Εξετάζονται αλλαγές στις πρόνοιες πρόσληψης στην Αστυνομία

Τις εισηγήσεις της Αστυνομίας για μελλοντική συζήτηση, αναθεώρηση ή ακόμη και κατάργηση προνοιών που μπορεί να δημιούργησαν προβλήματα στη διαδικασία προσλήψεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, ζήτησε η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, σε συνεδρία της, την Τετάρτη, όπως δήλωσαν οι Βουλευτές μετά τη συνεδρία της Επιτροπής.

«Πέρυσι τέτοιο καιρό, μετά από μακρές και επίπονες συζητήσεις είχαμε νομοθετήσει το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς πρόσληψης στην Αστυνομία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία .
Κανονισμοί πρόσληψης, πρόσθεσε, «οι οποίοι κατάργησαν το προηγούμενο καθεστώς, με αποτέλεσμα σήμερα η εξέταση των νέων αστυνομικών να είναι πάνω σε μια εντελώς διαφορετική βάση».

«Το μέγιστο το οποίο κατορθώθηκε είναι ότι πλέον εξέλειπαν οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων αστυνομικών με αρμόδιες επιτροπές της Αστυνομίας, ή με οποιαδήποτε άλλα σώματα, με αποτέλεσμα η υποκειμενικότητα η οποία εκπήγαζε από αυτή τη διαδικασία και ήταν προφανής και πασιφανής στο πρόσφατο παρελθόν όποτε υπήρχε η διαδικασία προσλήψεων, να καταργηθεί», σημείωσε ο κ. Γεωργίου

Πρόσθεσε ότι «μέσα από τη συζήτηση για τα ενδεχόμενα προβλήματα ζητήσαμε από την Αστυνομία, ούτως ώστε μετά την ολοκλήρωση της πρόσληψης με τη διαδικασία αυτή, να ετοιμάσουν ένα σχέδιο, μια πρόταση, τα συμπερασματικά τους σχόλια αναφορικά με τα προβλήματα τα οποία έχουν ενδεχομένως προκύψει και προτάσεις για αναθεώρηση αν και εφόσον υπάρχουν από την εμπειρία η οποία έχει συλλεγεί από τη διαδικασία αυτή».

«Όχι μόνο τροποποίηση των υφιστάμενων διατάξεων αλλά και ενδεχομένως και εισήγηση για κατάργηση τους», είπε.

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ «στην Επιτροπή Νομικών είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι κάποια κριτήρια που τέθηκαν, ιδιαίτερα σε σχέση με τα κριτήρια και τις βαθμολογίες στο κομμάτι που αφορά τη γυμναστική και τα διάφορα αθλήματα ήταν πολύ αυστηρό, ενδεχομένως, για τα πραγματικά δεδομένα των Κυπρίων του σήμερα».

Δυστυχώς, σημείωσε ο ίδιος, «η πράξη έχει επιβεβαιώσει ότι πάρα πολύ υποψήφιοι έχουν ‘κοπεί’ σε ένα ή περισσότερα αθλήματα ή διαγωνισμούς, ακριβώς, λόγω της αυστηρότητας αυτών των κριτηρίων».

«Χαιρόμαστε γιατί η Αστυνομία και η επιστημονική ομάδα που διεκπεραιώνει αυτή την εργασία έχει αναγνωρίσει ότι χρειάζεται νέα αξιολόγηση της διαδικασίας προσλήψεων και ενδεχομένως να υπάρξει αναθεώρηση γιατί ακριβώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός ικανών ανθρώπων έχει ‘κοπεί’ ακριβώς γιατί τα κριτήρια που έχουν τεθεί είναι υπέρμετρα αυστηρά», ανέφερε. Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Δαμιανού, «σε αυτή  την διαδικασία δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy