Απάθεια που ισοδυναμεί με συνενοχή

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Δεν θα συναντήσεις ποτέ κάποιον, είτε απλό πολίτη είτε κρατικό ή άλλο αξιωματούχο, που θα πει ότι δεν τον απασχολεί και δεν τον ενδιαφέρει ό,τι  σχετίζεται με το φυσικό περιβάλλον. Όλοι εμφανίζονται να κόπτονται για την προστασία, τη διατήρηση και την ανάπτυξη του πρασίνου και γενικότερα της φύσης που περιβάλλει το σπίτι, τη γειτονιά, την πόλη ή το χωριό τους. Κι όλοι είναι έτοιμοι και καραδοκούν πότε θα τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν παρατηρήσεις και να αναζητήσουν τις ευθύνες των άλλων.

Κανένας δεν θα εμφανιστεί ποτέ και δεν θα παραδεχτεί τη δική του, έστω και την παραμικρή ευθύνη. Κι αυτό δεν το βλέπουμε μόνο μέσα από κάποιες συμπεριφορές της πολιτικής ζωής του τόπου αλλά, δυστυχώς, το διαπιστώνουμε και στην καθημερινή συναναστροφή μεταξύ των απλών πολιτών.

Ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον (που εκτός από τη φύση έχει και άλλες παραμέτρους, όπως η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά) δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε τα επίπεδα γνώσης και ευαισθησίας που χαρακτηρίζουν άλλες χώρες και άλλους λαούς.

Κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά μέσα από τις προτεραιότητες που θέτουμε σαν κράτος, σαν αξιωματούχοι και κατέχοντες διάφορα πόστα, αλλά και μέσα από τη στάση που τηρούμε σαν απλοί πολίτες…

Οι μεν με τη δύναμη που τους δίνει ο μανδύας της πολιτικής, θρησκευτικής ή άλλης εξουσίας, αποφασίζουν και ενεργούν με γνώμονα την ανάπτυξη που δημιουργεί οικονομικό κέρδος, ανεξάρτητα του κόστους που θα πληρώσει η φύση, ο πολιτισμός και οι επόμενες γενιές… Κι από την άλλη, όλοι εμείς οι απλοί πολίτες που ενώ αντιλαμβανόμαστε αυτό που γίνεται και μεταξύ μας εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας γι’ αυτούς που καταστρέφουν τον τόπο, μένουμε ουσιαστικά απαθείς. Απάθεια και αδράνεια που ισοδυναμεί με συγκάλυψη και συνενοχή.

Και είναι εδώ που αναρωτιέται κανείς ποιος και τι μερίδιο ευθύνης του αναλογεί για τα σκάνδαλα που συνεχώς αποκαλύπτονται χωρίς κανένας να τιμωρείται…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy