Από τη χούντα στο πραξικόπημα του 1974 (Μέρος 15ο)

Μέρος 15ο

Ο Γρίβας απειλεί ανοικτά τον Μακάριο

Από το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου 1971 ο Γρίβας βρισκόταν και πάλι στην Κύπρο, αυτή τη φορά ως παράνομος συνωμότης.

Ήδη είχε στηθεί η ΕΟΚΑ Β και σύμφωνα με εκτιμήσεις αριθμούσε 350 ένοπλα μέλη.

Ο Μακάριος βρέθηκε μπροστά σε μια νέα κατάσταση με απρόβλεπτη την κατάληξη της.

Συνολικά ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε να αντιμετωπίσει τις εναντίον του συνωμοσίες και ραδιουργίες των Αμερικανών, των Βρετανών και του ΝΑΤΟ, τις απειλές της Τουρκίας για εισβολή ανά πάσα στιγμή, τη σύγκρουση με του χούντα του Παπαδόπουλου και τώρα την ΕΟΚΑ Β.

Παρά τη διάλυση της παράνομης οργάνωσης Εθνικό Μέτωπο η εσωτερική φανατική αντιπαράθεση με τους γριβικούς υφίστατο σε πολιτικό επίπεδο, ενώ τώρα είχε να αντιμετωπίζει τα ένοπλα τμήματα του Γρίβα.

22359114_10211601279901033_1532991787_nΟ αριθμός των μελών της οργανώσεως που είχε συγκροτηθεί με κάθε μυστικότητα εκτιμάτο ότι ήταν γύρω στα 350.

Η εκτίμηση τότε ήταν ότι με μια τέτοια οργάνωση και τον οπλισμό που βρισκόταν στα χέρια της θα μπορούσε να επιτευχθεί κατάληψη της εξουσίας μέσα σε μια μόνο νύκτα, γιατί το κράτος δεν διέθετε από τη μια αρκετές δυνάμεις για να την αντιμετωπίσει και από τη άλλη δεν περίμενε μια τέτοια ενέργεια, πράγμα που πρόσφερε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Εκτός από τους 350 που αρχικά είχαν μυηθεί και στελεχώσει την οργάνωση στα πρώτα στάδια της, έγινε παράλληλη προσπάθεια διεισδύσεως στην Εθνική Φρουρά. Σε λίγο διάστημα όλο το σώμα των καταδρομών, από τους αξιωματικούς μέχρι και τον τελευταίο άνδρα ήταν καθαρά γριβικό σώμα, ενώ τα τεθωρακισμένα είχαν μυηθεί κατά τα τρία τέταρτα.  Στο πλευρό του Γρίβα βρισκόταν επίσης και η Ομοσπονδίας Εφέδρων αξιωματικών, την οποία είχε ιδρύσει τον Μάρτιο του 1967 ο ίδιος ο Γρίβας .

Παράλληλα με την ΕΟΚΑ Β είχε ιδρυθεί και η Επιτροπή Συντονισμού Ενωτικού Αγώνα (ΕΣΕΑ), η οποία αποτελούσε την πολιτική της έκφραση.

Ο Σπύρος Παπαγεωργίου σημειώνει ότι η ΕΟΚΑ Β στελεχωνόταν και από Ελληνοκύπριους λοχαγούς, ενώ πολλές δεκάδες έφεδροι ανθυπολοχαγοί ήταν ήδη μυημένοι στην ΕΟΚΑ Β’.»

Ανάμεσα στα ενεργά μέλη της ΕΣΕΑ περιλαμβάνονταν ο γιατρός Τάκης Ευδόκας, ο έμπορος Σωκράτης Ηλιάδης, ο γιατρός Γλαύκος Κασουλίδης, ο δικηγόρος Φρίξος Μαρκίδης, ο δημοσιογράφος Σπύρος Παπαγεωργίου, ο απόστρατος ταγματάρχης Σταύρος Στ. Σύρος, ο καθηγητής και δημοσιογράφος Γιάννης Σπανός και άλλοι.

Θα του κοπεί η όρεξη του Μακαρίου

Κι ενώ οι υποστηρικτές του Γρίβα, μετά την τραγωδία του 1974 και κάτω από το βάρος της καταστροφής που επέφεραν ισχυρίζονται ότι ο Γρίβας ήρθε στην Κύπρο για να συνεργαστεί με τον Μακάριο εναντίον της χούντας, τα ίδια τα γεγονότα τους διαψεύδουν.

Η γνωστοποίηση της μυστικής καθόδου του Γρίβα στην Κύπρο ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του οι οποίοι είχαν την εντύπωση ότι πλέον έγιναν αήττητοι.

22368771_10211601280061037_698817032_oΗ εφημερίδα “Πατρίς”, εκφραστικό όργανο του Γρίβα έγραφε σχετικά με απαντήσεις του Μακαρίου για την εξαφάνιση του Στρατηγού:

«Φοβούμεθα ότι θα του κοπή η όρεξις του Προέδρου Μακαρίου. Πολύ σύντομα όταν θα κληθή να αντιμετώπιση τον λαόν του οποίου κατεκρήμνισε τα όνειρα και προσδοκίας…

Το γράφομεν και το διακηρύσσομεν. Μακάρι να ήλθεν ο Διγενής. Εάν δε τολμήση άνθρωπος να σηκώση χείρα κατ’ αυτού θα τον εξολοθρεύσμωεν μέχρι τετάρτου βαθμού συγγενίας, διότι μέχρι σήμερον, τι να το κρύβωμεν. Εκείνος που συγκροτούσε τη χείρα μας από του να υψωθή τιμωρός και εκδικήτρια προς τους δολοφόνους μας ήτο Διγενής. Εάν λοιπόν υπάρχη ψευδαίσθησις ότι θα μείνη αναπάντητος ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ενέργεια δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν οι τυχόν υποψήφιοι δολοφόνοι».

Το κείμενο αυτό καταδεικνύει το μέγεθος του φανατισμού των εποχών εκείνων. Οι οπαδοί του Γρίβα ήταν έτοιμοι να εξολοθρεύσουν μέχρι τέταρτου βαθμού συγγένειας όποιον θα αντιστέκονταν στον αρχηγό τους.

Όρθιοι θα πολεμήσουμε τον Μακάριο

22361276_10211601278861007_1890155877_nΕξάλλου από το κρησφύγετο του στη Λεμεσό ο ίδιος ο Γρίβας τόνιζε σε μια του διαταγή: «Είμεθα παρόντες έτοιμοι διά τον αγώνα. Θα πολεμήσωμεν όρθιοι τον Μακάριον. Αυτός έχει άνδρας να πολεμήσουν όρθιοι; Έχει μόνον πραιτωριανούς οι οποίοι θα τον εγκαταλείψουν με την πρώτη ντουφεκιάν».

Σε άλλη περίπτωση έγραφε προς τους υποστηρικτές του: «Η σημερινή απραξία και αδράνειά μας δεν πρέπει να σας ανησυχούν διότι δεν σημαίνουν αδυναμίαν μας. Θεατρικάς επιδείξεις, τύπου επικουρικών του Μούσκου (δηλαδή του Μακαρίου) και των διαφόρων παρακρατικών του, δεν πρόκειται ημείς να κάνωμεν.

Μια μόνον φορά θα τα πούμε με τον Μούσκον, αλλά αυτή θα είναι η τελευταία γ’ αυτόν».

Σε άλλο έγγραφό του τόνιζε: «Σας βεβαιώ, ότι η Σημαία μας, ας είναι διάτρητος από βέλη ανθελλήνων, ουδέποτε θα υποσταλεί, αλλά με τα άγαν χέρια μας θα την κρατήσωμεν πλησίστιον να κυματίζει και θα την στήσωμεν εις πείσμα όλων των εχθρών της Κύπρου, εκεί όπου ολόκληρος η ανθρωπότης ατενίζει έκθαμβος το μεγαλείον τού αρχαίου Ελληνικού πανανθρώπινου πνεύματος και της αρετής, την Άκρόπολιν».

Το διάγγελμα Γρίβα

Λίγο μετά την άφιξη του στην Κύπρο ο Γρίβας αναφερόταν στους λόγους που ήρθε στην Κύπρο μέσω διαγγέλματος του.

Μεταξύ άλλων έλεγε ότι αναγκάσθηκε να έρθει στην Κύπρο στις αρχές του Σεπτέμβρη του 1971 διότι προδόθηκε ο αγώνας της ΕΟΚΑ και οι θυσίες των αγωνιστών.

Ισχυριζόταν ότι εξαπατήθηκε ως προς τη λύση του κυπριακού το 1959 και ότι συνεπεία των επάρατων, όπως τις χαρακτήριζε, συμφωνιών της Ζυρίχης εξορίσθηκε από την Κύπρο.

Τουρκοποίηση ή σοβιετοποίηση

Πρόσθετε ο Γρίβας: «Οφείλομεν σήμερον εάν θέλωμεν νά επιβιώσωμεν νά αντιμετωπίσωμεν μέ σθένος τούς κινδύνους τούς οποίους εδημιούργησεν ο Πρόεδρος Μ. διότι εάν η Κύπρος παραμείνη καθ’ όν τρόπον διοικείται σήμερον, τό πεπρωμένον της είναι γραμμένον: ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΙΣ ή ΣΟΒΙΕΤΟΠΟΙΗΣΙΣ…».

Στη συνέχεια έγραφε ότι εκ μέρους του  αδράνεια θα σήμαινε συνενοχή με όσα συντελούνται στην Κύπρο και πρόσθετε: «Η απόφασίς μου ελήφθη. ΑΓΩΝ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ διά τήν σωτηρίαν τής Κύπρου. Τήν εκλογήν αυτήν μάς τήν επέβαλεν ο Μ. Εζητήσαμεν επανειλημμένως δημοκρατικήν διευθέτησιν τών διαφορών μας, ειρηνικήν αναμέτρησιν επί τού πολιτικού στίβου διά νά μάς κρίνη ο λαός καί νά αποφασίση ο ίδιος ο λαός περί τής τύχης του καί τού τρόπου διακυβερνήσεώς του. Εν τούτοις ηρνήθη ενώ συγχρόνως εχρησιμοποίησε βίαια καί απάνθρωπα μέσα διά νά καταπνίξη τήν φωνήν μας», για να συνεχίσει απειλώντας «θέλει τόν πόλεμον. ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΗ».

Πιο κάτω τόνιζε ότι δεν αγωνιστούν με όλες τις δυνάμεις τους και δεν θα υποκύψουν σημειώνοντας πως «Ο,τιδήποτε καί οσαδήποτε μέτρα χρησιμοποιήσωμεν σήμερον καί ημείς είμεθα δικαιολογημένοι», χαρακτηρίζοντας τον Μακάριο ως «αρχιγκάγκστερ».

Στο διάγγελμα του ο Γρίβας έθετε ξεκάθαρα τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Από τη μια καλούσε τον Μακάριο σε συνομιλίες και ειρηνική αναμέτρηση κι από την άλλη του έδειχνε τις κάννες των όπλων του.

Ήταν επίσης ξεκάθαρος ότι δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να πετύχει τους στόχους το και προσπαθούσε να δικαιολογήσει εκ των προτέρων την τρομοκρατία που θα εφάρμοζε.

Καμία αναφορά στη χούντα

22368771_10211601280061037_698817032_oΥπάρχει όμως ακόμα μια λεπτομέρεια που πρέπει να επισημανθεί.

Ενώ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο Γρίβας ήρθε για να συνεργαστεί με τον Μακάριο εναντίον της χούντας των Αθηνών, στο διάγγελμα του δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά σε αυτήν.

Αντίθετα, ξεχνώντας ότι ο Μακάριος ήταν ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ίδιος ήταν ο παράνομος, θεωρούσε ότι θα μπορούσε να πάρει το λαό με το μέρος του και να ανατρέψει το Μακάριο.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy