όνομα και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη. Θα είναι επίσης υποχρέωση του ιδιοκτήτη το μάζεμα των περιττωμάτων των ζώων. Παράλληλα οι δήμοι και οι κοινότητες θα έχουν την υποχρέωση δημιουργίας καταφυγίων.

Η νέα νομοθεσία απαγορεύει τη διατήρηση σκύλων σε μπαλκόνια σπιτιών και διαμερισμάτων και στις ταράτσες κατοικιών ή πολυκατοικιών. Καθορίζονται ακόμα προϋποθέσεις για τη διατήρηση σκύλων στις αυλές των σπιτιών.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια αρχή θα έχει την εξουσία να εκδίδει εξώδικα πρόστιμα τα οποία θα κυμαίνονται ανάλογα με το αδίκημα, με μέσο όρο τα 85 ευρώ. Γίνεται σκέψη να δοθεί η εξουσία στους δήμους και τις κοινότητες, ούτως ώστε τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των καταφυγίων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αδάμος Αδάμου, δήλωσε ότι οι εκκρεμότητες θα ξεκαθαρίσουν στην κατ άρθρον συζήτηση που θα γίνει τον Ιανουάριο.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έστειλε το μήνυμα ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να θεωρούν τα σκυλιά μέλοι της οικογένειας τους αναλαμβάνοντας τις ανάλογες ευθύνες έναντι τους.