Επιμένει η κυβέρνηση για Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων

Η κυβέρνηση επιμένει στη θέση για διατήρηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, παρά την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής για κατάργησή της ώστε να εξοικονομηθούν εκατομμύρια ευρώ τα οποία δίνονται σε συμβούλους.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέτασε χθες την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ενάντια στην απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής στις 14 Ιουλίου 2017, για κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων. Κατά τη χθεσινή διαδικασία αγόρευσαν η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ειρήνη Νεοφύτου εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία εμφανίστηκε μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, καθώς και ο Χρίστος Κληρίδης εκ μέρους της Βουλής. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου επιφύλαξε τη γνωμάτευσή της.

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι ο νόμος για κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων είναι «αντίθετος και ασύμφωνος με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών». Όπως υποστήριξε, η Βουλή παρεμβαίνει στο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι, καθώς και σε οποιαδήποτε σύμβαση έχει καταρτιστεί κατ’ εφαρμογή των διατάξεων. Επίσης υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις του καταργητικού νόμου επιφέρουν αναδρομικότητα στις υφιστάμενες συμβάσεις, αφού όπως επιχειρηματολόγησε αφαιρείται το νομικό υπόβαθρο βάσει του οποίου έχουν συναφθεί αυτές οι συμβάσεις. Επιπρόσθετα είπε ότι η Βουλή «ακολουθεί μια αλλοπρόσαλλη πρακτική», αφού ψήφισε για κατάργηση της Μονάδας, ενώ στις 6 Οκτωβρίου αποδέσμευσε κονδύλι για αμοιβή του εμπειρογνώμονος, ενώ αποδέσμευσε από προηγουμένως και άλλα κονδύλια όπως για τη μαρίνα Λάρνακας και το ΧΑΚ. Υποστήριξε επίσης ότι μετά από την ψήφιση του νόμου έγινε υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας και ότι ο υπό αναφορά νόμος καταργεί πλήρως τη δυνατότητα της εκτελεστικής εξουσίας όπως διαχειρίζεται την κρατική περιουσία, χωρίς να προσφέρει οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο ή διεργασία.

«Καμία εκτροπή συνταγματική υπάρχει», ανέφερε από την πλευρά του ο δικηγόρος της Βουλής Χρίστος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι η Βουλή όπως ψήφισε το νόμο τον κατάργησε. «Εκτός», διερωτήθηκε, «αν θα καταργήσουμε το δικαίωμα της Βουλής να καταργεί νόμους». Επίσης απέρριψε τα περί αναδρομικότητας, υποδεικνύοντας ότι κάθε κατάργηση νόμου επενεργεί μελλοντικά. «Δεν έχω δει οποιαδήποτε πρόνοια που μπορεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ερμηνευθεί ότι έχει αναδρομική ισχύ», πρόσθεσε. Ακόμη απέρριψε το επιχείρημα ότι καταργήθηκαν τα διατάγματα ή οι συμβάσεις, και έθεσε το ερώτημα «τι εμποδίζει την κυβέρνηση να διαχειριστεί τα λιμάνια ή την περιοχή στο Τρόοδος ή το λαχείο;»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy