Οι αποτυχίες της κυβέρνησης στα ενεργειακά

Του

Νεοκλή Συλικιώτη*

 

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ προσπαθεί να πείσει πως έκανε σημαντικά βήματα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Στις 30 Οκτωβρίου δε, στο πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων και των βαρύγδουπων ανακοινώσεων, έριξε νέο «πυροτέχνημα» πως έχει έτοιμα 16 σενάρια για διαχείριση του φυσικού αερίου, ανάλογα με τις ποσότητες που θα εντοπιστούν. Ακούσαμε δε με έκπληξη τον Υπουργό Ενέργειας να ανακοινώνει πως μέχρι το τέλος του 2018 θα διενεργηθούν 4 με 5 γεωτρήσεις και πως πρωταρχικός στρατηγικός στόχος παραμένει η δημιουργία τερματικού!

Αφού παρήλθαν 5 χρόνια απραξίας και αποτυχημένων επιλογών, προσπαθούν σήμερα να καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση πως η κυβέρνηση έχει ενεργειακή στρατηγική, ενώ στην πραγματικότητα ακύρωσαν τον ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό που διαμόρφωσε με τη συμμετοχή ειδικών η προηγούμενη κυβέρνηση και δημιούργησαν αρνητικά τετελεσμένα εις βάρος του κυπριακού λαού. Σήμερα έχουν το θράσος να υπόσχονται νέες γεωτρήσεις, ενώ για 5 χρόνια δεν υπήρχε συγκεκριμένο πλάνο για το πότε θα εξορυχθεί φυσικό αέριο ούτε για το πού θα πουληθεί. Ας θυμηθούμε πως η προηγούμενη κυβέρνηση το 2013 υπέγραψε ισχυρά συμβόλαια με κολοσσούς όπως η ENI και TOTAL. Τα συμβόλαια έληξαν το 2016 και ανανεώθηκαν χωρίς οι εταιρείες να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Αντί 8 γεωτρήσεις σε όλα τα οικόπεδα, πραγματοποιήθηκαν μόνο 2 αποτυχημένες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 9 από την ΕΝΙ. Διαφήμιζαν δε για μήνες την πολυαναμενόμενη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 (Ονησίφορος), αλλά όταν έγινε, μετά από 2 χρόνια καθυστέρησης, απέτυχε. Και ακούσαμε την τραγελαφική δήλωση από τον Υπουργό πως τα αποτελέσματα δεν καθιστούν το κοίτασμα εμπορεύσιμο, αλλά η ανακάλυψη είναι ενθαρρυντική!

Θυμήθηκαν τώρα, μετά από 5 χρόνια απραξίας, πως στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η δημιουργία τερματικού. Ενώ μέχρι σήμερα υποστήριζαν πως θα πάρουμε το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, τώρα συνειδητοποίησε ο Υπουργός πως δεν υπάρχουν προοπτικές πώλησης στην Αίγυπτο και γι’ αυτό στρέφονται στο τερματικό. Το τερματικό όμως χρειάζεται τρία χρόνια μελέτες και προετοιμασία. Τι έκαναν προς αυτήν την κατεύθυνση; Τίποτα! Ενώ η ΚΡΕΤΥΚ είχε ετοιμάσει όρους εντολής για να προσλάβει συμβούλους, η κυβέρνηση Αναστασιάδη ακύρωσε το σχεδιασμό, διέλυσε την κρατική εταιρεία ΚΡΕΤΥΚ και στη θέση της δημιούργησε την ΕΥΚ, της οποίας μόνη αρμοδιότητα είναι το εμπορικό κομμάτι.

Λόγω της αδράνειας που επιδείχθηκε χάσαμε την ευκαιρία για δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης LNG στο Βασιλικό, το οποίο θα λειτουργούσε με αξιοποίηση των δικών μας κοιτασμάτων αλλά και σε συνέργειες με τις εταιρείες που ανακάλυψαν κοιτάσματα στην Ανατ. Μεσόγειο. Σήμερα η Κύπρος από μπροστάρης στα θέματα ενέργειας έγινε ουραγός. Οι ισραηλινές εταιρείες, DELEK και AVNER, που ήταν οι πρώτες που μιλούσαν για τερματικό και γι’ αυτό απέκτησαν μέρος των δικαιωμάτων του οικοπέδου 12, κινούνται πλέον στην κατεύθυνση μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία.

Τα πεντε χρόνια αδράνειας και αυτοσχεδιασμών στον τομέα της ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η ολοκληρωμένη στρατηγική που υπήρχε για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. Και αντί να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους βαραίνει, με θράσος ισχυρίζονται προεκλογικά πως η Κύπρος εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και πως η πολιτική τους φέρνει αποτελέσματα. Η ίδια η πραγματικότητα τούς διαψεύδει!

Η ανακάλυψη κοιτασμάτων δημιουργεί ελπίδες για τον κυπριακό λαό. Πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, ώστε να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ για να επιτύχουμε κοινωνική ευημερία, οικονομική ανάπτυξη και πολιτική αναβάθμιση. Ο Στ. Μαλάς είναι αποφασισμένος να δράσει με εθνική συνεννόηση, με αποφασιστικότητα και συνέπεια για την ανάπτυξη και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο. Μονάχα έτσι θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

*Ευρωβουλευτής – Μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy