Άντρος Κυπριανού: Η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά αγκαλιάζεται από το λαό

Η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά θα αγκαλιαστεί από τα ευρύτερα στρώματα του λαού και μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, εάν ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος εννοεί ότι θέλει την απομάκρυνση Αναστασιάδη, τονίζει στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Ένα μήνα πριν τις προεδρικές, ο Άντρος Κυπριανού αντιστρέφει το αφήγημα του λεγόμενου ενδιάμεσου και διερωτάται: Εάν ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί δεδομένους τους ψηφοφόρους της Αριστεράς, γιατί οι υποστηρικτές του να μην στηρίξουν Σταύρο Μαλά στον β’ γύρο; Ο Άντρος Κυπριανού επικρίνει τον απερχόμενο Πρόεδρο για τη στροφή στο Κυπριακό και εξηγεί γιατί η αξιοπιστία Σταύρου Μαλά κάνει την ποιοτική διαφορά. Μιλά ανοικτά για τον Νίκο Κατσουρίδη και εξηγεί γιατί αυτές οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για τη μεγάλη αντεπίθεση του ΑΚΕΛ.

 

Συνέντευξη στους Δημήτρη Στρατή και Δημήτρη Χατζηιωσήφ

 

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σ’ ένα μήνα περίπου από σήμερα. Γιατί είναι σημαντικό ο κόσμος να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα;

Τα πολιτικά πρόσωπα και οι κυβερνήσεις καθορίζουν τη ζωή μας. Εάν ο κόσμος δεν συμμετέχει στη διαδικασία ανάδειξης νέας κυβέρνησης, τότε απλώς θα επιτρέψει σε κάποιους άλλους ν’ αποφασίζουν για τον ίδιο. Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν, ο κόσμος να ενημερώνεται ολοκληρωμένα και αντικειμενικά και ταυτόχρονα να συμμετέχει σ’ αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να αποφασίζει ποιοι θα είναι αυτοί που θα τον εκπροσωπούν. Πρέπει να σημειώσω ότι είναι δύσκολο να υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση, γιατί δυστυχώς τα Μέσα Ενημέρωσης διαδραματίζουν πολλές φορές ρόλο αρνητικό. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που διαπιστώνουμε ότι δεν μεταφέρεται η ουσία των όσων δηλώνουμε και ότι δεν παρουσιάζονται καν οι δηλώσεις που γίνονται από μέρους του ΑΚΕΛ. Γι’ αυτό κι εμείς ακολουθούμε τη διαδικασία της άμεσης επαφής με τον κόσμο, έτσι ώστε να μεταφέρουμε τα πραγματικά μας μηνύματα.

Πώς βλέπετε τις προεκλογικές κινήσεις των βασικών ανθυποψηφίων του Σταύρου Μαλά;

Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, προεκλογικά, έχουν μεταμορφωθεί και σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό αλλά και σε ό,τι αφορά στα οικονομικά ζητήματα. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης μετακινείται σε θέσεις που έχουν στόχο να προσεγγίσουν την εθνικιστική μερίδα του ΔΗΣΥ, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα σε όσους θέλουν λύση  και ανήκουν στην ίδια παράταξη ότι μπορεί να μην έλυσε το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, αλλά στη δεύτερή του θητεία θα είναι προτεραιότητά του. Προσπαθεί δηλαδή να στέλνει μηνύματα που να ικανοποιούν όλους στον ΔΗΣΥ, για να τους ξεγελάσει για ακόμα μια φορά. Σε ό,τι αφορά στα κοινωνικοοικονομικά, να πω ότι για τεσσεράμισι χρόνια ακολούθησε μια αντιλαϊκή πολιτική, μια πολιτική η οποία το τελευταίο που την ενδιέφερε είναι πώς πραγματικά ζούσε ο κόσμος. Και ξαφνικά, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές με τα λεφτά του δημοσίου, έχει μεταμφιεστεί σε Άγιο Βασίλη, μοιράζοντας απλόχερα στήριξη και οικονομική βοήθεια προς διάφορες κατευθύνσεις. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα.

•«Έχει μεταμφιεστεί προεκλογικά σε Άγιο Βασίλη ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Παπαδόπουλος προσπαθεί να τον ανταγωνιστεί»

 

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ουσιαστικά αναμασά ιδέες του παρελθόντος που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, ζημιώνοντας τη δική μας πλευρά και την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό. Στα δε κοινωνικοοικονομικά έχει επίσης μεταμφιεστεί, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί τον Νίκο Αναστασιάδη στο ρόλο του Αϊ-Βασίλη. Για δέκα σχεδόν χρόνια στήριζε τις πολιτικές ΔΗΣΥ. Είναι άλλωστε γνωστό το δίδυμο με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τώρα έχει μεταμορφωθεί σε κάτι διαφορετικό.

Ο κόσμος που θα έρθει να ψηφίσει πρέπει να γνωρίζει. Σε τι διαφέρει από τους υπόλοιπους υποψηφίους ο Σταύρος Μαλάς;

Πρώτα και κύρια στο θέμα της αξιοπιστίας. Ο Σταύρος Μαλάς ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει λαϊκίστικα έχοντας στις σκέψεις του τις εκλογές. Και στο Κυπριακό εκφράζει με συνέπεια τις ίδιες θέσεις που διατύπωνε διαχρονικά και στα κοινωνικοοικονομικά θέματα με έντονο φιλολαϊκό χαρακτήρα. Ο Σταύρος Μαλάς, ακριβώς επειδή και ο ίδιος είναι πολύ καθαρός, μπορεί με αξιοπιστία να περάσει το μήνυμα ότι μπορεί να συγκρουστεί με τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Κάτι για το οποίο τουλάχιστον ο κ. Αναστασιάδης δεν μπορεί να είναι πειστικός. Επίσης ο Σταύρος Μαλάς θα προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις της κοινωνίας και όχι σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες να εξυπηρετούν τα διάφορα κατεστημένα μέσα στην κοινωνία. Είναι λοιπόν πολύ διακριτές οι διαφορές του με τους άλλους ανθυποψηφίους του και είναι γι’ αυτό που πιστεύω ότι ο κόσμος της Αριστεράς θα αγκαλιάσει καθολικά αυτή την υποψηφιότητα.

•«Εμείς δεν ψηφίσαμε ούτε θα ψηφίσουμε ποτέ Νίκο Αναστασιάδη»

 

Μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές ο Σταύρος Μαλάς;

Αυτή η υποψηφιότητα θα αγκαλιαστεί και από ευρύτερα στρώματα του λαού και θα καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές, εάν πολιτικά κόμματα πράξουν αυτό που λένε. Ότι δηλαδή θέλουν να απομακρύνουν από την εξουσία τον Νίκο Αναστασιάδη.

Οι επιτελείς του κ. Παπαδόπουλου από τη μια και ο κ. Λιλλήκας από την άλλη δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι μόνο αυτοί μπορούν να κερδίσουν τον κ. Αναστασιάδη στον β’ γύρο. Πώς απαντάτε;

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη αξιοπιστία διαψεύδουν αυτό που λέει το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου. Δεύτερο, ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών είναι μια εντελώς διαφορετική αναμέτρηση. Το τι θα γίνει, θα εξαρτηθεί από το τι θα πράξουν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που δεν θα εκπροσωπούνται με υποψήφιο στο β’ γύρο. Εάν λοιπόν ο Νικόλας Παπαδόπουλος θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ είναι δεδομένοι και θα τον στηρίξουν σύσσωμα για να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη, διερωτώμαι γιατί δεν πιστεύει ότι και οι ψηφοφόροι των κομμάτων που τον στηρίζουν, κατ’ αναλογία, θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά.

Μας κατηγορούν ότι εμείς θα εκλέξουμε τον κ. Αναστασιάδη. Εμείς δεν ψηφίσαμε ούτε θα ψηφίσουμε ποτέ Νίκο Αναστασιάδη. Άλλοι είναι που άμεσα ή έμμεσα εξέλεξαν τους εκπροσώπους του ΔΗΣΥ στην προεδρία της Δημοκρατίας.

 

“Ο υποψήφιος που εμείς στηρίζουμε διαφέρει από τους υπόλοιπους σε θέματα αξιοπιστίας”

 

Υπάρχει όμως περιθώριο συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις στο β’ γύρο;

Σε προεδρικές εκλογές οι όποιες προγραμματικές συνεργασίες γίνονται από τον α’ γύρο. Οι όποιες συνεργασίες στο β’ γύρο δεν μπορούν να είναι προγραμματικές, με την έννοια ότι δεν μπορεί ο υποψήφιος να αναθεωρήσει ριζικά το πρόγραμμά του για να συναντήσει ανησυχίες άλλων κομμάτων. Θα μπορούσαν να γίνουν συζητήσεις για επιμέρους ζητήματα, όχι για τα μείζονα ζητήματα που υπάρχουν στα προεκλογικά προγράμματα. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι η όποια στήριξη θα υπάρξει στο β’ γύρο θα πρέπει είναι στη βάση της κατανόησης ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί ο κ. Αναστασιάδης από την εξουσία και της σύμπτωσης απόψεων σε βασικά ζητήματα. Διαφορετικά, θα είναι πολύ δύσκολη η όποια συνεργασία.

kyprianou (5)

Κάποιοι χαρακτηρίζουν τις εκλογές αυτές νευραλγικής σημασίας για το ίδιο το ΑΚΕΛ. Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για το κόμμα;

Αυτές οι εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό και μετά έρχονται τα κόμματα. Το λέω τούτο, διότι πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το Κυπριακό έχει φτάσει σε μια πολύ κρίσιμη και οριακή φάση. Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει περιθωριοποιήσει προς το παρόν το σχέδιο β, αλλά δεν νομίζω ότι θα δώσει μεγάλο διάστημα μετά τις προεδρικές για να αποφασίσει την προώθησή του. Είναι σημαντικό να διαμορφωθούν τέτοια δεδομένα, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την προσπάθεια επίλυσής του στον ένα χρόνο που θα βρίσκεται στην εξουσία ο Μουσταφά Ακιντζί. Διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα μετά από αυτή την περίοδο.

Αυτή η αναμέτρηση, σίγουρα, θα επηρεάσει και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα που διαχρονικά βρέθηκε στο πλευρό του απλού ανθρώπου, στήριξε με αγώνες και δράση τις προσπάθειές του ν’ αποκτήσει δικαιώματα στην κυπριακή κοινωνία. Όλες οι λαϊκές κατακτήσεις έχουν έντονη τη σφραγίδα του ΑΚΕΛ. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και της διαστρέβλωσης που έγινε για το ποιος ευθύνεται πραγματικά για την παγκόσμια οικονομική κρίση στην Κύπρο, αλλά και των αδυναμιών που εμείς δείξαμε, έχει υπάρξει μια υποχώρηση του ΑΚΕΛ. Δεν έχουμε περιθώρια για περαιτέρω υποχώρηση. Χρειάζεται να υπάρξει ανασύνταξη και αντεπίθεση. Και θέλω να πιστεύω ότι οι προεδρικές εκλογές θα αποτελέσουν την αφετηρία για τη μεγάλη αντεπίθεση του ΑΚΕΛ. Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου μέσα από την καθημερινή μας δράση αλλά και μέσα από πρωτοβουλίες και πολιτικές που θα προωθήσουμε. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το ΑΚΕΛ αυτή η εκλογική αναμέτρηση. Εύχομαι και ελπίζω ο κόσμος να καταλάβει τα διακυβεύματα αυτής της εκλογής.

Τι σημαίνει η στήριξη της υποψηφιότητας Μαλά από τον Νίκο Κατσουρίδη

Εκφράσατε την ικανοποίησή σας για τη δήλωση στήριξης Νίκου Κατσουρίδη στον Σταύρο Μαλά. Να αναμένουμε να δούμε τη σχέση ΑΚΕΛ-Κατσουρίδη να βελτιώνεται; Θα δούμε τον Ν. Κατσουρίδη να εμπλέκεται πιο ενεργά στον ένα μήνα που απομένει για τις εκλογές;

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι το 2015 η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έλαβε κάποιες αποφάσεις στη βάση έκθεσης που ετοιμάστηκε από την Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου αναφορικά με τα γεγονότα στην υπόθεση της Δρομολαξιάς. Η Κ.Ε. στη βάση εκείνων των ευρημάτων αποφάσισε την επ΄ αόριστον αποβολή του Νίκου Κατσουρίδη. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν λέει το καταστατικό ότι είναι υποχρεωμένη η Κ.Ε. να επανεξετάσει το θέμα σε ένα χρόνο. Λέει ότι θα μπορούσε να το επανεξετάσει. Το Πολιτικό Γραφείο, συζητώντας αυτά τα ζητήματα, αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν λόγοι που επέβαλλαν την επανεξέταση του ζητήματος στον ένα χρόνο. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση εμείς είχαμε πει στον Νίκο Κατσουρίδη από την αρχή ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τον ίδιο να λειτουργήσει πραγματικά ως μέλος του κόμματος και το ΑΚΕΛ στη συνέχεια, όπως διαχρονικά συμπεριφερόταν στα στελέχη του, με ένα τρόπο θετικό και δημιουργικό, θα συζητούσε την τιμωρία που του έχει επιβληθεί από το 2015. Ο Νίκος έχει αποφασίσει να στηρίξει την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά. Αυτό μας ικανοποιεί και εκείνο που εγώ έχω πει από μέρους του κόμματος είναι ότι μετά τις εκλογές θα κινήσουμε τη διαδικασία επανεξέτασης του θέματος. Εκείνο το σώμα που θα πάρει τις αποφάσεις είναι η Κεντρική Επιτροπή, δεν υπάρχει οποιαδήποτε προαπόφαση.

Τώρα, τι σημαίνει η στήριξη της υποψηφιότητας Μαλά από τον Νίκο Κατσουρίδη. Ο Νίκος ενίοτε προσκαλείται από ΜΜΕ να στηρίζει την υποψηφιότητα Μαλά, τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Θα προσκαλείται σε διάφορες δραστηριότητες που θα αναπτύσσει ο υποψήφιος και αντιλαμβάνομαι ότι εκεί και όπου υπάρχουν περιθώρια θα συμμετέχει. Το επιτελείο του Σταύρου Μαλά είναι καταρτισμένο και λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες, θα συνεχίσει να λειτουργεί  και οι όποιες ιδέες, σκέψεις και απόψεις είναι ευπρόσδεκτες. Όχι μόνο από το επιτελείο αλλά και από εμάς στο ΑΚΕΛ.

 

Διαβάστε εδώ το Β’ μέρος της συνέντευξης.
Άντρος Κυπριανού: Μόνο ο Σταύρος Μαλάς αποδέχεται πραγματικά το πλαίσιο Γκουτέρες

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy