Ο Ακιντζί έδωσε εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον Οζγκιουργκιούν

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεΐν Οζγκιουργιούν του έδωσε εντολή για σχηματισμό «κυβέρνησης».
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στις δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί είπε ότι, είχε συναντήσεις με τους ηγέτες όλων των πολιτικών δυνάμεων και διαφάνηκε ότι δεν υπάρχει ακόμα μοντέλο το οποίο να έχει τη ψήφο εμπιστοσύνης.
 
Ανέφερε ακόμα ότι ο ίδιος ο Οζγκιουργκιούν του είχε δηλώσει ότι δεν θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις πριν πάρει την εντολή σχηματισμού σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω καθυστέρησης και ότι έδωσε την εντολή σχηματισμού στον ηγέτη του ΚΕΕ.
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι, η προσπάθεια του είναι ο σχηματισμός μιας δυνατής «κυβέρνησης» με στόχο να υπηρετήσει τον «λαό».
 
Σημείωσε παράλληλα ότι αν οι προσπάθειες τους αποβούν άκαρπες τότε θα επιστρέψει την εντολή στον Ακιντζί.
 
Είπε ακόμα ότι αμέσως μετά τις «εκλογές» τέσσερα κόμματα άρχισαν τις συζητήσεις για συνεργασία και κατά τις χθεσινές τους συζητήσεις αποφάσισαν ότι αφού το Κόμμα Εθνικής Ενότητας ήταν το πρώτο σε προτίμηση τότε να δοθεί η εντολή σε αυτό.
 
Τα τέσσερα κόμματα συνεχίζουν όμως παράλληλα και τις δικές τους διεργασίες και αυτό το «θεωρώ πολιτικό πραξικόπημα», ανέφερε.
 
Ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ακόμα ότι, οι διεργασίες των τεσσάρων κομμάτων δυσκολεύουν το έργο του κόμματος του και «στόχος μας είναι να σεβαστούμε την εντολή του λαού».
 
Καταλήγοντας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο και είπε ότι αρχική του σκέψη είναι η συνάντηση με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.
 
Σύμφωνα με το «σύνταγμα», το κόμμα στο οποίο δόθηκε εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» έχει περιθώριο 15 ημερών για να το καταφέρει διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψει την εντολή. Τότε ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να αναθέσει το σχηματισμό σε άλλο κόμμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy