Αναξιόπιστη η κρατική πρωτοβουλία

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Το να αναζητάς τη δροσιά και ό,τι άλλο ωφέλιμο προσφέρει η θάλασσα και να την απολαμβάνεις, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες κτυπούν κόκκινο, αποτελεί δικαίωμα για τον καθένα αλλά και υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίζει αυτό το δικαίωμα στον κάθε πολίτη.

Ένα δικαίωμα που εδώ και αρκετά χρόνια υποβαθμίζεται και ουσιαστικά παραβιάζεται από το ίδιο το κράτος, με τις συνέπειες να βαραίνουν όχι μόνο τον απλό κόσμο αλλά και την τουριστική βιομηχανία, στην οποία στηρίζεται κατά κύριο λόγο η οικονομία του τόπου.

Η ρύπανση που παρατηρείται κάθε χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην, κατά τα άλλα, βραβευμένη θάλασσα της Λεμεσού και ειδικότερα στο δημοφιλές παραλιακό μέτωπο, που εκτείνεται από το παλιό λιμάνι μέχρι και την περιοχή Αμαθούντας, ελκύοντας καθημερινά χιλιάδες ντόπιων και ξένων παραθεριστών, αποτελεί ίσως το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα της κρατικής παραβίασης του δικαιώματος του πολίτη να χαίρεται τη θάλασσα.

Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν ανέκαθεν γνώστες του προβλήματος και υποψιάζονταν, έστω, την πηγή δημιουργίας του. Ωστόσο όλοι, με δεδομένες τις μεταξύ τους αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις, μέχρι τώρα σφύριζαν αδιάφορα, ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται χωρίς να λαμβάνονται έστω κάποια στοιχειώδη μέτρα αντιμετώπισης και καταστολής του και κυρίως χωρίς κανένας ένοχος να καλείται να πληρώσει το τίμημα της ανευθυνότητας και της παρανομίας του.

Φέτος η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και κάτω από την πίεση οργανωμένων ομάδων πολιτών αλλά και των Τοπικών Αρχών, μη έχοντας προφανώς άλλη επιλογή αλλά και δεδομένης της προεκλογικής περιόδου, τα αρμόδια υπουργεία έδειξαν να ευαισθητοποιούνται και να αντιλαμβάνονται ότι η λύση στο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία έχει τα μέσα και την εξουσία της εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων.

Ωστόσο, στη συνείδηση του κόσμου ο συντονιστικός ρόλος που ανέλαβε για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ο Υπουργός Μεταφορών «μπάζει νερά», έχοντας υπόψη και τη μέχρι τώρα εμπειρία από την αποτελεσματικότητα της δράσης του συγκεκριμένου υπουργού. Ως εκ τούτου, μάλλον οι επηρεαζόμενοι από το φαινόμενο της ρύπανσης (Τοπικές Αρχές, τουριστικοί επιχειρηματίες και πολίτες), θα πρέπει να αξιώσουν όπως αυτό το συντονιστικό ρόλο αναλάβει ένας ανεξάρτητος φορέας, ο οποίος δεν θα έχει κανένα πολιτικό, κομματικό ή άλλο λόγο να χαριστεί σε κάθε παραβάτη και παρανομούντα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy