Αβίαστα ερωτήματα για το camping στα Λουτρά

Ο ιδιώτης κατέθεσε αίτημα προτού εγκριθεί και εφαρμοστεί το Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα και προτού δημοσιευτεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Γράφει Ανδρέας Ριρής

Ερωτηματικά προκαλεί το αίτημα που κατέθεσε ιδιώτης στις αρμόδιες αρχές για δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου σε περιοχή κοντά στα Λουτρά της Αφροδίτης.

Το προτεινόμενο τεμάχιο, έκτασης 32.777 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται σε τουρκοκυπριακή γη και είχε εκμισθωθεί πέρσι για τρία χρόνια στον Ι.Ι. για γεωργικούς σκοπούς προς €300 τον μήνα. Ξεπερνούμε το εξωφρενικό του εξευτελιστικού ενοικίου ακόμα και για γεωργική χρήση (λιγότερο από 1 σεντ το τετραγωνικό) για να περάσουμε στο παρασύνθημα. Ο Ι.Ι. παρέδωσε μέσω πληρεξούσιου τη διαχείριση του τεμαχίου σε άλλον ιδιώτη, τον Μ.Κ., ο οποίος ήδη διατηρεί άλλη τουριστική επιχείρηση στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, εμφανίζεται ως διαχειριστής επιχείρησης σαφάρι, η οποία πραγματοποιεί εκδρομές με τζιπ στη χερσόνησο του Ακάμα. Εικάζουμε πως όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης μιλούσε για παράνομες δραστηριότητες στον Ακάμα, «όπως τα σαφάρι», σε κάτι τέτοιο αναφερόταν. Αβίαστα λοιπόν, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

  • πώς μπορεί το κράτος να εξετάζει το αίτημα ιδιώτη, ο οποίος φαίνεται να ανήκει σε ομάδα «παρανομούντων», σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Κουγιάλη,
  • πότε και πώς άλλαξε η χρήση της τ/κ γης από γεωργική σε εμπορική και
  • πόσο νόμιμη είναι η μεταβίβαση μέσω πληρεξούσιου διαχείρισης του τ/κ τεμαχίου σε τρίτο πρόσωπο;

Πέραν τούτου, εύλογα διερωτόμαστε πώς μπορεί ο εν λόγω ιδιώτης να υπέβαλε αίτημα για δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου στην περιοχή, ενώ εκκρεμεί ακόμα η έγκριση και εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου Ακάμα και από τη στιγμή που η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την έγκριση της πρότασης της διυπουργικής επιτροπής για τη χερσόνησο δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Μήπως λαμβάνει προνομιακή πληροφόρηση και αν ναι από πού; Πληροφορίες μας πάντως, αναφέρουν ότι ο ενδιαφερόμενος συνδέεται συγγενικά με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σημειώνουμε ότι ο εξεταζόμενος κατασκηνωτικός χώρος προτείνεται να ανεγερθεί σε περιοχή Natura 2000, στην τοποθεσία Βέρικον στο Νέο Χωριό Πάφου και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις θα καλύπτουν μία έκταση περίπου 304 τ.μ. Ο συντελεστής δόμησης στις περιοχές Natura 2000 είναι 0,5%, άρα η ολοκλήρωση του έργου θα χρειαστεί και παρέκκλιση από την κοινοτική οδηγία…

Ακόμα ένα εξωφρενικό στοιχείο του προτεινόμενου κατασκηνωτικού χώρου είναι η πρόνοια που περιλαμβάνει για υδροδότηση των εγκαταστάσεων από τις πηγές των Λουτρών της Αφροδίτης, κάτι που ενδέχεται να επιφέρει σοβαρότατες και μη ανατρέψιμες επιπτώσεις για δυο τουλάχιστον σπάνια είδη της Κυπριακής πανίδας και ειδικά για το χέλι (Anguilla anguilla).

Στο διά ταύτα, στην περιοχή λειτουργεί ήδη ένας παράνομος κατασκηνωτικός χώρος, με πολλούς πολίτες να έχουν εγκαταστήσει μόνιμα τα τροχόσπιτά τους στην περιοχή και κατασκευάζοντας πρόχειρες εγκαταστάσεις υγιεινής, κάποιες εκ των οποίων λαμβάνουν νερό από τις πηγές των Λουτρών. Η εικόνα δεν είναι η καλύτερη και μάλιστα το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου είχε εκδώσει διάταγμα απομάκρυνσης των παράνομων κατασκευών από την περιοχή, το οποίο η επαρχιακή διοίκηση ουδέποτε εφάρμοσε.

Οι απαιτήσεις της ΣΚΤ προς το Νέο Χωριό

Η διαχειρίστρια έργου του Ακάμα είχε προτείνει τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου στην περιοχή, σε διπλανό τεμάχιο στα όρια της περιοχής Natura 2000, που να διαχειρίζεται η κοινότητα Νέου Χωριού, η οποία θα μπορούσε να προσδοκά σε δημιουργία θέσεων εργασίας και έσοδα από τους κατασκηνωτές. Η πρόταση σκόνταψε στις απαιτήσεις της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζα, ιδιοκτήτριας του εν λόγω τεμαχίου, που ζήτησε €1,4 εκατ.

Η πρόταση προνοεί οικολογική κατασκήνωση, ενεργειακά αυτόνομη με ελαφριές κατασκευές που θα ανεγερθούν βάσει αυστηρών προδιαγραφών, την δημιουργία πάρκου ενεργειακής συνείδησης, περίπτερου ενημέρωσης και πάρκο με πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Συγκρίνοντας τις δύο προτάσεις οικονομικά και περιβαλλοντικά, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι διαφορές είναι αρκετές και σημαντικές και η κυβέρνηση με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για την εξέταση και μόνο της πρότασης του Μ.Κ., η οποία δεν προβλέπεται σε κανένα σχέδιο για τον Ακάμα, πέραν των άλλων παρατυπιών που προαναφέραμε. Την Παρασκευή, η πρόταση θα συζητηθεί στο τμήμα Περιβάλλοντος παρουσία όλων των εμπλεκομένων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy