Ανοικτό παραμένει το μέτωπο στην Υγεία

Καταγγελίες ενώπιον Υπουργού Υγείας για γιατρούς που τα… παίρνουν από τους ασθενείς.

Πρόεδρος ΠΑΣΥΚΙ: «Να μην αφήνονται σκιές εάν δεν υπάρχουν αποδείξεις»

Ανοικτό παραμένει το μέτωπο στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, παρά το γεγονός ότι τόσο από πλευράς Υπουργείου Υγείας όσο κι από το «στρατόπεδο» των κυβερνητικών ιατρών οι τόνοι έχουν πέσει και έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών την ερχόμενη Πέμπτη, για έναρξη νέου κύκλου διαλόγου σε σχέση με τα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αντιπαράθεση ξέσπασε χθες μεταξύ γιατρών και οργανωμένων ασθενών και σε ό,τι αφορά τα κλινικά πρωτόκολλα, ενώ την ίδια ώρα, σε ένα άλλο μέτωπο, ο νοσηλευτικός κόσμος «πυροβολεί» κατά του Υπουργού Παιδείας για τη δήλωσή του ότι «οι νοσηλευτές δεν διαθέτουν τα προσόντα για να καθορίσουν τη σοβαρότητα ενός τραυματισμού.

Εν αναμονή της συνάντησης της Πέμπτης, γιατροί και Υπουργείο Υγείας αποφάσισαν όπως τερματιστεί η αντιπαράθεση που ξέσπασε και εκτυλισσόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης βδομάδας, με αφορμή το θάνατο του 10χρονου μαθητή. Η αναφορά, ωστόσο, χθες του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου για καταγγελίες που έφτασαν στο γραφείο του, οι οποίες αφορούν σε δωροδοκία ιατρών για τουλάχιστον επτά περιπτώσεις, άναψε και πάλι τα αίματα, με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Δρ Σωτήρη Κούμα να αναφέρει με δήλωσή του στην εφημερίδα «Χαραυγή» ότι οι όποιες καταγγελίες διατυπώνονται δημόσια θα πρέπει να συνοδεύονται από τις απαραίτητες αποδείξεις. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός, όταν ζητήθηκε από τους καταγγέλλοντες να καταθέσουν περισσότερα στοιχεία και να προχωρήσουν σε καταγγελία, αρνήθηκαν. «Προς τι οι δηλώσεις όταν δεν υπάρχουν στοιχεία;», διερωτήθηκε ο Δρ Κούμας, για να προσθέσει ότι «όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις δεν πρέπει να αφήνονται σκιές».

Από την τηλεόραση του ΡΙΚ αντιπαράθεση ξέσπασε χθες το μεσημέρι και μεταξύ του Δρος Κούμα και της Δρος Ανδρούλας Ελευθερίου, που εκπροσωπούσε τους οργανωμένους ασθενείς, με αντικείμενο συζήτησης τα κλινικά πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα, η Δρ Ελευθερίου ανέφερε πως «τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την ετοιμασία των κλινικών πρωτοκόλλων» με τον Δρα Κούμα να καυτηριάζει το γεγονός ότι «χρειάστηκαν χρόνια για να γίνει αυτή η εργασία που δεν πρέπει να λείπει από κανένα νοσηλευτήριο». «Δεν είναι δουλειά των γιατρών να ετοιμάσουν αυτά τα πρωτόκολλα», είπε. Η Δρ Ελευθερίου επανέλαβε ότι έχει γίνει σοβαρή δουλειά τα δύο με τρία τελευταία χρόνια σε σχέση με τα πρωτόκολλα, ενώ η συζήτηση έγινε πιο έντονη όταν αναφέρθηκε στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), λέγοντας ότι με το διορισμό των διευθυντικών ομάδων τα προβλήματα θα επιλυθούν. Έντεκα μήνες περιμένουν το διορισμό των διευθυντών, ανέφερε ο Δρ Κούμας, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις που λειτουργούν σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Πυρά νοσηλευτών κατά του Υπουργού Παιδείας

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα έντονη ήταν η ανοικτή επιστολή του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) σε σχέση με πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Παιδείας «ότι οι νοσηλευτές δεν διαθέτουν τα προσόντα για να καθορίσουν τη σοβαρότητα ενός τραυματισμού». Δήλωση που ο ΠΑΣΥΝΜ χαρακτηρίζει ως «μέγα σφάλμα». Πυρά κατά του Κώστα Χαμπιαούρη εκτόξευσαν χθες και εκπρόσωποι των συντεχνιών των νοσηλευτών απορρίπτοντας κατηγορηματικά ότι οι νοσηλευτές δεν μπορούν να καθορίσουν τη σοβαρότητα ενός τραύματος.

Κληθείς από «Χ» να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας ο εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, Θεόδωρος Πετέλης, την χαρακτήρισε ως «ατυχή». «Έχει υποπέσει σε ένα τεράστιο σφάλμα και αναμένουμε ότι θα ανακαλέσει δημόσια τις δηλώσεις του, οι οποίες πλήττουν το κύρος των νοσηλευτών», τόνισε χαρακτηριστικά. Από την δική του πλευρά ο πρόεδρος του κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι «ο Υπουργός δεν είναι ενήμερος για το επίπεδο ευθύνης που μπορεί να έχει ένας νοσηλευτής και το λιγότερο που ζητούμε είναι να διορθώσει τη δήλωσή του». Θα έπρεπε, όπως είπε, ο Υπουργός να γνωρίζει ότι για τις μαθητικές κατασκηνώσεις απαιτείται η παρουσία νοσηλευτή, καλώντας την Πολιτεία να σκεφτεί με πάσα σοβαρότητα το ενδεχόμενο στα σχολεία να τοποθετηθούν νοσηλευτές, πρακτική που ακολουθείται σε αρκετές χώρες της ΕΕ.

Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε πως ο ΠΑΣΥΝΜ στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως αν οι νοσηλευτές δεν μπορούν να αξιολογήσουν ένα τραύμα στο χώρο του σχολείου, τότε «σίγουρα δεν μπορούν να το κάνουν ούτε στα ειδικά σχολεία αλλά ούτε και στα σχολεία γενικά, αλλά ούτε και στα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα, στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών όπου έχουν την ευθύνη της διαλογής ασθενών».

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy