ΑΚΕΛ: Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ έτοιμοι να θυσιάσουν την Κύπρο λόγω εκλογών

 

Να εξαντληθούν τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης

Έκκληση και συνάμα προειδοποίηση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για επίτευξη λύσης και με εμμονή σε αρχές και ευελιξία στην τακτική να καταβάλει κάθε προσπάθεια για συνεννόηση, απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Την ίδια ώρα, ο Άντρος Κυπριανού κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι έχει βάλει πλώρη για τις προεδρικές του 2018, με αποτέλεσμα «για ακόμα μια φορά η παράταξη φαίνεται έτοιμη να θυσιάσει την Κύπρο στο βωμό των επιδιώξεών της. Το έκαναν το 1993, το επανέλαβαν το 1998 και το 2013, το ξανακάνουν και σήμερα.

Το χειρότερο είναι ότι φαίνεται να μην κατανοούν ότι αυτή η φορά ίσως να είναι και η μοιραία. Υπάρχει ο κίνδυνος διακοπής ή και κατάρρευσης της διαδικασίας», τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Επαναλαμβάνοντας από το βήμα της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας πως την κύρια ευθύνη για τη μη λύση στο Κυπριακό την έχει η Τουρκία με τις αδιάλλακτες και απαράδεκτές της θέσεις, ο Α. Κυπριανού διερωτήθηκε πώς συμπεριφερόμαστε εμείς που θέλουμε λύση. «Την διευκολύνουμε στην επίτευξη του στόχου της ή τη διευκολύνουμε με τη στάση μας; Μόνο με συνέπεια στο στόχο της λύσης τόσο στην ουσία όσο και στα διαδικαστικά θα τη στριμώξουμε, υποχρεώνοντάς την να πάρει θέση στις ουσιώδεις πτυχές», υπογράμμισε.

Ο κ. Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τη μετάλλαξη του επιχειρούν να καλλιεργήσουν την αντίληψη ότι τάχα το ΑΚΕΛ πιέζει για περαιτέρω υποχωρήσεις, σημείωσε. «Αυτό είναι ψέμα και το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Ό,τι έχουμε να πούμε αναφορικά με την ουσία του Κυπριακού το λέμε με θάρρος, παρρησία και διαφάνεια στο λαό. Στα διαδικαστικά, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην διακοπούν οι συνομιλίες και μαζί τους να χαθεί και η ελπίδα για την επανένωση του τόπου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτές απαράδεκτες τουρκικές απαιτήσεις που θα μας βάλουν σε δεινή θέση». Το ΑΚΕΛ, δια του Γενικού του Γραμματέα έριξε το γάντι σ’ αυτούς που λένε ότι το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική στον κ. Αναστασιάδη για προεκλογικούς λόγους. «Ιδού η Ρόδος. Ας κάνει ο κ. Αναστασιάδης τα σωστά βήματα που απαιτούνται και αμέσως θα φανεί αν το ΑΚΕΛ εννοεί αυτά που λέει». Ο Α. Κυπριανού υπογράμμισε την υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, αδιαφορώντας, όπως είπε, για το πολιτικό κόστος. «Σηκώσαμε», είπε, «όλο το πολιτικό βάρος και δεν δώσασε στήριξη στον Ν. Αναστασιάδη. Δώσαμε στήριξη στη διαδικασία με επιμονή και συνέπεια στις πολιτικές θέσεις του ΑΚΕΛ.

Επιμονή στη διαχρονική πολιτική μας για το κυπριακό πρόβλημα». Υπενθύμισε ότι τον πρώτο χρόνο της προεδρίας Αναστασιάδη το ΑΚΕΛ ήταν εναντίον όλων, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθείτο τότε ήταν λανθασμένη. «Ήταν τότε που ο κ. Αναστασιάδης ήθελε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις από την αρχή. Τον είχαμε προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περιπέτειες. Δεν μας άκουσε.

Προτίμησε να ακολουθήσει τις συμβουλές του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά», σημείωσε και πρόσθεσε πως «μόνο όταν ο κ. Αναστασιάδης αποφάσισε να αξιοποιήσει τις συγκλίσεις ΧριστόφιαΤαλάτ άρχισε να καταγράφεται πρόοδος στο Κυπριακό».

 

Στήριξη στο όραμα της λύσης

«Ο κόσμος κουράστηκε να βλέπει να ξεπουλιέται η ελπίδα του στο βωμό των εκλογών. Κουράστηκε να παρακολουθεί πολιτικάντηδες. Θέλει να δει πολιτικούς που να μπορούν να βάλουν πλάτη και να στηρίξουν το όραμα της ειρήνης.

Θέλει να δει βούληση και ειλικρίνεια, τόλμη και αποφασιστικότητα. Ηγέτες έτοιμους να παλέψουν για να νικήσουν τον κίνδυνο της διχοτόμησης, τον κίνδυνο να μην επιβιώσει ο λαός μας στη γη που τον γέννησε», τόνισε ο Α. Κυπριανού

 

Συνεργασία για την καρέκλα

Η προσδοκία με την οποία ο λαός αναμένει τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ αποδεικνύει ότι δεν τον ικανοποιεί καμία από τις παρούσες υποψηφιότητες, ενόψει προεδρικών εκλογών, επεσήμανε από το βήμα της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού. «Ούτε αυτή του κ. Αναστασιάδη, ούτε του κ. Παπαδόπουλου, ούτε του κ. Λιλλήκα. Προσδοκά ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει υποψηφιότητα που θα αγκαλιαστεί από τα ευρύτερα στρώματα του λαού.

Υποψηφιότητα που θα συνιστά πραγματική αλλαγή. Να είναι βέβαιοι όλοι ότι αυτός είναι ο στόχος μας». Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ άσκησε κριτική στα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, σημειώνοντας με νόημα πως «θα πρέπει να είναι ευχαριστημένα από τη στροφή του κ. Αναστασιάδη. Πλέον μέρα με τη μέρα ταυτίζεται μαζί τους. Αυτή η αλλαγή όμως θα τους δυσκολέψει γιατί, αν λένε τα ίδια, πώς θα κερδίσουν το προβάδισμα στην κούρσα της εξουσίας; Είναι προφανές ότι αυτό που κυριαρχεί στις αποφάσεις τους είναι οι εκλογές και όχι το ποια θα είναι η προοπτική για τη χώρα μας.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη συμφώνησαν πρώτα στο πρόσωπο δίχως να συζητήσουν αρχές. Προέταξαν μόνο το σύνθημα της ”Νέας Στρατηγικής”. Είναι άραγε νέα στρατηγική η επανάληψη παλιών συνταγών;» διερωτήθηκε. «Το ΔΗΚΟ λέει ότι θέλει δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο. Η ΕΔΕΚ έχει αποκηρύξει επίσημα τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Η Αλληλεγγύη θέλει ενιαίο κράτος. Πώς συμβιβάζονται όλα αυτά; Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αυτή η συμμαχία δεν είναι συμμαχία για την Κύπρο, αλλά συνεργασία για την καρέκλα».

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy