Αυστηρότερες ποινές για κακοποιήσεις κρατουμένων ζητά η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την κατάθεση τροποποιητικού νομοσχεδίου, το οποίο θα προνοεί μεταξύ άλλων αυστηρότερες ποινές σε ό,τι αφορά την κακοποίηση κρατουμένων από όργανα της τάξης, ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Σε σημερινή της συνεδρία η Επιτροπή συζήτησε σχετική πρόταση νόμου του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, η Επιτροπή έχει καταλήξει σε κάποιες τροποποιήσεις επί της αρχικής πρότασης νόμου που έχει καταθέσει ο Γιώργος Περδίκης.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα αναμένει να πάρει το τελικό προσχέδιο για να τοποθετηθεί σε επόμενη συνεδρία.

Εξήγησε ωστόσο ότι επειδή η πρόταση νόμου αφορά μόνο τις περιπτώσεις κακοποίησης κρατουμένων σε αστυνομικούς σταθμούς, η τροποποίηση θα πρέπει να γίνει για να καλύπτει και τις περιπτώσεις φυλακισμένων ή άλλων, που κακοποιούνται στα πλαίσια κράτησης τους.

«Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να απαντήσει κατά πόσο είναι έτοιμο να καταθέσει νομοσχέδιο έτσι ώστε να μην χάνεται χρόνος για την ετοιμασία πρότασης νόμου και η Επιτροπή θα αναμένει το συντομότερο δυνατό την απάντηση του Υπουργείου», σημείωσε, αναφέροντας πως αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρήσει ότι δεν χρειάζεται να γίνει αυτή η τροποποίηση τότε η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει με την ετοιμασία πρότασης νόμου.

Γιατί όπως εξήγησε, «είναι γεγονός ότι τα περιστατικά κακοποίησης στις φυλακές είναι συχνά, ακόμα και στις αυτοκτονίες ενδεχομένως να προηγείται κάποια μορφή ψυχολογικής κακοποίησης, αλλά για άλλες περιπτώσεις όπου γίνονται καταγγελίες χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη διερεύνηση σε σχέση με αυτούς που εμπλέκονται γιατί η πρόταση νόμου καλύπτει την αύξηση των ποινών στις περιπτώσεις κακοποίησης».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy