H μόνη απάντηση στην καπιταλιστική κρίση

Αντι-ιμπεριαλιστικό και αντιφασιστικό μέτωπο για το σοσιαλισμό στη Βενεζουέλα

 

Στις 23 του Μάη το ΚΚ Βενεζουέλας (PCV) ανακοίνωσε την ίδρυση του Λαϊκού Αντιιμπεριαλιστικού Αντιφασιστικού Μετώπου (AAPF), με τη συμμετοχή του PCV, του κόμματος «Πατρίδα για όλους» (PPT), των «Δικτυών» (Redes), του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος (PRT), του κόμματος «Γενναίος Νότος» (Bravo Sur), των «Αντι-ιμπεριαλιστικών Φωνών» και των «Gayones», με μια Διακήρυξη.

Η Διακήρυξη επισημαίνει τη βαθιά πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση στη Βενεζουέλα, που επιδεινώνεται εξαιτίας των σχεδίων αποσταθεροποίησης που επεξεργάστηκε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, ως αίτια για την ανάληψη μιας κοινής πρωτοβουλίας για το σχηματισμό του Λαϊκού Μετώπου. Η Διακήρυξη υπογραμμίζει ότι το Λαϊκό Μέτωπο στοχεύει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κινητοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση μια πλατιά αντι-ιμπεριαλιστική συμμαχία προκειμένου να ηττηθεί η τρομοκρατική και φιλοπραξικοπηματική συνωμοσία της ολιγαρχικής φασιστικής αντιπολίτευσης (που στηρίζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους), να αναπτυχθεί η κοινή δράση και ο συντονισμός μεταξύ των επαναστατικών οργανώσεων, των δυνάμεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, όπως και των πατριωτικών αξιωματικών των Μπολιβαριανών Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Απαιτείται πλατιά ενότητα

«Η βαθιά πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση στη Βενεζουέλα απαιτεί την πιο πλατιά ενότητα των επαναστατικών και λαϊκών δυνάμεων για να εγγυηθεί η νίκη επί του ιμπεριαλισμού και φασισμού», τονίζεται στη διακήρυξη. «Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας απειλείται και πάλι από τις πράξεις πολιτικής βίας κύκλων της άκρας δεξιάς που επιδιώκουν την υλοποίηση του σχεδίου αποσταθεροποίησης που επεξεργάστηκε από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Το σχέδιο στοχεύει, μέσων επιβουλών και εκβιασμών, στην εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης στην υπηρεσία της ηγεμονίας των ΗΠΑ στην ήπειρο, στην εξουδετέρωση των διαδικασιών εθνικής απελευθέρωσης που ξεκίνησαν στη Λατινική Αμερική στις αρχές αυτού του αιώνα, στην ανατροπή των προοδευτικών αλλαγών που έχουν επιτρέψει στους εργαζόμενους και λαούς γενικότερα να πετύχουν κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις που ιστορικά αρνούνταν οι κυβερνήσεις που εξυπηρετούσαν απολύτως τα συμφέροντα της συνδεδεμένης μεγάλης αστικής τάξης υπό συνθήκες υποταγής στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό», προστίθεται ανάμεσα σε άλλα.

Αναλύοντας την καπιταλιστική κρίση και την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική, η διακήρυξη καταγγέλλει την πιο αντιδραστική δεξιά φασιστική και ιμπεριαλιστική επίθεση που σημειώνεται στη Βενεζουέλα. Ζητώντας συλλογική και λαϊκή ηγεσία της επαναστατικής διαδικασίας για να αντιμετωπιστεί και η τρομοκρατία της πραξικοπηματικής συνωμοσίας που παραβιάζει και την κυριαρχία της Βενεζουελάς, οι δυνάμεις του νέου μετώπου προτάσσουν τη λαϊκή ενότητα: «Ένα σχέδιο για μια πατριωτική και λαϊκή ενότητα είναι απαραίτητο για να νικήσουμε τη δεξιά τρομοκρατία και τον ιμπεριαλισμό. Το αντίθετο θα είναι να ενεργούμε με ανευθυνότητα, που σημαίνει, στην πράξη, να παραδοθούμε. Εμείς, ως πραγματικοί επαναστάτες, δεν παραδινόμαστε. Αγωνιζόμαστε μαζί μέχρι να κερδίσουμε».

 

Ταξική πάλη για πραγματική σοσιαλιστική επανάσταση

«Σήμερα, δεδομένου ότι οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι άνθρωποι απειλούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα φασιστικά στοιχεία που προχωρούν την πρόθεσή τους να εξοντώσουν επαναστατικές ιδέες, εμείς αντιδρούμε με αυτή τη ενωτική μας πρόταση, υψώνοντας τη φωνή για να διασώσουμε το όνειρο και την ελπίδα των λαϊκών πλειοψηφιών που ποθούν ένα ριζικό και αποφασιστικό οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό μετασχηματισμό», τονίζεται στη διακήρυξη. «Χωρίς ενότητα δεν θα υπάρξει νίκη και χωρίς νίκη δεν θα υπάρξει μέλλον», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι συμμετέχοντες στο AAPF, ανάμεσα σε άλλα διαμηνύουν την ισχυρή δέσμευσή τους στην πάλη που θα είναι βασισμένη στην ταξική συνείδηση. «Μόνο η ευρύτερη λαϊκή ενότητα, κάτω από την πρωτοπορία της συνειδητής και οργανωμένης εργατικής τάξης, εγγυάται την υπεράσπιση της μπολιβαριανής πατρίδας και την επαναστατική εμβάθυνση των μετασχηματισμών με μια προοπτική προς την πραγματική οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε επιστημονική και συνεπή βάση», τονίζει το νέο μέτωπο. «Αντιμέτωποι με την καπιταλιστική κρίση, η επιλογή είναι η σοσιαλιστική επανάσταση», υπογραμμίζεται.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy