Η Λεμεσός τρέχει για το κυνήγι των κουνουπιών

Όλοι ανέλαβαν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την καταπολέμηση του φαινομένου, που ταλανίζει κάθε χρόνο τις δυτικές περιοχές

Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια η Λεμεσός, με τα σμήνη κουνουπιών που πνίγουν κάθε καλοκαίρι ιδιαίτερα τις δυτικές κοινότητες και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή που συνορεύει με τις λίμνες και το δάσος Ακρωτηρίου, θα μπορούσε να μειωθεί και να ελέγχεται πιο αποτελεσματικά, αν οι ίδιες οι επηρεαζόμενες κοινότητες και οι κάτοικοι εφάρμοζαν κάποιες απλές πρακτικές, πέραν από τα ενδεικνυόμενα μέτρα που έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αλλά και οι Αρχές των Βάσεων, στην επικράτεια των οποίων βρίσκεται η προβληματική περιοχή.

Το γεγονός ότι φέτος σημειώθηκαν περισσότερες βροχοπτώσεις στην περιοχή, συνέτεινε στο να μεγιστοποιηθεί και το πρόβλημα κι ως εκ τούτου τα παράπονα των κατοίκων της επηρεαζόμενης περιοχής που περικλείεται από τις κοινότητες Ζακακίου, Ασώματου, Ακρωτηρίου και Τραχωνίου παρουσιάζονται φέτος ακόμα πιο έντονα.

Από τις αρχές Μαρτίου, ο Δήμος Λεμεσού θέλοντας να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποίησε σύσκεψη με σκοπό να αναλάβει ο καθένας το δικό του μερίδιο ευθύνης και συνεργαζόμενοι όλοι έγκαιρα και αποτελεσματικά να καταπολεμήσουν τις αιτίες που δημιουργούν το φαινόμενο, όπως είναι οι εστίες εκκόλαψης κουνουπιών στην περιοχή της αλυκής και σε άλλα λιμνάζοντα νερά και έλη.

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι δεν έκαναν σωστά το καθήκον τους, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σχεδόν στις αρχές του καλοκαιριού (ήδη άρχισαν οι ψηλές θερμοκρασίες και το μαρτύριο των κουνουπιών βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο).

Την περασμένη Δευτέρα ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, συνοδευόμενος από λειτουργούς αρμόδιων υπηρεσιών, περιόδευσε την ευάλωτη περιοχή καταγράφοντας το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και διαπιστώνοντας ότι δεν έγινε η αναμενόμενη ενημέρωση των επηρεαζόμενων κατοίκων, ώστε και αυτοί να λάβουν προληπτικά μέτρα στις αυλές και τα υποστατικά τους, όπως είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο, οπότε σε νέα σύσκεψη στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των Βάσεων, των κρατικών και δημοτικών Υγειονομικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Δασών, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, της Επαρχιακής Διοίκησης και κοινοτάρχες της περιοχής, ο κ. Νικολαΐδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα έντονος στο θέμα της ανάληψης ευθυνών από όλους τους εμπλεκομένους.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο δήμαρχος, σ’ αυτή την τελευταία σύσκεψη, αφού όλοι έδειξαν να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσουν στο θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών με την εφαρμογή σειράς μέτρων, τα οποία αναμένεται ότι θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι ψεκασμοί στις εστίες όπου γίνεται εκκόλαψη των κουνουπιών, αλλά και σε χώρους όπου ήδη υπάρχουν και πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια. Τέτοιοι χώροι εντοπίζονται σε λιμνάζοντα νερά τόσο μέσα στο πυκνό δάσος των ευκαλύπτων που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Ζακακίου-Ασώματου- Ακρωτηρίου, όσο και σε άλλα σημεία με καλαμιώνες και άλλη πυκνή βλάστηση. Πρόκειται για περιοχή που ελέγχεται από τις Αρχές των Βάσεων, από τις οποίες αναμένεται να επιδειχθεί το ανάλογο ενδιαφέρον και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν οι ψεκασμοί χωρίς να προκληθεί ζημιά στο οικοσύστημα.

Ένα άλλο μέτρο που αποφασίστηκε είναι η δημιουργία κατάλληλων προσβάσεων εκεί που πυκνώνει το δάσος, ώστε να διευκολύνεται και να είναι πιο αποτελεσματική η διαδικασία των ψεκασμών, αλλά και η αποστράγγιση των ανεπιθύμητων λιμνών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των βροχών και οι οποίες αποτελούν ισχυρές εστίες εκκόλαψης κουνουπιών.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν ότι σημαντικό στοιχείο στην καταπολέμηση των ενοχλητικών αλλά και επικίνδυνων εντόμων είναι η λήψη μέτρων από τους ίδιους τους κατοίκους στους χώρους της κατοικίας τους. Ως εκ τούτου, όπως τονίζει ο δήμαρχος, η Επαρχιακή Διοίκηση και οι Κοινοτικές Αρχές της επηρεαζόμενης περιοχής ανέλαβαν να ενημερώσουν άμεσα και κατάλληλα το σύνολο του πληθυσμού, ώστε ο κάθε πολίτης να ξέρει πώς να δράσει, καταπολεμώντας τις όποιες εστίες είναι δυνατόν να εκκολάπτουν ή να ελκύουν τα κουνούπια.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy