Η Λεμεσός δίνει συνέχεια στην κοινωνική της ιστορία

Οι Δημοτικές Κατοικίες που στέγασαν τη φτώχεια και τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς εργατών μετατρέπονται σε χώρους προσφοράς πολιτιστικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Για περισσότερο από μισό αιώνα στέγασαν τη φτώχεια και τα όνειρα οικογενειών που πέρα από τη δύναμη των εργατικών χεριών τους δεν είχαν άλλη μοίρα στον ήλιο. Στα μικρά δωματιάκια και στους άλλους στενάχωρους χώρους, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκατοντάδες παιδιά. Εκεί μέσα έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα, εκεί διδάχτηκαν και εκτίμησαν τις πραγματικές αξίες της ζωής και διαμόρφωσαν χαρακτήρα.

Ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής ιστορίας της Λεμεσού αποτελούν αναμφίβολα οι τελευταίες Δημοτικές Κατοικίες που βρίσκονται στην καρδιά των δυτικών συνοικιών της πόλης, στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου και οι οποίες δημιουργήθηκαν επί δημαρχίας Πλουτή Σέρβα (1943-49). Αφότου εγκαταλείφθηκαν πριν μερικά χρόνια και με ορατό τον κίνδυνο της κατεδάφισής τους «για να καθαρίσει ο τόπος από τη βρομιά», όπως υποστήριζαν κάποιοι, κινητοποιήθηκαν ευαισθητοποιημένες ομάδες πολιτών και έγινε κατορθωτό να γλιτώσουν από τα δόντια της μπουλντόζας και σαν κτίρια με ιστορική σημασία για την πόλη, εκπονήθηκαν από το δήμο σχέδια συντήρησης και αξιοποίησής τους, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν εξυπηρετώντας ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών κυρίως υπηρεσιών.

Πριν από λίγες μέρες έγινε η δημόσια παρουσίαση αυτών των σχεδίων ανάπλασης των τριών διώροφων Δημοτικών Κατοικιών που μαζί με την παρακείμενη πλατεία καλύπτουν συνολικό εμβαδόν 1.800 τ.μ. και αναμφίβολα αποτελούν για την περιοχή και γενικότερα για τη Λεμεσό, σημαντικό σημείο αναφοράς. Βασική φιλοσοφία της πολιτικής που ακολούθησε σε σχέση με αυτά τα κτίρια είναι ότι οι Δημοτικές Κατοικίες θα αποκατασταθούν, θα αλλάξουν χρήση και θα σηματοδοτηθούν σαν κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές, σύμβολα της ενεργούς διαχρονικής παρεμβατικότητας της Δημοτικής Αρχής. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό και με την προγραμματιζόμενη ανάπλαση της οδού Μισιαούλη-Καβάζογλου και τη βελτίωση των όψεων σε κατοικίες και εμπορικά υποστατικά που βρίσκονται στην περιοχή, θεωρείται βέβαιο ότι με τη νέα όψη και χρήση των Δημοτικών Κατοικιών, θα αλλάξει ριζικά η σημερινή καταθλιπτική εικόνα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή.

Καθένα από τα τρία κτίρια αποτελείται από δύο ορόφους με τέσσερα ανεξάρτητα διαμερίσματα σε κάθε όροφο, με συνολικό εμβαδόν 500 τ.μ. περίπου. Με βάση τα σχέδια και τις διευκρινίσεις που έγιναν από αρμόδιους λειτουργούς του δήμου στα πλαίσια της δημόσιας παρουσίασης, η ανάπλαση των Δημοτικών Κατοικιών δεν θα επηρεάσει την εξωτερική αρχιτεκτονική εικόνα τους. Αντίθετα, το κέλυφος των κατοικιών θα διατηρηθεί αναλλοίωτο μορφολογικά.

Σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους (εκτός από δύο διαμερίσματα τα οποία θα αποκατασταθούν και θα διατηρηθούν), δεν θα παραμείνει με τη σημερινή της μορφή και διαρρύθμιση καμία κατασκευή κι αυτό ως αποτέλεσμα των αναγκών νέων χώρων που απαιτούν μεγαλύτερο εμβαδόν για να εξυπηρετούν τις νέες χρήσεις. Οι χώροι θα ενοποιηθούν σε ύψος, αφού στη σημερινή τους μορφή είναι πολύ μικροί για τις νέες λειτουργίες με σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες. Θα κατασκευαστεί επίσης, περιμετρικός μεταλλικός διάδρομος για υπενθύμιση της ύπαρξης του οριζόντιου διαχωρισμού, που θα εμπλουτίζει το χώρο και θα διευκολύνει τη συντήρηση των εξωτερικών κουφωμάτων.

Στα σχέδια ανάπλασης περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός τριώροφου κτιρίου (με απλή σύγχρονη μορφή) στο νότιο τμήμα του συμπλέγματος των Δημοτικών Κατοικιών, έτσι ώστε να παραμείνει αναλλοίωτη η εικόνα των βασικών κτιρίων από τον κεντρικό δρόμο. Το νέο τριώροφο κτίριο, όπως επισημαίνεται, χωροθετείται σε κάποια απόσταση από το βασικό σύμπλεγμα των Δημοτικών Κατοικιών με τις οποίες θα υπάρχει σύνδεση μόνο στο επίπεδο του ισογείου.

Για όλο το έργο της ανάπλασης έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα 24 μηνών για εκτέλεση και αποπεράτωση των εργασιών. Το δε κόστος του έργου θα ανέλθει περίπου στα 3 εκατ. ευρώ.

Στήριξη και ευκαιρίες ζωής και δράσης για τους νέους

Με τη νέα τους μορφή τα τρία κτίρια θα αποτελέσουν χώρους που θα εξυπηρετούν πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς με αποδέκτες κυρίως τους νέους ανθρώπους.

Ειδικότερα, το πρώτο κτίριο θα λειτουργήσει ως Πολυλειτουργικό Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπου θα στεγάζονται συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης με ιδιαίτερη έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες και τις περιπτώσεις με βία στην οικογένεια, ναρκωτικά, αλκοολισμό καθώς και λειτουργία τηλεφώνου SOS.

Το Κέντρο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γραφεία Κοινωνικής και Ψυχολογικής Στήριξης, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, προβολών και άλλων εκδηλώσεων.

Το δεύτερο κτίριο θα μετατραπεί σε Κέντρο Απασχόλησης Παιδιών και Εφήβων μετά το σχολείο. Ειδικότερα, θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της υγιούς απασχόλησης παιδιών και εφήβων (12-18 χρόνων) στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού. Θα μπορούσε, όπως επισημαίνεται, να λειτουργήσει απογευματινό σχολείο τέχνης και μουσικής, το οποίο να επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση ταλαντούχων παιδιών.

Οι νέοι χώροι θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αίθουσα μουσικής, τέχνης (ζωγραφικής, γλυπτικής και χειροτεχνίας), χώρο γυμναστικής και χορού για 25 άτομα, χώρους ηλεκτρονικών υπολογιστών, προβολών, ατομικής μελέτης και ενασχόλησης ατόμων με επιτραπέζια παιχνίδια. Στο ίδιο κτίριο θα μεταφερθούν επίσης οι δραστηριότητες, οι οποίες εξυπηρετούνται τώρα από το πρόγραμμα «Ελεύθερα Χέρια» και που μπορεί να επεκταθούν.

Στο τρίτο κτιριακό συγκρότημα θα δημιουργηθεί Κέντρο Νεότητας όπου οι νέοι της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγούνται κατά τρόπο υγιή και δημιουργικό με την καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς και κέντρο ενημέρωσης για τις ανάγκες της αγοράς σε εργασία. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Γραφείο Εργασίας, και στο Κέντρο θα υπάρχει ενιαίο αρχείο κενών θέσεων εργασίας όπου θα μπορούν να ενημερώνονται και να υποβάλλουν αιτήσεις. Οι χώροι αυτοί αφορούν άτομα 18-36 χρόνων και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εργαστήρια τέχνης και αίθουσες εκμάθησης επαγγελμάτων της καθημερινότητας (κομμωτική, ραπτική, μαγειρική, ζαχαροπλαστική κλπ).

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy