Αφιέρωμα σε κυπριακές ταινίες μικρού μήκους στο Λονδίνο

Εκδήλωση για την προβολή νέων δημιουργών από την Κύπρο, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έβδομης τέχνης διοργάνωσε προ ημερών στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του Πολιτιστικού της Τμήματος.

Το ‘Cyprus Short Film Day’ περιλάμβανε συνολικά την προβολή οκτώ ταινιών μικρού μήκους – έξι ταινίες που διακρίθηκαν στο ISFFC-Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κύπρου 2015 («Κατηφόρα» του Στέλιου Καμμίτση, «Άνορακ» της Αλεξάνδρας Ματθαίου, «Boomerang» των Χρίστου Νικολάου και Γιάννη Κόκκινου, «Austerity» του Ρένου Γαβρή, «Out of Sight» των Χριστίνας Γεωργίου και David Hands και «Δε θα Γεράσουμε Ποτέ» του Σπύρου Χαραλάμπους) και δύο ειδικές προβολές («For His Sake» του Louis Lagayette σε παραγωγή Μαριλένας Παρούτη και «Πέντε Τρόποι να Πεθάνεις» της Ντάινας Παπαδάκη).

Στην εισαγωγική ομιλία του ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Υπάτης Αρμοστείας Δρ Αχιλλέας Χατζηκυριάκου αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτιστική, κοινωνική και ιστορική σημασία του κινηματογράφου ως παράγοντα διαμόρφωσης και αναπαράστασης της σύγχρονης κυπριακής ταυτότητας. Τόνισε δε την αξία των κινηματογραφικών ταινιών ως πρωτογενών πηγών ιστορίας και τη χρήση τους ως μέσο εναλλακτικής ανάγνωσης της ιστορικής μας συνέχειας.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της εκδήλωσης Δρ Μάριος Ψαράς παρέθεσε τους στόχους της εκδήλωσης και παρουσίασε το σκεπτικό γύρω από την επιλογή των ταινιών που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του ISFFC Alexia Roider και Ιωακείμ Μυλωνά.

Μετά το πέρας της προβολής των ταινιών ακολούθησε ανοικτή συζήτηση ανάμεσα στους δημιουργούς και το κοινό. Συζητήθηκαν θέματα όπως η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην κυπριακή βιομηχανία κινηματογράφου σε επίπεδο παραγωγής και θεματολογίας, το μέλλον του κυπριακού κινηματογράφου και οι προοπτικές των Κύπριων κινηματογραφιστών στο εξωτερικό.

Στόχος των συντελεστών είναι να καταστεί το Cyprus Short Film Day ετήσιος θεσμός ως μία δυναμική πλατφόρμα προώθησης του κυπριακού κινηματογράφου στη βρετανική πρωτεύουσα και ευρύτερα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη της κυπριακής και ελληνικής ομογένειας αλλά και άνθρωποι της ευρύτερης κινηματογραφικής κοινότητας της βρετανικής πρωτεύουσας, του κινηματογράφου και κινηματογραφόφιλοι διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, καθώς η εκδήλωση διεξήχθη στην αγγλική γλώσσα.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση έγινε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κύπρου (ISFFC) και τελούσε υπό την αιγίδα του Ύπατου Αρμοστή Ευριπίδη Ευρυβιάδη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy