Εγιναν βελτιώσεις, παραμένει θεσμικό έλλειμμα έναντι των ΛΟΑΤ

Ανάγκη ποινικής ρύθμισης του ομοφοβικού και τρανσφοβικού αδικήματος

Ελλειμμα θεσμικής και κοινωνικής προστασίας αλλά και ισότητας έναντι των ΛΟΑΤ ατόμων εντοπίζει η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου.
Σε σχετική τοποθέτησή της ως Αρχή κατά των Διακρίσεων σε σχέση με κύρια ζητήματα που άπτονται των διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου η κ. Σαββίδου επισημαίνει ότι είναι καθήκον κάθε δημοκρατικής πολιτείας η ίση μεταχείριση όλων των πολιτών ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας γίνονται σταδιακά προσπάθειες για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της εξάλειψης τέτοιων διακρίσεων, ωστόσο η επισκόπηση της παρούσας κατάστασης δείχνει ότι, παρά τις βελτιώσεις, είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν.
Τα ΛΟΑΤ άτομα εξακολουθούν να γίνονται θύματα συστηματικών διακρίσεων, αρνητικών στερεοτύπων, εκφοβισμού ακόμα και βίαιων επιθέσεων. Τα σχετικά περιστατικά δεν αναγνωρίζονται και δεν αξιολογούνται ως ομοφοβικά/τρανσφοβικά αδικήματα ενώ πολλές φορές υποτιμάται η σοβαρότητα και η βιαιότητά τους. Επίσης, πολλές φορές παραγνωρίζονται και αποσιωπούνται αδικήματα εις βάρος των ΛΟΑΤ προσώπων τα οποία διστάζουν να αποταθούν στις αρχές φοβούμενα τόσο το χλευασμό, επισημαίνει η Ελίζα Σαββίδου, όσο και την απαξίωση και περαιτέρω θυματοποίηση. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η Επίτροπος πρόκειται να τοποθετηθεί σχετικά με την ανάγκη ποινικής ρύθμισης του ομοφοβικού και τρανσφοβικού αδικήματος, καθώς και στον τρόπο που η Αστυνομία χειρίζεται τέτοια περιστατικά.
Αναφερόμενη στην ποινικοποίηση δηλώσεων μίσους στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου από τη Βουλή η κ. Σαββίδου σημειώνει ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα. Εντούτοις, επισημαίνει ότι αγνοήθηκε σχετική εισήγησή της με αποτέλεσμα την τροποποίηση του ποινικού κώδικα να επιβάλλονται χαμηλότερες ποινές σε σχέση με αυτές που προβλέπονται στον σχετικό Νόμο αναφορικά με το ρατσιστικό και ξενοφοβικό λόγο. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως τονίζει, το ζήτημα της αντιμετώπισης των δηλώσεων μίσους, δεν εξαντλείται σε ποινικές ρυθμίσεις.
Η κ. Σαββίδου κάνει ειδική αναφορά και για τα δικαιώματα των intersex ατόμων. Τα intersex άτομα μετατρέπονται σε ασθενείς με περιορισμένο λόγο και άποψη για το ίδιο τους σώμα και το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του FRA18 (Μάιος 2015), λόγω της απουσίας ορατότητας και της άγνοιας που επικρατεί, τα δικαιώματα των intersex ατόμων δεν γίνονται απολύτως σεβαστά. Η διπολική προσέγγιση των φύλων, η κατηγοριοποίηση δηλαδή των ανθρώπων αποκλειστικά σε δύο φύλα, επηρεάζει τη νομοθεσία και την πολιτική στον τομέα αυτό. Τα κύρια ζητήματα που ανέδειξε η έρευνα του FRA αφορούν την υποχρεωτική καταγραφή του φύλου κατά τη γέννηση, την υποβολή των intersex παιδιών σε χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και τις διακρίσεις που βιώνουν τα intersex άτομα στη βάση του φύλου τους.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy