Χαιρετισμός του Προέδρου του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιίτ

Αγαπητοί Σύντροφοι,

Αγαπητοί Φίλοι,

Απευθύνω σε όλους θερμό χαιρετισμό, Η Κύπρος, το μαργαριτάρι της Μεσογείου, το νησί της Αφροδίτης, είναι η κοινή μας πατρίδα. Για εκατοντάδες χρόνια, οι πρόγονοί μας έζησαν μαζί σε αυτό το όμορφο νησί, δούλεψαν μαζί και μαζί μοιράστηκαν τις ομορφιές, αλλά και τον πόνο τους. Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Κύπρος είναι το επίκεντρο των εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων διαδρομών των πετραλαϊκών πηγών και των πηγών φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή. Ακριβώς για αυτή της τη θέση, η πατρίδα μας ιστορικά γινόταν αντιληπτή από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ως ένα «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» και διαχρονικά διεκδικούσαν τον έλεγχο της. Και δυστυχώς κάποτε αυτές οι δυνάμεις με την ισχύ τους κατάκτησαν το νησί μας.

Η πατρίδα μας δυστυχώς δεν υπήρξε πραγματικά ανεξάρτητη εκτός μικρών χρονικών περιόδων. Ιδιαίτερα κατά τα τελευταία 60 χρόνια αυτό το όμορφο νησί περικυκλώθηκε από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και με πρώτες τις πατριωτικές, προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις αυτού του τόπου, όλοι σχεδόν οι Κύπριοι ένιωσαν τον πόνο του θανάτου και της προσφυγιάς. Τελικά, εδώ και 41 χρόνια το νησί μας είναι διχοτομημένο και όλες οι προσπάθειες λύσης και ειρήνης που έγιναν δεν έφεραν αποτέλεσμα. Φτάνει πλέον!

Ήρθε η ώρα να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα. Για αυτό το σκοπό, αποτελεί για μας μια τύχη ο νέος ηγέτης μας ο Μουσταφά Ακιντζί. Βλέπουμε ότι η νίκη του κ. Ακιντζί έχει δημιουργήσει αισθήματα χαράς και ανάμεσα στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Κάτι που επίσης μας ευχαριστεί ιδιαίτερα. Τώρα λοιπόν είναι η στιγμή για όλες τις δυνάμεις της λύσης και της ειρήνης, να σηκωθούμε όρθιοι, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να στηρίξουμε τους δύο ηγέτες, ούτως ώστε να μετατρέψουμε τις ανανεωμένες μας ελπίδες σε μια μόνιμη ειρήνη. Ως το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, ένα κόμμα με μεγάλη συμβολή στην εκλογή του κύριου Ακιντζί, είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε ότι μας αναλογεί.

Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που αμέσως μετά τις εκλογές συναντηθήκαμε με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ υπό την ηγεσία του φίλου και σύντροφου Άντρου Κυπριανού και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια «Κοινή Ομάδα Εργασίας», η οποία και ξεκίνησε τις εργασίες της από τις προηγούμενες βδομάδες. Ακριβώς μετά συναντήθηκαν και οι οργανώσεις νεολαίας των κομμάτων μας που επίσης ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους. Ο κοινός στόχος των κομμάτων μας είναι να συζητήσουμε όλα τα θέματα των διαπραγματεύσεων, να συναποφασίσουμε, να στηρίξουμε τους ηγέτες μας, αλλά και να ενημερώσουμε τις κοινότητες μας με τρόπο που να είμαστε ενεργό μέρος στη διαδικασία. Τέλος θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου σε σχέση με τις αποφάσεις που έλαβαν οι δυο ηγέτες κατά την πρόσφατη συνάντηση τους. Η διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων είναι όντως μια σημαντική πράξη. Γιατί οι Κύπριοι όπου και να διαμένουν θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία της επικοινωνίας μεταξύ τους.

Επιπρόσθετα, σημαντικές είναι και οι αποφάσεις αναφορικά με την κινητή τηλεφωνία, τον ηλεκτρισμό και τα άλλα θέματα, στα οποία τα βήματα που θα γίνουν θα μας βοηθήσουν σε μια καλύτερη επικοινωνία και το χτίσιμο του μέλλοντος μας. Κανένας δε θα πρέπει να μειώσει τη σημασία αυτών των εξελίξεων λέγοντας ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σκοτώνουν το χρόνο. Ναι, μεγαλύτερη σημασία έχει η περιεκτική λύση και σε αυτήν θα πρέπει να δώσουν το βάρος τους οι ηγέτες. Όμως το δεδομένο αυτό δε θα πρέπει να είναι εμπόδιο σε μια παράλληλη συζήτηση θεμάτων σε τεχνικό επίπεδο. Εμείς ως ΚΚΔ, τασσόμαστε υπέρ της τεχνικής συζήτησης θεμάτων όπως το Βαρώσι και οι υδρογονάνθρακες και της εφαρμογής πιθανών συμφωνιών ακόμα και πριν την περιεκτική λύση του Κυπριακού. Αγαπητοί Σύντροφοι και Φίλοι, Με αυτή την πίστη και αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στο 22ο Συνέδριο σας.

Εύχομαι τα αποτελέσματα του συνεδρίου να είναι θετικά για το κόμμα σας αλλά και για όλους τους Κύπριους. Σας χαιρετώ με σεβασμό προσδοκώντας ότι το επόμενο σας συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην επανενωμένη κοινή μας πατρίδα. Ζήτω η Ειρήνη!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy