Η Ιστορία είναι μπροστά μας

Του

Άντρου Κυπριανού*

Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής είχαμε δηλώσει ότι ναι μεν δεν είχαμε κερδίσει τις εκλογές, αλλά νιώθαμε ηθικά και πολιτικά κερδισμένοι. Υποστηρίξαμε μια υποψηφιότητα η οποία απευθύνθηκε στο λαό με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια, εντιμότητα και ήθος. Υποστηρίξαμε μια υποψηφιότητα που τόλμησε να θέσει ενώπιον της κοινωνίας πολιτικές θέσεις και προτάσεις πραγματικά προοδευτικές. Θέσεις και προτάσεις που ήταν βήματα μπροστά και χτυπούσαν κατεστημένες αντιλήψεις που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την κυπριακή κοινωνία.

Είμαστε περήφανοι για την επιλογή που δώσαμε στον κυπριακό λαό και για την πολιτική πρόταση που καταθέσαμε ενώπιόν του. Ο Σταύρος Μαλάς ανέβασε τον πήχη της πολιτικής αξιοπιστίας, της εντιμότητας και του πολιτικού πολιτισμού πολύ ψηλά. Αυτό τιμά τον ίδιο και όλους εμάς που υποστηρίξαμε την υποψηφιότητά του.

Έχουν ήδη γραφτεί πάρα πολλά για την επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών. Ένα είναι το σίγουρο: το ΑΚΕΛ είναι πανέτοιμο να ασκήσει το ρόλο του ως αντιπολίτευση. Είναι πανέτοιμο την ίδια ώρα να συζητήσει με τα μέλη του και με την κοινωνία την επόμενη μέρα.

Ως η ισχυρότερη δύναμη αντιπολίτευσης θα στηρίξουμε ό,τι εξυπηρετεί τους στόχους και τα συμφέροντα του λαού. Δεν έχουμε ασφαλώς αυταπάτες. Έχουμε ριζικά διαφορετική αντίληψη από τον κ. Αναστασιάδη στην κοινωνικο-οικονομική πολιτική. Για μια πενταετία έδωσε πάρα πολλά στους λίγους και πήρε πάρα πολλά από τους πολλούς. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αποδείχτηκε αναξιόπιστος και δεν τον εμπιστευόμαστε. Έβαλε τις προσωπικές του φιλοδοξίες και σκοπιμότητες πάνω από την προοπτική λύσης του Κυπριακού. Γι’ αυτό και από εδώ και πέρα η κριτική μας θα είναι μεν υπεύθυνη και αντικειμενική αλλά πολύ αυστηρή.

Η επομένη των προεδρικών εκλογών βρίσκει το ΑΚΕΛ δυνατό και έτοιμο για νέους αγώνες. Συνεπές στην πρώτη γραμμή των αγώνων υπέρ των εργαζομένων και των χαμηλότερων στρωμάτων, συνεπές με τις διαχρονικές του θέσεις και την πολιτική του για την Κύπρο, το λαό, τους εργαζόμενους, τον άνθρωπο. Με δυνατή φωνή που να διεκδικεί για όλους την επανένωση, την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία. Με θέσεις και προτάσεις για μια οικονομία που θα βασίζεται στη γνώση και στην καινοτομία και θα παράγει ανάπτυξη για όλους.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για να καθορίσουμε πώς προχωρούμε σε όλους τους τομείς. Στην προετοιμασία, τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση των πολιτικών μας προτάσεων. Στην ανασυγκρότηση και την ενίσχυση του οργανωτικού τομέα, στη βελτίωση της επικοινωνιακής μας δουλειάς, στην ενίσχυση των σχέσεών μας με την κοινωνία, τους πολίτες.

Προς τούτο θα επιστρατεύσουμε τα καλύτερά μας στελέχη. Έχουμε πολλά νεαρά και ικανά στελέχη· έχουμε χρυσό απόθεμα στη νεολαία· έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για ανανέωση και τολμηρά βήματα που θα κάνουν το ΑΚΕΛ πρωταγωνιστή τις επόμενες δεκαετίες.

Ξέρουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μοιράζεται μαζί μας κοινούς στόχους, κοινές προσδοκίες και οράματα. Για την επανένωση του τόπου, για τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό του κράτους και της κοινωνίας. Με την πλειοψηφία αυτού του κόσμου δώσαμε μαζί τη μάχη των προεδρικών εκλογών. Κόσμος πολιτικοποιημένος, αλλά όχι κομματικοποιημένος, κόσμος που για τον οποιονδήποτε λόγο αποστασιοποιήθηκε από το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια. Είναι όλος αυτός ο κόσμος που ασφυκτιά μέσα στις παρωχημένες αντιλήψεις που κρατούν την κοινωνία μας εγκλωβισμένη στο παλιό και στο σάπιο. Μπορεί να έχουμε τη δική μας ανάλυση για την κοινωνία και την οικονομία, για το σύστημα στο οποίο ζούμε, όμως θέλουμε να συζητήσουμε μαζί τους, να ακούσουμε θέσεις και ιδέες, να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες.

Η επομένη των προεδρικών εκλογών μάς βρίσκει έτοιμους να συζητήσουμε διαλεκτικά και ψύχραιμα την παρουσία, το ρόλο και την παρέμβασή μας στην Κύπρο του 21ου αιώνα. Η Ιστορία είναι μπροστά μας! Και εμείς ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμά της!

*Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy