Αρχισαν οι ανεπίσημες επαφές στο ΣΑ για το ψήφισμα ανανέωσης της UNFICYP

Άρχισαν χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Σώματος επί του βρετανικού προσχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη, διαπιστώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο για την προοπτική να επανεξεταστεί σε κατοπινό στάδιο η σύνθεση και η αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, όσο και για τον τρόπο διαχείρισης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, αλλά, όπως εκτιμάται, όχι σε βαθμό που θα προκύψει αδιέξοδο.

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας κινήθηκαν με βάση την αμερικανική πρόταση, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο ψηφίσματος, και κάνει λόγο για στρατηγική αναθεώρηση όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως σημειώνεται, δεν τέθηκε θέμα να προωθηθεί άμεσα αυτό το μέτρο για την Δύναμη στην Κύπρο, αλλά φαίνεται ότι επιχειρείται να υπάρξει τέτοια διατύπωση που να διαμορφώνει το πλαίσιο επανεξέτασης της Αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την επόμενη φορά, δηλαδή σε έξι μήνες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τρίτη, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος είχε αναφερθεί στην ανάγκη οι ειρηνευτικές αποστολές να αναπροσαρμοστούν με βάση την κατάσταση επί του εδάφους και τόνισε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν έχει περάσει από αναθεώρηση για πολλά χρόνια, προσθέτοντας όμως ότι η στρατηγική αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί είτε ως προσπάθεια επίρριψης ευθύνης σε καμία πλευρά, είτε ως εγκατάλειψη κάποιας εκ των πλευρών, αλλά ως ενιαία πρακτική του ΣΑ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όταν θα αλλάξουν οι συνθήκες στο νησί. Για το Κυπριακό επανέλαβε τη ρωσική θέση ότι το ΣΑ θα πρέπει να συμμετάσχει στις συζητήσεις για τα θέματα της ασφάλειας.

Η συζήτηση για την έγκριση ψηφίσματος, με το οποίο θα ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες η παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίασε του ΣΑ την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιουλίου.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ η αναφορά για τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα στηρίζεται βασικά στη γραπτή δήλωση του προέδρου του ΣΑ, μετά τη συνεδρίαση του Σώματος την περασμένη Τρίτη, κατά την οποία υπήρξε ενημέρωση από τον κ. Έιντε και την κυρία Σπέχαρ.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαιώνουν «τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν τις δύο πλευρές στις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού, βασισμένη στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Επίσης, καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές «να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για διευθέτηση και να διατηρήσουν τα κέρδη που επιτεύχθηκαν και να προβληματιστούν για τον καλύτερο τρόπο επανέναρξης της διαδικασίας».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy