Με αφορμή/ Ορίζοντας

Κύπριοι στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2022

Με αφορμή… το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2022 που διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο από τις 08 έως 14 Οκτωβρίου 2022 με Καλλιτεχνική Επιτροπή τους σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνά, Κύπριοι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φεστιβάλ μιλάνε στον Ορίζοντα για τις ταινίες τους:

Isffc 222222

Bittacı, προβάλλεται 12 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο

Η ταινία μου είναι ένα ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε έναν παραδοσιακό φούρνο στην Κερύνεια που τον λειτουργεί η ίδια οικογένεια από το 1915. Εστιάζω σε όσα συμβαίνουν πριν ανοίξει ο φούρνος το πρωί για τους πελάτες του, αναδεικνύοντας τους ήχους, την ατμόσφαιρα και την αγάπη που χρειάζεται για να φτιαχτεί το φαγητό που λατρεύουμε. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου αυτές τις διαδικασίες που γενικά δεν βλέπουμε ούτε καν σκεφτόμαστε, ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη σκληρή δουλειά των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τα προϊόντα και να αρχίσουμε να εκτιμούμε την προσπάθεια τους για περισσότερο από τις λίγες στιγμές που χρειάζονται για να καταναλώσουμε τα προϊόντα τους.

Για μένα, μια ταινία μικρού μήκους δίνει στους σκηνοθέτες την ευκαιρία να ασχοληθούν με κάτι πιο προσωπικό, κάτι που κάνουν για χάρη της τέχνης τους και με το δικό τους δημιουργικό όραμα. Δεν εννοώ ότι οι ταινίες μεγάλου μήκους δεν μπορούν να είναι έτσι, αλλά με τις ταινίες μικρού μήκους υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες να γίνεις πιο προσωπικός, να δώσεις ένα αυθεντικό όραμα των ιδεών σου χωρίς να θυσιάσεις πράγματα για χάρην της απήχησης που θα έχει η ταινία στο κοινό.

Η κινηματογράφηση της ταινίας έγινε με το iPhone μου, οπότε ήταν πιο εύκολη από ό,τι θα ήταν αν επρόκειτο για παραγωγή μεγάλης κλίμακας! Επέλεξα να χρησιμοποιήσω το τηλέφωνό μου αντί μια επαγγελματική κάμερα για να μειώσω το κόστος, καθώς ήμουν μόνος την ημέρα της κινηματογράφησης. Αλλά επίσης, επέτρεψε στους ανθρώπους στο ντοκιμαντέρ μου να είναι πολύ πιο χαλαροί και να συμπεριφέρονται όπως θα έκαναν συνήθως. Αισθάνομαι ότι η παρουσία μιας μεγάλης κάμερας φοβίζει μερικές φορές, ειδικά άτομα που δεν βρίσκονται γύρω από τέτοιου είδους εργαλεία κάθε μέρα.

Αυτήν τη στιγμή εργάζομαι στη Γαλλία επομένως θα επιστρέψω εκεί. Σκοπεύω να συνεχίσω την παραγωγή ντοκιμαντέρ στην Κύπρο. Κάθε ταξίδι που κάνω πίσω είναι μια ευκαιρία να κάνω άλλη μια ταινία. Προς το παρόν, επικεντρώνομαι σε μέρη της παιδικής μου ηλικίας ή σε οικογενειακές επιχειρήσεις που παρέχουν τροφή για γενιές. Αισθάνομαι την ανάγκη να κρατήσω τεκμήρια από αυτού του είδους τα μέρη καθώς φαίνονται να αργοπεθαίνουν στον πολιτισμό μας.

Ferhat Yesilada

Κάθε ταξίδι που κάνω πίσω είναι μια ευκαιρία να κάνω άλλη μια ταινία. Προς το παρόν, επικεντρώνομαι σε μέρη της παιδικής μου ηλικίας ή σε οικογενειακές επιχειρήσεις που παρέχουν τροφή για γενιές

310593244 5220980258010439 3643278449849231028 N 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.