186 ειρηνευτές έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο στα 53 χρόνια παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Στα 53 χρόνια από τη δημιουργία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, 186 κυανόκρανοι έχουν χάσει τη ζωή τους.
 
Η δουλειά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, τόνισε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στη νεκρή ζώνη, με την ευκαιρία της 29ης Μαΐου, Διεθνούς Ημέρας των Ειρηνευτών, κατά την οποία τα Ηνωμένα Έθνη τιμούν τα μέλη τους που υπηρετούν σε ειρηνευτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού ανά το παγκόσμιο και τους ειρηνευτές που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.
 
Παρά τη σχετική ηρεμία που επικρατεί στην Κύπρο, οι δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι προετοιμασμένες για κάθε σενάριο, είπε ο διοικητής της αποστολής, Μοχάμαντ Χουμαγιούν Καμπίρ.
 
Σε μήνυμά του, που αναγνώστηκε κατά την εκδήλωση, ο ΓΓ τον Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι ο ρόλος των ειρηνευτικών αποστολών έχει εξελιχθεί και περιλαμβάνει πλέον πέραν της παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός, την προστασία των πολιτών, τον αφοπλισμό πρώην μαχητών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση του κράτους δικαίου, τη στήριξη δίκαιων και ελεύθερων εκλογών, τη διασφάλιση πλήρους εκπροσώπησης των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες, στην πολιτική ζωή και σε κυβερνητικά τμήματα, και άλλα.
 
Ανέφερε ακόμα ότι οι ανάγκες για ειρηνευτές έχουν αυξηθεί με το πέρασμα του χρόνου και η ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών βρίσκεται κοντά στο ψηλότερο σημείο όλων των εποχών.
 
Μέχρι σήμερα, σημείωσε, 54 αποστολές έχουν φέρει εις πέρας την εντολή τους, ενώ άλλες δύο, στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στη Λιβερία, θα κλείσουν σύντομα, μπαίνοντας στη λίστα των επιτυχημένων αποστολών στην Ανγκόλα, την Καμποτία, την Κροατία, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, τη Ναμίμπια, τη Σιέρρα Λεόνε, το Τιμόρ-Λέστε και αλλού.
 
Υπογράμμισε παράλληλα πως οι ειρηνευτικές αποστολές προσαρμόζονται με στόχο να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους σε ένα περιβάλλον με αυξανόμενες προκλήσεις.
 
«Τα ΗΕ εργάζονται σκληρά προκειμένου να καταστήσουν τις ειρηνευτικές αποστολές αποδοτικές από την αρχή μέχρι το τέλος. Εντοπίζουμε συνεχώς τρόπους για να μειώσουμε τα κόστη» ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
 
«Ποτέ πριν η δουλειά μας δεν ήταν πιο σημαντική απ’ ό,τι είναι σήμερα. Με τις κρίσιμες συνομιλίες για την επανένωση του νησιού να βρίσκονται στην τελική ευθεία, οι προσπάθειές σας είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ηρεμίας και της τάξης στη νεκρή ζώνη, την προώθηση του διαλόγου και της εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου και γενικότερα, για τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλουν στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε σε δικό της χαιρετισμό η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ ΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Η κ. Σπέχαρ εξήρε τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση των μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τόνισε ότι ο ρόλος της είναι σημαντικός, αλλά, όπως ισχύει και για τις άλλες αποστολές, δεν είναι χωρίς περιορισμούς, είπε.
 
Πρόσθεσε πως οι ειρηνευτικές αποστολές πρέπει να αναμένουν τις αλλαγές και να προσαρμόζονται σε αυτές και ο «άνεμος της αλλαγής», είπε, πνέει πάνω από το νησί, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη.
 
«Η δουλειά μας στην Κύπρο είναι πολύπλοκη και ενσωματώνει διάφορες προκλήσεις, ωστόσο είμαστε τυχεροί που στο νησί επικρατεί σε μεγάλο βαθμό ειρήνη» σημείωσε η κ. Σπέχαρ.
 
Σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, από το 1948, πέραν του ενός εκατομμυρίου στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτικού προσωπικού έχουν υπηρετήσει σε ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών. Περίπου 113 χιλιάδες υπηρετούν αυτή τη στιγμή σε 16 ειρηνευτικές αποστολές σε τέσσερις ηπείρους, με τη συμβολή 123 κρατών μελών, ένας εντυπωσιακός αριθμός που αντανακλά την ισχυρή στήριξη και εμπιστοσύνη των κρατών μελών στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη διατήρηση της ειρήνης.
 
Ο διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Μοχάμαντ Χουμαγιούν Καμπίρ ανέφερε σε χαιρετισμό του ότι στα 53 χρόνια της ύπαρξης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έχουν χάσει τη ζωή τους 186 ειρηνευτές, εκ των οποίων 171 ήταν στρατιωτικό προσωπικό.
 
«Οι ειρηνευτές στην Κύπρο και αλλού στον κόσμο βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, σε μια προσπάθεια να φέρουν ειρήνη σε εκατομμύρια ανθρώπων. Παρόλο που στην Κύπρο επικρατεί σχετική ηρεμία, σε σχέση με άλλες συγκρούσεις στον υπόλοιπο κόσμο, προτεραιότητά μου είναι οι δυνάμεις μας να είναι καλά προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια» είπε.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των 3,500 ειρηνευτών των ΗΕ που έχασαν τη ζωή τους από το 1948 μέχρι σήμερα. Κατά την περσινή χρονιά 117 ειρηνευτές έχασαν τη ζωή τους, ενώ μέχρι στιγμής το 2017 έχουν χαθεί 12 ειρηνευτές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy