Αλλάζει ο χάρτης της οικονομίας

Του Τάκη Χατζηγεωργίου*

Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη -και συνακόλουθα στην κυπριακή οικονομία- και θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω. Θυμίζω ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκέμβρη, Γάλλοι και Γερμανοί ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να καταθέσουν μέχρι τον Μάρτη κοινή θέση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, πράγμα που θα συζητηθεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του ίδιου μήνα.

Οι προτάσεις Μακρόν συμπεριλαμβάνουν μια σειρά από μέτρα τα οποία συζητιούνται ανοικτά στις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια, ως αναγκαία για την ενίσχυση της θεσμικής συνοχής και της ανθεκτικότητας της ευρωζώνης απέναντι σε κρίσεις όπως αυτή του 2010-13. Αυτά τα μέτρα στο σύνολό τους θα ενισχύσουν τη δημιουργία μιας ουσιαστικά οικονομικής ομοσπονδίας της Ευρώπης. Το πιο εμβληματικό των μέτρων αυτών είναι η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης,  πολλαπλάσιου ίσως του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός θα χρηματοδοτεί δημόσιες επενδύσεις στα κράτη μέλη (π.χ. δημόσια έργα υποδομής και κονδύλια για ανώτερη εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία) και θα έχει το ρόλο σταθεροποιητικού μακροοικονομικού εργαλείου (shock absorber) σε περιόδους κρίσης και μείωσης της ικανότητας των κρατών μελών να αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες. Για να χρηματοδοτηθεί αυτός ο προϋπολογισμός, το γαλλικό ΥΠΟΙΚ προτείνει την επιβολή πανευρωπαϊκού εταιρικού φόρου και ίσως τη μεταφορά ενός μέρους του ΦΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση. Τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να επιβάλλουν εταιρικό φόρο, αλλά ένας καινούριος/νέος Υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορεί να επιβάλλει και αυτός ένα τέτοιο φόρο.

Παρά το γεγονός πως τα μέτρα ισοδυναμούν με μεγέθυνση της διευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής αλληλεγγύης (και γι’ αυτό το λόγο οι πιο ένθερμοι οπαδοί τους προέρχονται από τη Νότια Ευρώπη), εν τούτοις η υιοθέτησή τους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Η κυπριακή οικονομία έχει βασίσει την οικονομική της στρατηγική σε μορφές ανταγωνισμού που της επέτρεπαν να ορίζει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ρυθμιστικά πρότυπα, ούτως ώστε να προσελκύει ξένους επενδυτές και κεφάλαια.

Δεν είναι λοιπόν παράξενο πως το εγχώριο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο είναι σε συναγερμό σε σχέση με αυτές τις εξελίξεις. Οι υπεύθυνοι των Υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών προσπαθούν μέσω συμμαχιών με άλλα κράτη μέλη όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο να περιορίσουν αυτές τις εξελίξεις ενώ συνάδελφοί μου στην Ευρωβουλή παίρνουν θέση ανοιχτά εναντίον.

Η ιστορική δυναμική  που σπρώχνει προς τα μπρος αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ ισχυρή για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να τις αναχαιτίσει. Όποια λοιπόν κι αν είναι η θέση των μεν και των δε σχετικά με αυτές τις εξελίξεις, καλύτερα θα είναι όλοι να αντιληφθούμε πως το κυπριακό οικονομικό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών θα δυσκολευτεί να επιβιώσει και πως πρέπει η χώρα να κινηθεί προς άλλες κατευθύνσεις και οικονομική εξειδίκευση. Άμεσα! Χτες! Ας είναι και σήμερα!

Από αυτή τη διεργασία ο πολιτικός χώρος που έχει δικαίωμα και υποχρέωση να είναι ενεργητικά παρών είναι ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος και κυρίως η Αριστερά. Η φορολογική και ρυθμιστική εναρμόνιση και η δημιουργία ισχυρού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που θα χρηματοδοτεί δημόσιες επενδύσεις είναι πάγια αιτήματα όλων των τάσεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος η Αριστερά να φοβάται αυτές τις εξελίξεις, ούτε να ευθυγραμμιστεί με το εγχώριο κατεστημένο στην υπεράσπιση ενός οικονομικού μοντέλου που θα κτυπηθεί καίρια, είτε το θέλουμε είτε όχι.

Η Κύπρος πρέπει να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς σε ανασχεδιασμό της οικονομίας. Μπορούμε να ενισχύσουμε την έρευνα έτσι που να ελκύσουμε όχι μόνο τους νέους επιστήμονές μας, αλλά και ξένα ερευνητικά κέντρα. Να ανανεώσουμε το τουριστικό μας προϊόν στοχεύοντας σε βιώσιμο/αειφόρο/ποιοτικό τουρισμό. Να καταστήσουμε την Κύπρο κόμβο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ηλιακή, αιολική, υδραυλική/υδροηλεκτρική). Επιπρόσθετα μπορούμε να κάνουμε πολλά στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Να κάνουμε τον τόπο μας  παραγωγό αποκλειστικά βιολογικών προϊόντων. Να κάνουμε τον κόσμο να λέει: «Έγινε στην Κύπρο, είναι  βιολογικό». Αυτό θα μας βάλει στο χάρτη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κάθε άλλη αντιμετώπιση των εξελίξεων που περιέγραψα θα μας πάρει συρόμενους εκεί που μπορούμε να πάμε όρθιοι και επί στερεού εδάφους.

*Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy