Αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας μετά το φονικό πέρασμα του Ίρμα

Ο τυφώνας διέλυσε τη βόρεια ακτή σε μήκος 800 χιλιομέτρων,  με αισθητές τις επιπτώσεις του σε ολόκληρο το νησί.

Ο χειρότερος τυφώνας στην πρόσφατη ιστορία της Κούβας έπληξε τη χώρα. Στο πέρασμά του, κυρίως λόγω κατάρρευσης κτιρίων στην Αβάνα, άφησε δέκα νεκρούς, ανεβάζοντας έτσι στους 38 τα θύματα στην Καραϊβική.

Ο τυφώνας, κατηγορίας 5, ήταν ο χειρότερος που έπληξε την Κούβα στην πρόσφατη ιστορία. Σε αντίθεση με προηγούμενους τυφώνες, όπου οι ζημιές περιορίστηκαν σε συγκεκριμένες επαρχίες, σύμφωνα με τις κουβανικές Αρχές, ο τυφώνας Ίρμα διέλυσε τη βόρεια ακτή σε μήκος 800 χιλιομέτρων, με αισθητές τις επιπτώσεις του σε ολόκληρο το νησί. Προκάλεσε πλημμύρες έως την Αβάνα και πολλές καταστροφές στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού.

Οι παράκτιες κοινότητες έχουν καταστραφεί από τους ανέμους και τις πλημμύρες. Παρά το γεγονός ότι η παροχή ρεύματος είχε αποκατασταθεί στο 70% της χώρας, σχεδόν αμέσως, αρκετές περιοχές είναι ακόμα χωρίς νερό και ηλεκτρική ενέργεια, αφού οι κεντρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Οι Αρχές του νησιού μαζί με τις Αρχές των κοινοτήτων εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να αποκαταστήσουν τον ηλεκτρισμό, την παροχή νερού και να επαναλειτουργήσουν τα 400 σχολεία που επίσης επηρεάστηκαν.

Η φουσκονεριά που προκλήθηκε έσπρωξε το θαλασσινό νερό μισό χιλιόμετρο στο εσωτερικό ορισμένων περιοχών, μεταφέροντας μαζί σκουπίδια και λύματα. Σχεδόν 300.000 εκτάρια φυτειών ζαχαροκάλαμου έχουν πληγεί, με σχεδόν το 40% των φυτών να έχει καταστραφεί ή να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Οι κοινότητες έχουν θέσει σε λειτουργία τη συγκομιδή και τη συλλογή σε ό,τι μπορεί να περισωθεί και να διανεμηθεί.

Η αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας θα είναι σημαντική τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι οι προσπάθειες για την ανάκαμψη εμποδίζονται εξαιτίας του αποκλεισμού των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακριβώς όταν ο τυφώνας Ίρμα ετοιμαζόταν να χτυπήσει, ο Πρόεδρος Τραμπ παρέτεινε σιωπηρά τον αποκλεισμό για ένα ακόμη έτος, υπογράφοντας το νομοσχέδιο περί Εμπορίας με τον Εχθρό. Στην Κύπρο, ο Κυπροκουβανικός Σύνδεσμος έχει ανακοινώσει τη συλλογή εισφορών, σε μια έμπρακτη στήριξη αλληλεγγύης στην Κούβα και το λαό της, για αποκατάσταση των ζημιών από τον τυφώνα Ίρμα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy