Δεν υπάρχει σχέδιο Β

Της Ελένης Μαύρου

Η σκληρή δημόσια επίθεση του κ. Αναστασιάδη κατά του κ. Έιντε, η «απειλή» για δημοσιοποίηση των σημειώσεων («πρακτικών») της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά το καθοριστικό δείπνο στον Κρανς-Μοντάνα και η απόφαση που ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα ότι λαμβάνονται μέτρα για να καταστεί δυνατή η επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους, σημάδεψαν την εβδομάδα που έφυγε.

«Είναι θλιβερό, άνθρωποι που εκφράζουν τάχα το διεθνές δίκαιο, όπως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να καλύψουν την αδιαλλαξία της Άγκυρας»… Με αυτά τα λόγια επιτέθηκε ο κ. Αναστασιάδης στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ (στον οποίο μόλις πριν λίγες μέρες εξέφρασαν απόλυτη εμπιστοσύνη ο ΓΓ και το Συμβούλιο Ασφαλείας), σε μια προσπάθεια υποβάθμισης των όσων αποκάλυψε ο κ. Έιντε για τα τεκταινόμενα στην Ελβετία.

Δυστυχώς δόθηκε και συνέχεια -όπως συχνά συμβαίνει όταν κάποιος χάνει την ψυχραιμία του.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει τα «πρακτικά» της πλευράς μας από το δείπνο στο Κρανς-Μοντάνα, παραβιάζοντας κάθε διπλωματικό θέσμιο. Λίγο αργότερα βέβαια υπαναχώρησε, μετά από παρέμβαση (μας είπαν) του ΓΓ του ΟΗΕ, η ζημιά όμως έγινε.

Ακολούθησε ανακοίνωση της «τδβκ» ότι θα συσταθεί επιτροπή για να επιληφθεί της προετοιμασίας για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά Αγ. Μαρίνα, Καρπάσια και Ασώματος. Η απάντηση της πλευράς μας περιορίστηκε στο ότι αποσκοπεί «στην πρόκληση νέων τετελεσμένων και στη δημιουργία εντυπώσεων».

Κανείς δεν διαφωνεί ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να κερδίσει τις εντυπώσεις. Το ερώτημα είναι, εμείς τι κάνουμε;

Φημολογείται ότι η άλλη πλευρά θα προχωρήσει και σε άλλα μέτρα. Ήδη ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» την ενδεχόμενη επιστροφή των Μαρωνιτών και το ενδεχόμενο άνοιγμα των Βαρωσίων «στην περίπτωση που οι δύο πλευρές είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο εξέτασης νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Στην πραγματικότητα ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Είναι μέτρα που άπτονται της ουσίας του Κυπριακού.

Ποιος και σε ποιον (Μαρωνίτη ή Βαρωσιώτη) θα πει αύριο «μην πας» στο σπίτι σου; Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τυχόν υλοποίηση των όσων φημολογούνται; Ή μήπως θα το φορτώσει και αυτό στους ώμους των πολιτών; Ποιες δράσεις προληπτικού χαρακτήρα αναλαμβάνει;

Δυστυχώς, το γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες μπήκαμε σε μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία δεν αφήνει περιθώρια για ψύχραιμους και ουσιαστικούς χειρισμούς των ανησυχητικών εξελίξεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιορίζεται σε ρητορική που χαϊδεύει τα αυτιά του κάθε αρνητή της λύσης και αναλώνεται στην εξαγγελία και πάλιν, των «δεσμεύσεων» που για τεσσεράμισι χρόνια ήταν καταχωνιασμένες στα κυβερνητικά συρτάρια. Η σκληρή λιτότητα στην οποία υποχρεώθηκε ο λαός μας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη αντικαθίσταται ξαφνικά από σωρεία νέων προεκλογικών δεσμεύσεων.

Όλα αυτά την ώρα που αναζητούμε… ένα φυσιολογικό κράτος.

Η αντιμετώπιση των νέων τουρκικών σχεδιασμών επιβάλλει κινήσεις από πλευράς μας που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες για διατήρηση του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων και συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο προβλέπει κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Ούτε τα συνθήματα για «νέα στρατηγική» ούτε οι παλινωδίες και ο στείρος εθνικισμός προσφέρουν διέξοδο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy