«Αισθήματα ξενοφοβίας» επηρεάζουν λειτουργούς των ΜΜΕ

285
ΠΗΓΗ KΥΠΕ

Επηρεασμένη από «στερεότυπα και αισθήματα ξενοφοβίας» είναι μερίδα λειτουργών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι «δεν έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες, ούτε έχουν την κατάρτιση για να παρουσιάζουν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση», δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου, CARDET, Σωτήρης Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Μεσογειακού Δικτύου Μετανάστευσης, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε με απαρέσκεια το γεγονός ότι «πολλά δίκτυα με την πάροδο του χρόνου χάνουν το σκοπό τους και δεν εκσυγχρονίζουν ούτε επικαιροποιούν τις δραστηριότητές τους ανάλογα με την εξέλιξη της κοινωνίας και τις ανάγκες που υπάρχουν και υποτιμούν τη σημασία για εκπόνηση μακροπρόθεσμο στρατηγικού σχεδιασμού».

Ανέφερε ότι προκύπτει μεγάλο ζήτημα και από τον τρόπο με τον οποίο μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν πρωτοβουλίες ένταξης μεταναστών στο νησί και, δυστυχώς μέχρι τώρα, «πολλοί λειτουργοί των ΜΜΕ δεν έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες ούτε έχουν την κατάρτιση για να παρουσιάζουν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση».

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «τα τελευταία δύο με τρία χρόνια και με την έξαρση της προσφυγικής κρίσης εντοπίσαμε διάφορα κενά στην άμεση αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιούργησε αυτή η κρίση».

Ανέφερε ότι «υπάρχει απουσία επικοινωνίας και συντονισμού των φορέων και αφού είμαστε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας πρέπει να εστιαστούμε και να κάνουμε αρκετή έρευνα προς την ανάγκη να αναπτυχθούν ψηφιακά εργαλεία» για θέματα ένταξης μεταναστών στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «όλοι οι κοινωνικοί φορείς με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή εξέφρασαν την επιθυμία να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα η οποία θα τους αντιπροσωπεύει αλλά και θα δυναμώνει τη θέση τους στην κοινωνία και ειδικότερα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων».

Είτε, τέλος, ότι οι προσδοκίες κοινωνικών φορέων, είναι η ανάπτυξη συνεργειών σε θέματα πολιτικής πρακτικής και έρευνας, η ευαισθητοποίηση των πολιτών της ΕΕ γενικότερα, διότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα στο θέμα της μετανάστευσης, εάν δεν υπάρξει η στήριξη, μαζικά.

Η Μαριλένα Ιωαννίδου, εκπροσωπώντας την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ηλιακτίδα», με έδρα της το νησί της Λέσβου, είπε ότι η εταιρεία παρέχει ψυχοκοινωνική και οικονομική βοήθεια σε εκατοντάδες πρόσφυγες με τη συνδρομή και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ανέφερε ότι με το Δημαρχείο Λέσβου και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι δεκάδες των προσφύγων στεγάστηκαν σε υποστατικά, έχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη, είδη πρώτης ανάγκης και τη στοιχειώδη υγιεινή.

Σημείωσε ότι το 2016 η «Ηλιακτίδα» προχωρεί ένα ακόμη βήμα μπροστά και παρέχει ασφάλεια σε ασυνόδευτα παιδιά που φθάνουν στη Λέσβο βάσει συγκεκριμένου προγράμματος.

Όπως είπε η κ. Ιωαννίδου, η στέγαση των προσφύγων που φτάνουν στη Λέσβο επιτυγχάνεται βάσει συμφωνίας με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χωρίς διακρίσεις έτσι στα υποστατικά οδηγούνται και μονογονείς.

Πρόσθεσε ότι στα πλαίσια της ψυχοκοινωνικής στήριξης των μεταναστών επισκέπτονται ειδικοί λειτουργοί τους χώρους όπου φιλοξενούνται και αν παραστεί ανάγκη δίδεται εξειδικευμένη βοήθεια.

Στους μετανάστες παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ιατρούς και νοσηλευτές ενώ σοβαρότερα περιστατικά τυγχάνουν εξειδικευμένης φροντίδας.

Προσπάθειες καταβάλλονται και για εργοδότηση κάποιων εκ των μεταναστών που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Ο ακαδημαϊκός, Στέφανος Σπανέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόγραμμα ένταξης μεταναστών που λειτουργεί στην Κύπρο τους τελευταίους δέκα μήνες και στο οποίο εντάσσονται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Μεταναστών.

Ο κ. Σπανέας είπε ότι τα Κέντρα αυτά είναι μέρος ενός ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία με τελικό δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Όλοι οι φορείς συνεργάστηκαν για να δημιουργηθούν τα εξειδικευμένα για τους μετανάστες, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολίτη, τα οποία λειτουργούν και εφαρμόζουν την έννοια της ένταξης στην τοπική κοινωνία.

Στους άξονες περιλαμβάνονται η υγεία, εκπαίδευση, στέγαση και όπως είπε ο κ. Σπανέας στα Κέντρα αυτά των μεταναστών τυγχάνουν ενημέρωσης για τα δικαιώματά τους, σε σχέση με το άσυλο, τις διαδικασίες πολιτογράφησης, την υγεία και την εκπαίδευση.

Ο κ. Σπανέας είπε ότι σε συνεργασία με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες απασχολούνται ήδη μετανάστες που βρίσκονταν στο νησί με τη συμβολή και του Μεσογειακού Δικτύου Μετανάστευσης. Επισημάνθηκε ότι σε τομείς απασχόλησης δεν υπάρχει ντόπιο εργατικό δυναμικό.

Τέλος, ο κ. Σπανέας εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς ιδιωτικά κέντρα υγείας τα οποία αφιλοκερδώς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε μετανάστες που έχρηζαν άμεσης περίθαλψης ενώ συνεργασία υπάρχει και με το Υπουργείο Υγείας.

Σχολιάστε την είδηση

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.