Έκκληση προς το κοινο : Μην ενοχλείτε τα φλαμίνγκο!

Εκκληση στους επισκέπτες να μην ενοχλούν τα αποδημητικά πουλιά στις Αλυκές Λάρνακας και Ορόκλινης, απευθύνουν η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου.

Σε δελτίο Τύπου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας αναφέρεται ότι «τα φλαμίνγκο και άλλα αποδημητικά πουλιά έχουν επιστρέψει στις Αλυκές Λάρνακας και στη Λίμνη Ορόκλινης, δημιουργώντας ένα υπέροχο θέαμα. Είναι κατανοητό ότι οι επισκέπτες επιθυμούν να θαυμάσουν από κοντά τα μοναδικά αυτά πουλιά, όμως η αλόγιστη συμπεριφορά που δυστυχώς παρατηρείται σε καθημερινή βάση, προκαλεί σοβαρή ενόχληση».

Προστίθεται ότι «αρκετοί συμπολίτες μας και ξένοι επισκέπτες εισέρχονται εντός των Λιμνών της Αλυκής για να πλησιάσουν τα φλαμίνγκo ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνουν φωτογραφίες με τη χρήση drone. Σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, αυτό προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τα μεταναστευτικά πουλιά και ιδιαίτερα για τα φλαμίνγκο που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα στην ενόχληση, αφού κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους καθώς τα αποτρέπει από το να ξεκουραστούν και να τραφούν κατά την παραμονή τους στη Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι «η Αλυκή της Λάρνακας έχει χαρακτηριστεί ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας (Ramsar) μεταξύ άλλων λόγω και του αριθμού φλαμίνγκο που φιλοξενεί το χειμώνα τα οποία θεωρούνται προστατευόμενο είδος. Η Λίμνη Ορόκλινης και η Αλυκή Λάρνακας περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000, που στόχο έχει την προστασία και διατήρηση των σημαντικότερων και απειλούμενων περιοχών και ειδών της Ευρώπης».

Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι «η ΕΤΑΠ και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου απευθύνουν έκκληση προς όλους τους επισκέπτες στους υγρότοπους της Κύπρου να σέβονται το οικοσύστημα και να συμπεριφέρονται κατά τρόπο υπεύθυνο, ενώ παροτρύνουν το κοινό να απολαμβάνει τα φλαμίνγκο από ασφαλή απόσταση. Οι λίμνες μας θα πρέπει να διαφυλαχθούν για την οικολογική τους αξία αλλά και για το φυσικό περιβάλλον που αποτελεί ένα σπάνιας ομορφιάς σημείο ενδιαφέροντος του νησιού μας».

Σημειώνεται ακόμα ότι «για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τα φλαμίνγκο υπεύθυνα ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου θα βρίσκεται την Κυριακή 26.11.2017 στο πτηνοπαρατηρητήριο της Λίμνης Ορόκλινης παρέχοντας κιάλια και τηλεσκόπια για το κοινό».

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διοργανωμένη πτηνοπαρατήρηση στη Λίμνη Ορόκλινης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινήσουν στα τηλέφωνα 22-455072 ή 99-305085.

Ακόμα όσοι συμπολίτες μας εντοπίζουν ενέργειες πρόκλησης ενόχλησης των πουλιών, καλούνται να προβαίνουν αμέσως σε καταγγελίες στην 24ωρη περίπολο της Υπηρεσίας Θήρας στα τηλέφωνα 99542774 και 99634325.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy