Καταγγέλλουν ότι τελούν υπό διωγμό από το Λιμάνι

Τρεις αγωγές καταχώρισε η EDT Agency Services Ltd για το λιμάνι Λεμεσού

Την απόφασή της να προσφύγει στην Κυπριακή Δικαιοσύνη αξιώνοντας αποζημιώσεις της τάξης των 150 εκ. ευρώ, καθώς επίσης και στην ακύρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τις τρεις εταιρείες που έχουν αναλάβει πλέον τη διαχείριση του λιμανιού προχωρεί η εταιρεία EDT Agency Services Ltd, η οποία ήδη καταχώρισε τρεις αγωγές ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου ενάγοντας το Υπουργείο Μεταφορών, τον Υπουργό, τον Γενικό Εισαγγελέα, την Αρχή Λιμένων και τις δύο εταιρείες που διαχειρίζονται σήμερα το λιμάνι Λεμεσού στο οποίο η εταιρεία δραστηριοποιείται.

Η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στο λιμάνι Λεμεσού ως υποστηρικτική στις εργασίες της TOTAL, θεωρεί ότι η απόφαση για ανάθεση των δραστηριοτήτων του λιμανιού σε ιδιώτες δημιουργεί στην ίδια σοβαρά προβλήματα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση απαιτήσεων της εταιρείας, πλέον ο κυβερνητικός χώρος στο λιμάνι Λεμεσού παραμένει χωρίς θαλάσσιο χώρο και ως εκ τούτου στερείται του δικαιώματος ακόμη και να πλευρίζουν σκάφη της. Η εταιρεία καταγγέλλει ότι σήμερα οι χρεώσεις του αγκυροβολίου αυξάνονται, σε αρκετές περιπτώσεις πέραν του 300%, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό την προσέλευση πλοίων για παραλαβή καυσίμων, αλλαγή πληρωμάτων και για άλλες εργασίες. Προειδοποιεί μάλιστα ότι τέτοιες χρεώσεις θα εξαλείψουν την εξυπηρέτηση πλοίων στο αγκυροβόλιο του λιμανιού καταστρέφοντας, όπως αναφέρεται, την εταιρεία.

Σημειώνεται παράλληλα ότι τα εισοδήματα της Αρχής Λιμένων από το αγκυροβόλιο του λιμανιού Λεμεσού έφταναν τις 100.000 το χρόνο, ενώ με τις νέες ταρίφες υπολογίζονται στις 60.000 αν θα προσεγγίζουν το αγκυροβόλιο τα ίδια πλοία, κάτι το οποίο, όπως αναφέρεται, με τις νέες χρεώσεις “είναι εντελώς απίθανο”.

Επιπλέον, η εταιρεία καταγγέλλει τον πάροχο Υπηρεσιών ότι την εμποδίζει να ασκεί τα δικαιώματά της στην παροχή Υπηρεσιών στην TOTAL με αποτέλεσμα η μεταξύ τους συμφωνία να τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση. Υποστηρίζει επίσης ότι με την εφαρμογή των συμφωνιών με τους επενδυτές, τίθεται ”υπό διωγμό” από το χώρο του λιμανιού Λεμεσού. Οι ενάγοντες επικρίνουν τον Υπουργό Μεταφορών ότι είχε ενεργό συμμετοχή κατά τη λήψη αποφάσεων που αφορούσαν την ετοιμασία των εγγράφων παραχώρησης των χώρων του λιμανιού στους ιδιώτες, στα οποία πολλές φορές περιλαμβάνονταν θέματα τεχνικής φύσεως, κατά παράβαση, όπως υποστηρίζουν, της συνταγματικής διάκρισης των εξουσιών, ειδικά στην περίπτωση της πολιτικής και διοικητικής λειτουργίας του κράτους. Σημειώνεται ότι η αντίδραση του Υπουργού Μεταφορών στην απόφαση της εταιρείας να προσφύγει δικαστικά εναντίον της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού ήταν ότι οι τρεις αγωγές, στη βάση γνωμάτευσης των νομικών συμβούλων, στερούνται νομικής βάσεως.

Οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας υποστήριξαν ότι οι αγωγές θα κριθούν ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων. Όπως πληροφορείται η εφημερίδα «Χαραυγή», τις επόμενες ημέρες η εταιρεία αναμένεται να προσφύγει στην ΕΠΑ, καταχωρώντας κατά της κυβέρνησης και των δύο εταιρειών καταγγελία βασισμένη στο επιχείρημα της κατάχρησης μονοπωλιακής θέσης. Τις επόμενες ημέρες καταχωρούνται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας οι εκθέσεις απαιτήσεων που αφορούν τις λεπτομέρειες των ζημιών, που υπέστη η εταιρεία λόγω της νέας κατάστασης πραγμάτων στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ στη συνέχεια θα οριστούν οι υπερασπίσεις και το δικαστήριο θα ορίσει την υπόθεση για προγραμματισμό, οδηγίες και ακρόαση.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy