Ερωτηματικό ο τρίτος γύρος αδειοδότησης

Του Χρίστου Μέση*

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έναρξη των διαδικασιών για τη διεξαγωγή τρίτου γύρου αδειοδότησης για έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αποτελεί ένα αξιοσημείωτο γεγονός για τα ενεργειακά ζητήματα του τόπου μας. Η κριτική, βέβαια, που ασκείται από το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια και η οποία εστιάζεται στην αδράνεια της παρούσας Κυβέρνησης να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς που θα καταστήσουν την Κύπρο περιφερειακό ενεργειακό κέντρο είναι και δικαιολογημένη και αντικειμενική. Μετά από τρία χρόνια είναι πια ξεκάθαρο πως πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση του όλου θέματος, τίποτα δεν έχει προχωρήσει στα ενεργειακά της χωράς. Παρά μόνο πηχυαίες δηλώσεις όπως:

«Ανανέωση για ακόμη δύο χρόνια του συμβολαίου της ιταλικής ΕΝΙ». Μια απόφαση που δημιουργεί και ερωτηματικά, δεδομένου ότι η ανανέωση των συμβολαίων των εταιρειών προβλέπεται στα αρχικά συμβόλαια.

«Η Αίγυπτος υπ΄ αριθμόν ένα πελάτης… Απευθείας αγωγός…». Δηλαδή; Ορθά αναστείλαμε τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τον εντοπισμό κοιτασμάτων και δημιουργίας χερσαίου τερματικού υγροποίησης; Όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι!

«Χαιρετίζουμε την ανακάλυψη του Ζορ». Στη ΑΟΖ της Αιγύπτου… Την ώρα που ο Ισραηλίτης Υπουργός Ενέργειας, δήλωνε ότι «η τεράστια ανακάλυψη φυσικού αερίου της Αιγύπτου είναι μια οδυνηρή αφύπνιση για την πραγματικά ανόητη συμπεριφορά μας, καθώς εδώ και χρόνια έχουμε αναστείλει τις αναζητήσεις…».

Θριαμβολογίες άνευ περιεχομένου και χωρίς κανένα ουσιαστικό βήμα προόδου. Μέχρι που ανακοινώσαμε τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων. Ασφαλώς καλοδεχούμενος. Αλλά κάτω από ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις; Λέγεται και είναι αδιαμφισβήτητο πως θα προσελκύσει μεγάλες εταιρείες. Αυτές που έχουμε ήδη, ENI, KOGAS, NOBLE, TOTAL, κλπ είναι μικρές; Πόσο τις αξιοποιήσαμε αυτές; Η χρονική στιγμή που επιλέξαμε, λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων στο κυπριακό και την γενικότερη πίεση που δέχεται η Τουρκία και αφορά μεταναστευτικό και Ισλαμικό Κράτος, είναι η κατάλληλη; Θα συμπεριλαμβάνονται τα οικόπεδα 1,4,5,6 και 7 στα δυτικά όρια της ΑΟΖ, εντός των οποίων η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας; Αν ναι, πως σχεδιάζει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο για ένα «νέο Μπαρμπαρός»; Και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού; Και από την άλλη, αν δεν συμπεριληφθούν τα τεμάχια αυτά στη νέα διαδικασία αδειοδότησης, ποιο μήνυμα στέλνει η Κυβέρνηση για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ποια είναι η θέση του κυβερνόντος κόμματος για το θέμα, δεδομένου ότι με δηλώσεις του προ ολίγων μηνών ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωνε ότι ένας νέος γύρος αδειοδότησης δεν θα ωφελήσει σε τίποτα στο παρόν στάδιο;

Είμαστε και πάλι μάρτυρες σε ένα από τα ίδια; Πρόκειται και πάλι περισσότερο για ένα εργαλείο επικοινωνιακής διαχείρισης εκ μέρους της Κυβέρνησης, στην πορεία προς τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, παρά μια ουσιαστική και με περιεχόμενο στρατηγική πολιτική κίνηση, με όσους κινδύνους αυτό εμπεριέχει;

Σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα δεν μπορούν να δοθούν στο παρόν στάδιο. Η Κυβέρνηση οφείλει σύντομα, αφήνοντας στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια, να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για τις προθέσεις της, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη όλες τις γεωστρατηγικές και πολιτικές παραμέτρους και να διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της Κυριακής Δημοκρατίας.

*Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy