Γραπτές εξετάσεις Διορισίμων: Το σύστημα νοσεί!

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Η πρόσφατη διαρροή ή καλύτερα η δημοσιοποίηση των θεμάτων για τις εξετάσεις διορισίμων νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο, απέδειξε για ακόμα μια φορά τη γύμνια και την ανεπάρκεια του συστήματος. Δίκαια ο κόσμος, οι πολίτες, διαμαρτύρονται, θυμώνουν και αγανακτούν. Κλονίζεται εκ των πραγμάτων η εμπιστοσύνη του λαού στο κράτος. Νιώθουν ότι η διαφάνεια και η αξιοκρατία πάσχουν στον τόπο μας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση και ειδικότερα το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποδεικνύεται ότι είτε έδρασαν με προχειρότητα είτε με κεκτημένη ταχύτητα και χαμηλά αντανακλαστικά. Γι’ αυτό και οι πρώτες δηλώσεις του Βοηθού Κυβερνητικού Εκπροσώπου μιλούσαν για σαμποτάζ και προβοκάτσια. Δηλαδή προκειμένου να απαλλαγούν από τις οποιεσδήποτε ευθύνες τους, έτρεξαν να τα ρίξουν αλλού, σε οποιουσδήποτε άλλους.

Αυτό αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν λειτουργούμε ως συντεταγμένο κράτος, αλλά ως μηχανισμός προπαγάνδας, επικοινωνιακών παιγνιδιών, υπολογισμών και σκοπιμοτήτων, που στόχο έχουν τον προσπορισμό κέρδους και την άγραν ψήφων.

Παρεμπιπτόντως, κάπως έτσι ενήργησαν και με την άσκηση τρομοκρατικής επίθεσης στο κλειστό στάδιο Σπύρου Κυπριανού στη Λεμεσό, όπου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Αρχηγός Αστυνομίας δήλωναν ότι δεν είχαν ιδέα για το συμβάν και ότι θα διέταζαν έρευνα για να ενημερωθούν περί τούτου. Τώρα πώς γίνεται κανένας να μην γνωρίζει τίποτα, ούτε για την άσκηση ούτε για τα σενάριά της, αυτό είναι ακατανόητο και ασύλληπτο.

Παρομοίως με τη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων εξετάσεων, όπου αντί να εγκύψουν επί του προβλήματος, άρχισαν τα γνωστά τροπάρια μήπως τους την έστησαν οι εχθροί!

Δεν είχαν όμως την αγωνία και την ευθύνη να αναζητήσουν την έκθεση της Υπηρεσίας Εξετάσεων, όπου ζητούσε ενίσχυση της Υπηρεσίας, λόγω υποστελέχωσης, ούτε και το αίτημα για να δοθεί χρόνος, ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα η Υπηρεσία. Όπως και να έχουν τα πράγματα, στην ουσία πρόκειται για μέγιστη γκάφα ολκής. Τίναξαν στον αέρα από μόνοι τους τη διαδικασία των εξετάσεων.

Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε κατ’ επανάληψη για το θέμα. Ως μέλη της Επιτροπής Παιδείας έγκαιρα καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες. Όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των εξετάσεων μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο, πρέπει να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση και να υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου και εποπτείας, από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εξετάσεων.

Άμεσα η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί. Να λάμψει η αλήθεια. Ο Γενικός Ελεγκτής και ο Γενικός Εισαγγελέας να ερευνήσουν το θέμα σε βάθος και να συμβάλουν στην αποκατάσταση του δίκαιου, καθώς και του αδιάβλητου των εξετάσεων. Νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες, επενδύουν όνειρα και ελπίδες. Ας μην τους τα συντρίψουν κάποιοι με την ανεπάρκεια και την ανευθυνότητά τους.

Είναι και η αποζημίωση των ανθρώπων που ήρθαν από το εξωτερικό για να παρακαθίσουν στις εξετάσεις. Το κράτος θεωρεί ότι είναι «μικρό» το ποσό, ύψους 40.000 ευρώ, για αποζημίωση. Ποιος πληρώνει και ποιος λαμβάνει την ευθύνη αυτή; Εκτός αν αυτό θεωρούμε ότι είναι ευθύνη των θεσμών να το καταλογίσουν.

Τέλος, δεν ξέρω ειλικρινά αν πρόκειται για παρορμητισμό ή εσκεμμένο λάθος, το σίγουρο είναι ότι όλα και όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Υπήρξε αποτυχία σε ένα κρίσιμο εγχείρημα που αφορούσε το μέλλον των νέων επιστημόνων μας. Τώρα για πολιτική ευθιξία δεν θα μιλήσω… Η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει προ πολλού διαζύγιο.

Εμείς ως βουλευτές του ΑΚΕΛ και μέλη της Επιτροπής Παιδείας θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με εποικοδομητικό τρόπο, με ευθύνη, με συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες, με όραμα για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, ανθρώπινο και αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα.

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού,

Βουλευτής ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy