Έκθεση καταπέλτης για την υπόθεση Νεοκλέους – Μέλαθρον ΕΟΚΑ από Γεν. Ελεγκτή, συζήτηση στη Βουλή

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, με αποκλειστικό θέμα την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τη μεταφορά του κατάδικου Παναγιώτη Νεοκλέους στο `Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ` στην Παλώδια για νοσηλεία μετά από σχετική γνωμάτευση του Ιατροσυμβουλίου.

Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν, κατά την έναρξη της συζήτησης, όπως η συνεδρία διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών μετά από εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος είναι παρών στη συνεδρία, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Στο μεταξύ, παρεμβάσεις υπουργών και ευνοϊκή μεταχείριση του κατάδικου Παναγιώτη Νεοκλέους καταγράφει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία είναι καταπέλτης κατά της Κυβέρνησης.

Η καταπελτική έκθεση κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τη διαβάθμιση «εμπιστευτική», αφού περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα, ενώ σήμερα Πέμπτη θα εξεταστεί από την Επιτροπή Ελέγχου μετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ για αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος με τίτλο: «Η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τη μετατροπή δωματίου Ιατρικού Κέντρου σε φυλακή, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από εμπλεκόμενους φορείς και τα κρατικά έξοδα που προκύπτουν από την εν λόγω απόφαση».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Χαραυγή η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή καταγράφει παραβιάσεις κανονισμών αλλά και παρεμβάσεις από πλευράς Υπουργών και ιδιαίτερα του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου.

Οι παρεμβάσεις αυτές φαίνεται να σχετίζονται με τις διασυνδέσεις του Π. Νεοκλέους με το Προεδρικό και γενικότερα με την Κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων έγιναν τέσσερα κατά σειρά ιατροσυμβούλια, ώστε να ανατραπούν οι προηγούμενες αποφάσεις και να οδηγηθεί ο Π. Νεοκλέους από τις Κεντρικές Φυλακές στο ιατρικό κέντρο «Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ» στην Παλώδια.

Μάλιστα τα τέσσερα ιατροσυμβούλια συγκλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ το ένα από το άλλο, αφού η διαδικασία διήρκεσε συνολικά μόλις πέντε εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που περιμένουν για μήνες τη σύγκληση ιατροσυμβουλίου, ενώ στην προκειμένη περίπτωση συγκλήθηκαν τέσσερα σε διάστημα πέντε εβδομάδων. Μάλιστα το αποτέλεσμα του τελευταίου ιατροσυμβουλίου φαίνεται να είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το πρώτο.

Επίσης, ερωτηματικά προκύπτουν για τα έξοδα τα οποία θα επωμισθεί η Δημοκρατία και τα οποία φαίνεται να ανέρχονται στις 500 χιλ. ευρώ.

Ο Π. Νεοκλέους έχει καταδικαστεί από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στην κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού στην πολύκροτη υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου κλήθηκαν να παραστούν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, ο Ιατρικός Λειτουργός του Τμήματος Φυλακών, ο Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ο Πρόεδρος του Ιατροσυμβουλίου.

Σε δηλώσεις του χθες στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε ότι η έκθεση στάληκε στη Βουλή ως «εμπιστευτική», ωστόσο μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου θα δοθούν στη δημοσιότητα κάποια σημεία της έκθεσης, αφού διασφαλιστεί η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Ανέφερε επίσης ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα εισηγηθεί όπως η συνεδρία διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για να μην παραβιαστεί η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy