Δύσκολη η εκσκαφή στη Μια Μηλιά, αλλά θα ξεκινήσει τέλος Αυγούστου

Δύσκολη η εκσκαφή στη Μια Μηλιά, αλλά θα ξεκινήσει τέλος Αυγούστου. Ομαδικός τάφος πέντε – έξι Τουρκοκύπριων αγνοουμένων, εκ των οποίων ο ένας θάφτηκε ζωντανός.

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Συγκλονισμό και γερό ταρακούνημα ψυχών προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Χαραυγής» για τις εκσκαφές και έρευνες οι οποίες σύντομα ξεκινούν σε περιοχή της Μιας Μηλιάς, για να εντοπιστεί ομαδικός τάφος Τουρκοκύπριων αγνοουμένων του 1963, όπου σύμφωνα με τη μαρτυρία θάφτηκε και ένας ζωντανός Τουρκοκύπριος!

Σε επικοινωνία που είχαμε με το ελληνοκυπριακό μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), Νέστορα Νέστορος, μας επιβεβαίωσε ότι εξασφαλίστηκε εδώ και καιρό πληροφορία ότι υπάρχει ομαδικός τάφος για έξι περίπου Τουρκοκύπριους αγνοουμένους σε περιοχή της Μιας Μηλιάς. Ο κ. Νέστορος αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της πληροφορίας, επισημαίνοντας ότι το έργο της ΔΕΑ περιορίζεται αποκλειστικά στον εντοπισμό χώρων που υπάρχουν είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι. Πρόκειται, είπε, για ανθρωπιστικό θέμα και από τη στιγμή που υπήρξε η πληροφορία προς της ΔΕΑ, αποφασίστηκε ότι πρέπει να γίνει εκσκαφή.

Ο κ. Νέστορος αναφέρει ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εκσκαφή, για την οποία έγινε όλη η αναγκαία προετοιμασία για να προχωρήσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο συγκεκριμένο χώρο – «Λούκκοι» Αλέξανδρου Δημητρίου στη Μια Μηλιά – διεξάγονταν χωματουργικές εργασίες. Μιλάμε για ένα τεράστιο λάκκο, από τον οποίο μετέφεραν χώμα στα εργοστάσια για την κατασκευή τούβλων. Στην πορεία του χρόνου ο συγκεκριμένος χώρος έχει κλείσει, ρίχνοντας μέσα διάφορα μπάζα και ξένα χώματα. Οι εκσκαφές, οι οποίες προγραμματίζονται για το τέλος του Αυγούστου, αναμένεται να πάρουν χρόνο. Μιλάμε για εκσκαφές σε βάθος πέρα των έξι μέτρων. Η ΔΕΑ ζήτησε και έχει τις συμβουλές πολιτικών μηχανικών και άλλων ειδικών και είναι έτοιμη να προχωρήσει στο μεγάλο αυτό ανθρωπιστικό εγχείρημα.

Ζούσε, φώναζε, αλλά… τον έθαψαν!!!

Μετά από τις χθεσινές αποκαλυπτικές πληροφορίες της εφημερίδας μας, συγγενείς Τουρκοκύπριων αγνοουμένων άρχισαν να ελπίζουν ότι θα εντοπιστούν τα δικά τους αγαπημένα πρόσωπα, τα οποία αγνοούνται από τον Δεκέμβριο του 1963. Γίνεται λόγος, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, για πέντε ή έξι Τουρκοκυπρίους, όπου ανάμεσά τους υπήρχε και ένας νεαρός, ο οποίος θάφτηκε ζωντανός!

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, παραμονές των Χριστουγέννων του 1963 οι Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι μεταφέρθηκαν μέσα σε φορτηγό από τέσσερις Ελληνοκύπριους (οδηγός συν τρεις συνοδηγοί) στην περιοχή «Λούκκοι» στη Μια Μηλιά και εξανάγκασαν εκεί οδηγό τρακτέρ να βγάλει λάκκο και να τους θάψει, ενώ ακούγονταν δυνατά οι φωνές του νεαρού Τ/κ, τον οποίο έθαψαν ζωντανό! Αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο οδηγός τρακτέρ, που απειλήθηκε να μην μιλήσει και κουβαλούσε για χρόνια τον δικό του Γολγοθά μέχρι τα βαθιά γεράματα και ο οποίος λίγους μήνες πριν αποβιώσει αποφάσισε να προβεί σε αποκαλύψεις, θέλοντας να ησυχάσει η ψυχή του και να μάθουν οι συγγενείς των Τ/κ αγνοουμένων την αλήθεια και να βρουν τα οστά των αγαπημένων τους προσώπων.

«Ματωμένα Χριστούγεννα»

Οι δικοινοτικές συγκρούσεις, ή όπως διαφορετικά χαρακτηρίζονται «Ματωμένα Χριστούγεννα», οι οποίες ξέσπασαν στις 21 Δεκεμβρίου του 1963 και κράτησαν για 10 μέρες, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 364 Τουρκοκυπρίων και 174 Ελληνοκυπρίων, ανάμεσά τους κυρίως αθώα θύματα, τα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο -έγιναν εγκλήματα- από τα εθνικιστικά και φασιστικά στοιχεία και στις δύο κοινότητες. «Έργο» το οποίο δυστυχώς συνεχίστηκε μέχρι το προδοτικό και φασιστικό πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β και κορυφώθηκε με τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή, με χιλιάδες νεκρούς και αγνοουμένους.

Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ)

Η ΔΕΑ συστάθηκε τον Απρίλιο του 1981, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Το έργο και στις δύο πλευρές επικεντρώθηκε στις έρευνες για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, καθώς και στη διαπραγμάτευση ενός κοινού επίσημου καταλόγου όλων των αγνοουμένων. Επίσης συλλέχτηκαν δείγματα αίματος από τους συγγενείς, με σκοπό να βοηθήσουν τις μελλοντικές ταυτοποιήσεις.

Το 1997 οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν να παραχωρήσει η μία πλευρά στην άλλη, άμεσα και ταυτόχρονα, όλες τις πληροφορίες που βρίσκονταν στη διάθεσή τους όσον αφορά τους χώρους ταφής Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων αγνοουμένων.

Εκσκαφές τόσο τις ελεύθερες

όσο και στις κατεχόμενες περιοχές

Το 2006 η ΔΕΑ ξεκίνησε εκσκαφές και στις δύο πλευρές του νησιού. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη τεχνογνωσία, αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι της Δικανικής Ανθρωπολογικής Ομάδας της Αργεντινής (EAAF) ήρθαν με σκοπό να συντονίσουν και να εκπαιδεύσουν τη δικοινοτική ομάδα Κύπριων επιστημόνων που θα πραγματοποιούσε τις εκσκαφές και τις ανθρωπολογικές αναλύσεις. Επίσης δημιουργήθηκε το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή της Λευκωσίας.

Από το 2008, η Δικοινοτική Δικανική Ομάδα της ΔΕΑ διενεργεί εκσκαφές αυτόνομα (μέχρι και 8 ομάδες στα βόρεια και 2 ομάδες στα νότια).

ΜΕΛΗ:

Gülden Plümer Kücük, Τουρκοκυπριακό Μέλος

Nestoras Nestoros, Ελληνοκυπριακό Μέλος

Paul-Henri Arni, Τρίτο Μέλος (Ηνωμένα Έθνη)

Florian von König, Ειδικός Σύμβουλος Τρίτου Μέλους (Ηνωμένα Έθνη)

Όροι εντολής της ΔΕΑ

Σύμφωνα με τους όρους εντολής της η ΔΕΑ, «θα επιλαμβάνεται μόνο υποθέσεις προσώπων καταγραφέντων ως αγνοουμένων στις διακοινοτικές συγκρούσεις καθώς και στα γεγονότα του Ιουλίου 1974 και μετέπειτα». Από τη βία εκείνων των χρονικών περιόδων οι δύο κοινότητες έχουν καταθέσει επίσημα στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) 492 υποθέσεις Τουρκοκύπριων αγνοουμένων και 1.508 υποθέσεις Ελληνοκύπριων αγνοουμένων.

Στον αριθμό των ταυτοποιήσεων δεν συμπεριλαμβάνονται 125 άτομα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν από τη ΔΕΑ, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των αγνοουμένων.

138 Αγνοουμ-Πίνακας

•Στον γραφικό πίνακα είναι η πορεία των υποθέσεων αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία (μέχρι 31 Ιουλίου 2017)

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy