Ένας στους τρεις καπνίζει στην Κύπρο

Ένας στους τρεις καπνίζει στην Κύπρο σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά του καπνίσματος που γιορτάζεται στις 31 Μαΐου. Επίσης η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες χώρες έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου στον χώρο εργασίας με ποσοστό 55%.

Παράλληλα, έρευνα που έγινε από την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου το 2014 κατέδειξε ότι ο μέσος όρος των τσιγάρων που καπνίζουν ημερησίως στην Κύπρο ανέρχεται στα 19 ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που καπνίζουν είναι μεταξύ των ηλικιών 25 με 54 ετών. Επίσης το 26% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι εκτίθενται σε καπνό για χρονική διάρκεια περίπου μιας ώρας την ημέρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κόστος απώλειας ζωής ανά το παγκόσμιο υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 5 εκ. θανάτους ετησίως

Σε χαιρετισμό της η ΓΔ του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη ανέφερε ότι φετινός στόχος της εκστρατείας του Υπουργείου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας κατά του Καπνίσματος είναι η ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κοινού όπως αυτές προκύπτουν από τη νομοθεσία για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του 2017. Το Υπουργείο χαιρετίζει την απαγόρευση του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων και των χώρων εκδηλώσεων για ανήλικους ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Χριστάκης Μαυρής ανέφερε ότι το 2016 η αστυνομία διενήργησε συνολικά 25 χιλιάδες 720 ελέγχους σε δημόσιους χώρους και υποστατικά για έλεγχο του καπνίσματος, προέβη σε 2 χιλιάδες 889 εξώδικες καταγγελίες, καταγγέλθηκαν συνολικά 3 χιλιάδες 23 άτομα ενώ για 134 περιπτώσεις ανοίχτηκαν ποινικοί φάκελοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι το τέλος Απριλίου του 2017, διενεργήθηκαν συνολικά 7 χιλιάδες 589 έλεγχοι, καταγγέλθηκαν χίλια 15 άτομα, ενώ οι εξώδικες καταγγελίες ήταν 996.

Γιώργια Ερωτοκρίτου 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy